Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Múzeum és levéltár a kistérség fenntartásában?

A Hansági Múzeum és a Cselley-ház mellett a levéltár fenntartását is vállalná a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás.
Ebben az ügyben Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter segítségét kérik.

Erkölcsi kötelességünk kinyilvánítani, hogy nem értünk egyet a Hansági Múzeum működésének ellehetetlenítésével – hangsúlyozta Tóásóné Gáspár Emma, Máriakálnok polgármestere a kistérségi társulás idei első ülésén, melyen a múzeum, levéltár jövője mellett az idei költségvetést is tárgyalták a tagok. Megmentenék a múzeumot címmel még a szerdai Kisalföldben írtunk arról, hogy költségvetési okokra hivatkozva a Cselley-ház bezárását és a Hansági Múzeum kiállítóhellyé visszaminősítését tervezi a megyei múzeumok igazgatósága.

A kistérség polgármesterei egyetértettek abban, hogy a veszélybe került Hansági Múzeumért lépniük kell. Akár úgy, hogy a levéltárral együtt a társulás vállalja azok fenntartását, hiszen a múzeum gyűjtőterülete is megegyezik a kistérség területével. Kurunczi Károly (Jánossomorja) utalt arra, hogy a kisvárosba tervezett helytörténeti múzeum anyagának egy része is Mosonmagyaróváron kapott helyet. A polgármester pénzügyi támogatást is ígért a múzeum további működésére.

– A takarékossági intézkedések arányos teherviselését kérjük. Nem tudjuk elfogadni, hogy a tervezet szerint a Mosonmagyaróvár tulajdonában lévő Gyurkovich-gyűjtemény bemutatása lehetetlenüljön el – hangsúlyozta Nagy István, a társulás elnöke.

 Aláírásgyűjtés indult a múzeum megmentéséért, melyhez már másfél ezren csatlakoztak.
Aláírásgyűjtés indult a múzeum megmentéséért, melyhez már másfél ezren csatlakoztak.


Elmondta: azt is nehezményezi, hogy a város még hivatalos értesítést sem kapott a megyei múzeumok igazgatósága részéről. „Készek vagyunk tárgyalni és megtalálni a mindkét fél által vállalható megoldást. De az nem lehet, hogy a Cselley-házat és az abban található értékeket, valamint az ott folyó szakmai munkát megszüntessük" – szögezte le a város vezetője, akit felhatalmaztak a kistérség polgármesterei egy, a Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszternek címzendő levél megírására is. Ebben arra kérnék a tárcavezetőt, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a múzeum és a levéltár a megyei fenntartásból a kistérség hatáskörébe kerüljön.

Kertész Attila (Újrónafő) javasolta, hogy akár egy rendkívüli képviselő-testületi ülés keretében számoljon be a múzeumok igazgatósága a mosonmagyaróvári intézményt érintő tervekről. Kovács Gábor (Lébény) és Szokoli Sándor (Dunakiliti) a Hansági Múzeum munkatársainak segítségét hangsúlyozták a helyi gyűjtemények kialakításában, rendszerezésében, a tárgyak restaurálásában.

Elhangzott továbbá, hogy civil kezdeményezésre már több mint másfél ezer aláírás gyűlt össze a múzeum megmentésére. A társulás ülésének további napirendjeire még visszatérünk.

Olvasóink írták

 • 2. egymóvári 2011. január 30. 13:56
  „Hajrá Kistérség! Tavaly ugyanezt játszották el a levéltárral. Undorító!
  Ha győr be akarja zárni őket, át kell venni. Annál még mindig jobb lesz a helyzet, mert a térség legalább működőképesnek akarja tartani ezeket az intézményeket.
  Mi, legyünk büszkék a tradicionális intézményeinkre, győr legyint rájuk, legszívesebben bezárva látná őket.”
 • 1. itaksc 2011. január 28. 17:33
  „Elismerésem a kistérségi társulásnak! Végre egy olyan "csapat", aki képes lenne összefogni egy jó cél érdekében!
  Sikeres munkát kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belehúztak a kiskamaszok

Ezeregyszáznegyven diák próbálta ki az ergométert és közülük több mint kétszázhúszan indultak a városi döntőn a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület szervezésében. Tovább olvasom