Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Művészeti nevelés kérdőjelekkel

Mosonmagyaróvár művészeti alapoktatást nyújtó intézményei az utóbbi években "telt házzal" működnek. A közoktatásról szóló törvényhozási folyamatban ezen intézmények jövője is mérlegre kerül.

Magyarországon a művészeti iskolák hálózata révén van lehetőség arra, hogy az általános iskola szűkös óraszámú művészeti képzése általuk kiegészüljön. Mosonmagyaróváron és a kistérség településein növekvő igény mutatkozik a művészetoktatás iránt.

A Mosonyi Mihály Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézményben a 310 fős tanulói létszámmal elérték az engedélyezett keretet, és a korábbi években is hasonló érdeklődést tapasztaltak. A tanárok száma alapján ennél több tanulót nem tudnak fogadni, holott jelentkező még lenne.
A Lajta Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője, Palenik József is hasonló igényről számolt be. Tavaly 125 tanulójuk volt, idén egy újabb tanár alkalmazásával a létszám megduplázódott, 175 bejelentett gyerekük és 70 szakkörösük van. A bejelentettek után kapják az állami normatívát. Azok a gyerekek, akik például a zeneiskola mellett tanulnak náluk táncolni vagy koruk miatt (óvodások) nem vehetők fel az intézménybe, választják a szakköri keretet. Tanulásuk támogatását az önkormányzat biztosítja.

– Jelenleg a parlamenti törvényalkotás folyamatában a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége nyilvánít véleményt a művészetoktatási intézmények álláspontjáról. Folynak a viták óraszámokról, létszámokról. A jövőt tekintve így kérdőjelekkel szembesülünk, amikor arra az alapkérdésre keressük a választ, hogy a művészetoktatás kötelezően ellátandó állami köznevelési feladat lesz-e – mutatott rá Palenik József. Az ő véleménye szerint szélesebb rétegek számára válna hozzáférhetővé a művészeti oktatás, amennyiben az az alapoktatás részévé válna, mindazonáltal az iskolák ezt a képzést a maguk feltételrendszerével ellátni nem tudják. Így – ahogy erre a városban és térségében számos példát látunk – megállapodást kötnek a művészetoktatási intézménnyel a képzés biztosítására. A rendszer működik.

– A művészeti nevelés fontosságát a kormányzati szándék is hangsúlyozza, ez számunkra megnyugtató – fogalmazott Farkas Mihály, a Mosonyi Mihály Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új imaházában ünnepelt a baptista gyülekezet

Vasárnap ünnepelte új imaházának megnyitóját a Mosonmagyaróvári Baptista Gyülekezet Olajág… Tovább olvasom