Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Múzeumok éjszakája a reneszánsz jegyében

Mosonmagyaróvár - A Hansági Múzeumban idén is megrendezik a Múzeumok éjszakáját a Szent Iván-éjhez legközelebbi szombaton: június 21-én. Az év leghosszabb éjszakáján a múzeum más nyitvatartási időben – este 6 órától késő éjszakáig – mindkét épületben izgalmas programok kínálatával, a reneszánsz jegyében várja az érdeklődőket.
A Cselley-házban (Fő út 19.) este negyed 7 órától „Reneszánsz pillanatok" címmel a Szent Iván-éji álom zenés-táncos-prózás feldolgozásával szerepel a Baráti Kör a Művészetért Alapítvány és a Halmos Énekegyüttes. Rendező: Zemplenszkyné Rujder Éva és O. Cser Zita. „Magyar história" címmel Kátai Zoltán énekmondó reneszánsz magyar dalokat és históriás énekeket ad elő. Karczagi Endre festőművész vezetésével este 8 órától félóránként kosztümös tárlatvezetések lesznek a Gyurkovich-gyűjteményben, a római kőtárban pedig Takács Károly régész és Szeilerné Malek Éva gyűjteménykezelő vezetésével.
A Hansági Múzeum (Szent István király út 1.) udvarán este negyed 7 órától „Az igazságos Mátyás" című mesejáték látható a Móra-iskola bábszakköröseinek előadásában. A reneszánsz játszóházban reneszánsz babákat, ékszereket, álarcokat és hollós címeres könyvjelzőket lehet készíteni.

„A tűz motívuma az irodalomban" címmel este 9 órától rendhagyó irodalmi est és kötetlen beszélgetés kezdődik a tűz mellett Szentkuti Károlyné középiskolai tanár vezetésével. A „Szent Iván-éji mámor" szereplői a Mákvirágok Színpadi Tánccsoport, a Camerata Sumynona zenekar, a Theatrum Ad Flexum Színház és a Lajtha László Vegyeskar. Rendező: Szigeti Gábor táncpedagógus. Este negyed 11 órától a reneszánsz táncházban a Camerata Sumynona zenél.
Emellett az érdeklődők megtekinthetik a „Bűnözők nyomában" című tárlatot, melyet Závodni Gyöngyi rendőr őrnagy mutat be. A Magyaróvári Íjász Sportegyesület tagjai és Hellebrandt Éva éjszakai múzeumi felfedezőkörútra invitálnak.

Belépőjegyek elővételben kaphatók a Cselley-ház (Fő út 19.) irodájában reggel 8-tól délután 3 óráig, június 21-én pedig a helyszíneken. Az egyszer megvásárolt belépőjegy mindkét helyszín minden programján való részvételre feljogosít.

A Múzeumok éjszakája programhoz csatlakozik a mosonmagyaróvári Pince Galéria (Károly u. 39.). Június 21-én, szombaton 10 órától késő estig Lantos György budapesti festőművész személyesen fogadja tárlatán az érdeklődőket. Vasárnap pedig 9–12 óráig várja a látogatókat, akik bepillantást nyernek egy-egy mű elkészítésének folyamatába is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verőlegények egy román társaság ellen

Levél - Megbízójuk utasítására botokkal és puszta kézzel verte szét egy román társaság autóját négy… Tovább olvasom