Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Művészeti oktatás másként

Mosonszentmiklós sikeresen teljesítette az elmúlt esztendőt, és az idei évben sem számolnak hiánnyal.
Varga László

A mosonszentmiklósi önkormányzat sikeresen zárta az előző évet. A büdzséjükben hiány nem mutatkozott, a gyereklétszám csökkenése miatt viszont a tervezettnél kevesebb állami normatívát kaptak. Az adóerő-képességi mutató alapján 8 millió forinttal kevesebb támogatás jutott a községnek. Ez azonban nem rengette meg a költségvetésüket, hiszen ezt a pénzt már korábban lekötötték.

Várják a hulladékudvart

– Az uniós csatlakozás után rendeleteinket módosítanunk kellett, s fontos volt az új hulladékgazdálkodási rendelet elkészítése is – tájékoztatta a Kisalföldet Varga László polgármester. – Megoldást jelentenének a hulladékudvarok, amelyek reményeik szerint jövőre el is készülnek. A lakosság nagyon nehezen tűri, hogy távolabbi településekről illegálisan hordják ide a hulladékot. Önálló lerakó fenntartására viszont nincs lehetőségük.

A képviselő-testület a ciklus elején célként tűzte ki, hogy minden évben felújítanak egy-egy utcát. Tavaly a Festő utca felújítását végezték el. Pályáztak a Gergely utca felújítására is, ezt azonban forráshiány miatt elutasították. Idén ismét pályáznak, 6 milliós önrésszel. A községhez tartozó Mosonújhelyen és Gyártelepen is elvégezték a szükséges kátyúzást, felületi zárással.

Tovább szépülnek

Folytatták a korábban elkezdett faluszépítést. A temetőt teljesen rendbe tették, a faluban több ponton padokat helyeztek el. A zöldterületekre fákat, örökzöldeket ültettek. Saját kivitelezésben, a közcélú, közhasznú munkások segítségével bővíttetik az útszéli szeméttárolók számát.
Mosonszentmiklóson már öt éve vállalkozásban szervezik a kulturális életet. Március 1-jétől a kultúrháznak új üzemeltetője van, aki nagy lendülettel látott neki a munkának. Az önkormányzat segítségével felújította a helyiségeket, s egy teleházat is létrehozott 15 számítógéppel.

Vállalkozásban

Van, ami kell, van, ami nem
A gyártelepi községrészen egy öthektáros kereskedelmi-gazdasági övezettel rendelkeznek. A területet megosztották, közművesíteni szeretnék. Most tárgyalnak egy elektronikai műszereket, alkatrészeket gyártó céggel. Egy másik vállalkozás aszfaltkeverő üzemet szeretett volna létesíteni a mosonújhelyi részen. A testület – az engedélyek birtokában – hozzájárult volna a működésükhöz, ám a közmeghallgatáson a jelenlévők egyöntetűen kinyilvánították, hogy nem szeretnének oda ipari övezetet. Egy másik cég az autópálya mellett benzinkutat és parkolót akar létesíteni. Már két éve megvásárolták a területet, s talán megkapják az engedélyt is.
A község oktatási-nevelési intézményeiben biztosított a gyereklétszám. Évfolyamonként 20–25 tanuló jár a Széchenyi-iskolába. Nem fenyegeti őket az iskolabezárás. A következő tanévre 23 elsőst írattak be, ám két felsős osztály összevonására kényszerülnek. Mosonszentmiklós tagja a többcélú kistérségi társulásnak, amelytől már egy számítógépet kaptak a könyvtár működtetéséhez. Az iskola egyben alapfokú művészetoktatási intézmény is. Emellett a községben két mosonmagyaróvári intézmény is végez művészetoktatást. A zeneiskola fenntartása az állami normatíván felül hárommillió forint többletkiadással jár, ám ha a másik két művészeti intézmény normatíváját is a mosonszentmiklósi önkormányzat kapná meg, ezt megtakaríthatnák. A kultúrházat üzemeltető cég már a megyében több helyen végez művészetoktatást. A tervek szerint az önkormányzat igényelné az állami normatívát, a vállalkozás pedig ellátná a művészeti oktatást a jelenlegi pedagógusokkal.

Hiánnyal nem számolnak

A polgármester elmondta: az idei költségvetés határidőre elkészült, hiánnyal nem számolnak. A Rábca utcában tizenkét építési telket alakítanak ki.

Mosonszentmiklós tagja a Kelet-Hanság Kapuja Fejlesztési Társulásnak. Nagy reményeket fűznek a Leader-programhoz, melynek segítségével együtt a távlati fejlesztési elképzeléseiket meg tudják valósítani. Sikeres pályázat esetén a társközségekkel együtt akár 90 millió forinthoz is juthatnak.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olaszok üzemeltetik az erőművet

Az olasz Enel cég üzemeltetheti a bősi erőművet: amely – elvileg és jogilag – közös magyar–szlovák tulajdon. Az olasz cég állítja elő és adja el az áramot, cserébe a bevétel 35 százalékát kapja. Kocinger dunai kormánybiztos közben visszavonta ígéretét, s mégsem adna olcsóbb áramot a szigetközieknek. Tovább olvasom