Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Művészeti iskolák a kistérségben, újabb minősítésre várva

Mosonmagyaróvár - Szakképzett pedagógusok taníthatnak csak – a minőségi oktatás jegyében – szeptembertől az alapfokú művészetoktatásban. A művészeti iskoláknak további követelményeknek is meg kell felelniük, másként elesnek a működéshez oly szükséges normatíváktól.
Az oktatási hivatal májusban az ország negyvennyolc alapfokú művészetoktatási intézményét vizsgálta, köztük egy pannonhalmi és a jánossomorjait, aszerint, hogy rendelkezik-e az intézmény az előírt eszközökkel, helyiségekkel és felszerelésekkel. Betartják-e a maximális csoportlétszámokat, a tanulók számára meghatározott foglalkozási időt s a pedagógusok foglalkoztatása a jogszabályok szerint történik-e. Az eredmény megdöbbentő: csupán egy intézmény felelt meg a törvényi előírásoknak.

A vizsgált iskolák egyharmadában oktattak a pedagógusok az előírt szakképesítéssel.
– Az idei tanévet tíz szakképzett pedagógussal kezdtük, a szigorításnak eleget téve öt kollégánktól kellett megválnunk, és négy új pedagógust köszönthetünk köreinkben – összegzett Dravetzky István, a jánossomorjai Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. A szűkülő költségvetés nyomán eggyel kevesebb pedagógus vállalja a diákok művészeti nevelését, mint tavaly. Igaz, csökkent a tanulók létszáma is: százhatvanról százhuszonnyolcra. Az intézményvezető ezt azzal magyarázza, hogy sok idősebb növendék került ki az iskolából, mint amennyi újat fel tudtak most venni.

Célunk, hogy elnyerjük a „minősített alapfokú művészetoktatási intézmény" címet – ehhez jó irányba haladunk, tekintve, hogy szakképzett oktatóink vannak – szögezte le az igazgató.
Míg tavaly 268, idén 270 beiratkozott diákja van a mosonmagyaróvári Mosonyi Mihály Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézménynek – tájékoztatott Hernádi Sándor, az iskola vezetője. Szakképzett tanerő híján egy évig szünetel a gitároktatás, ezt tavaly huszonkét diák tanulta.

A létszámnövekedés a hangszerbemutatók s a növendékhangversenyek eredménye, véli az igazgató, de a zeneovik hatása is érezhető. Az iskola a tavalyi évhez hasonlóan idén is tizennyolc tanárt foglalkoztat, mindannyian szakképzettek. Az intézmény az előminősítést megkapta, a decemberben várható tartalmi munka minősítésén is remélik a jó szerepelést. Ettől függ ugyanis a normatív támogatás.


Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonszolnok műfüves pályát avat

Mosonszolnok - Az utolsó simításokat végzik Mosonszolnokon a nemrég tizenkétmillióból elkészült… Tovább olvasom