Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Múzeumok kézfogása a közös értékek megőrzéséért

Csallóköz–Szigetköz - „Most is bizonyságát adtuk az elszántságunknak: múzeumainkban őrizzük őseink ereklyéit, ezeréves ittlétünk minden emlékét" – fogalmazott a csallóköz-szigetközi Kézfogás múzeumi program egyik résztvevője.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának egyik sorozata a Kézfogás címet viseli. Ennek keretében a Galántai Múzeum, a Csallóközi Múzeum és a Hansági Múzeum színes programkínálattal lepte meg az érdeklődőket. Elsőként az anyaországiak látogattak a Felvidékre.

Galánta neve szorosan összefonódik Kodály és az Ester-
házyak nevével. A helyi múzeumban a város 770. évfordulója alkalmából nyílt kiállításon a régészeti emlékek mellett a helyi kulturális értékekkel is találkozhattak a látogatók. Az enyészettől megmentett Esterházy-kis-
kastélyba is bepillanthattak az érdeklődők. A taksonyi tájház néprajzi érdekességei mellett a Toldi-pince kiváló borait is sokan megkóstolták. A vendéglátók elkalauzoltak a tallósi és a dunatőkési vízimalomhoz. A dunaszerdahelyi múzeumban az Ágacska gyermeknéptáncegyüttes kisalföldi táncokból adott ízelítőt – óriási sikerrel.

– Nagyon fontos, hogy a szomszédos országban élők tudjanak egymásról – emelte ki Keppert Jozef, a galántai múzeum vezetője.

– Az ilyen rendezvény mindkét fél számára fontos: az anyaországnak is, és nekünk is, akik immáron hetven éve éljük a magunk életét, fennmaradtunk nyelvünkben, szokásainkban, s nem szándékozunk ezen változtatni a jövőben sem, bármilyen lesz is a „politikai hangulat". Most is bizonyságát adtuk ennek az elszántságunknak: múzeumainkban őrizzük őseink ereklyéit, ezeréves ittlétünk minden emlékét – vallotta dr. Zsigmond Tibor, a Csallóközi Múzeum igazgatója.

A dunaszerdahelyi, a galántai és a mosonmagyaróvári múzeum között a Kézfogás-program keretében létrejött kapcsolat célja az volt, hogy a települések lakói, valamint a múzeum dolgozói megismerjék egymást – tájékoztatott Szentkuti Károly, a Hansági Múzeum múzeumi alapítványának elnöke. Ez nemcsak a történelmi hagyományra, a nemzeti kulturális értékekre vonatkozik, hanem az emberi kapcsolatokra is.
A három múzeum között már évtizedes a kötődés. Galántán már bemutatkozott a mosonmagyaróvári Art Flexum Nemzetközi Művésztelep, Dunaszerdahelyen a Kortárs Galériában több képzőművészeti kiállítást szerveztek. Legutóbb az In memoriam 1956 címet viselő albumot mutatták be. 2008-ban Galántán és Dunaszerdahelyen a Gyermekvilág anno... című kiállítás keretében a megye gyermekjátékaival ismerkedhetnek meg a látogatók.

Jövőre a Hansági Múzeum a dunaszerdahelyi múzeummal tervez közös kiállítást Tallós Prohászka István grafikai alkotásaiból, 2009-ben pedig a galántai múzeum malomtörténeti kiállítását fogadná. Addig is pénteken a három intézmény munkatársai a Szigetköz muzeális és kulturális értékeit térképezik fel.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védettség alá vonnák az óvári sajtot

Mosonmagyaróvár - Új üzemcsarnokot avatott fel a földművelésügyi miniszter tegnap Mosonmagyaróváron,… Tovább olvasom