Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Műtét helyett endoszkópos gyógyítás

Mosonmagyaróvár - Nem csupán a betegségek diagnosztizálását, hanem műtéteket és életmentő beavatkozásokat is el tudnak végezni a Karolina Kórház hétfőn átadott korszerű gasztroenterológiai endoszkópos laboratóriumában.
Mintegy 30 millió forintból a napokban készült el a mosonma-
gyaróvári Karolina Kórház teljesen felújított és korszerűsített gasztroenterológiai endoszkópos laboratóriuma. Az új, korszerű egységet hétfőn adták át hivatalosan. Az intézmény belgyógyászati szakmacsoportját és a gasztroenterológiai endoszkópos laboratórium vezetését idén januárjától vette át dr. Pécsi Gyula, aki ezt megelőző-
en, 1984 óta a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban belgyógyász-gasztroenterológusként, másodfőorvosi beosztásban dolgozott.

Érkezésekor célul tűzte ki, hogy új, jól műszerezett, endoszkópos labort hozzanak létre, ami megfelel a jelenkor igényeinek is.

Dr. Pécsi Gyula a Kisalföldnek elmondta: a gasztroenterológia az emésztésben részt vevő szerveink, így többek között a nyelőcső, gyomor, vékony- és vastagbél, máj, epe és a hasnyálmirigy betegsé-
geivel foglalkozó tudományág. Az egyes betegségek kivizsgálásának fontos része az adott szervek tükrözéses vizsgálata, az endoszkópia. Az endoszkópos vizsgálatok során nemcsak képi és szövettani diagnózisra van lehetőség, hanem műtétek és életmentő beavatkozások elvégzésére is.

Dr. Pécsi Gyula: Egyre nagyobb az igény a fájdalommentes endoszkópos vizsgálatokra, beavatkozásokra.
Dr. Pécsi Gyula: Egyre nagyobb az igény a fájdalommentes endoszkópos vizsgálatokra, beavatkozásokra.


A mostani fejlesztések során a korábban 40 négyzetméteren, egy helyiségben működő endoszkópos labort és szakambulanciát kibővítették. A rendelőintézet földszintjén 120 négyzetméteren két különálló vizsgálót és betegfektető helyiséget alakítottak ki. Így már párhuzamosan két helyszínen végeznek endoszkópos beavatkozásokat, illetve gasztroenterológiai konzultációkat.

A beavatkozások után a betegek megfigyelése a fektetőhelyiségben zajlik orvosi, szakasszisztensi felügyelettel. Új endoszkópok és tartozékok beszerzésével a nyelőcső, a gyomor és a vastagbél vizsgálatai mellett endoszkópos műtéteket is nagy biztonsággal tudnak végezni. Ezek közül a főorvos kiemelte a polipeltávolításokat. Mivel a vastagbélrák korunk egyik népbetegsége, az idejében felfedezett és eltávolított polip rákmegelőzést is jelent egyben.

Fontos továbbá, hogy az emésztőszervi vérzések életveszélyes állapotot okozhatnak, ám a most beszerzett új eszközök segítségével az esetek mintegy kilencven százalékában a vérzés elállítható, így a beteg sebészeti műtét nélkül gyógyítható. Új profilként lehetőség lesz az epeutak és a hasnyálmirigy endoszkópos vizsgálataira és műtéteire, az úgynevezett ERCP-kre. Így például epeúti kövek tükrözéses úton, hasi műtét nélkül távolíthatók el.

Dr. Pécsi Gyula hozzátette: a fájdalom nélkül végzett endoszkópos vizsgálatokra mind nagyobb igény van a betegek részéről. Az új laborban altatásban vagy bódításban, fájdalom nélkül mind több vizsgálatot, beavatkozást végeznek.

Olvasóink írták

  • 3. Török Csaba 2008. október 15. 11:28
    „Dr. Pécsi Gyula Főorvos Úr hivatásának, szakterületének kíváló, kimagasló képviselője. Állítom ezt, mint 10 éve folyamatosan kezelt betege. További munkájához sok sikert kívánok!”
  • 2. kiss krisztina 2008. október 09. 23:55
    „sok sikert kivánok pécsi gyula föorvosurnak engem 18 éve ö kezelt győrben most ovárra járok hozzá. mindig megynyugtato és kedves szinte elfeledteti az emberrel mi is vár rá. mégegyszer nagyon sok sikert kivánok. csak igy tovább fő orvosur.”
  • 1. Banderné Kuti Marianna 2008. május 08. 19:30
    „Sok sikert kívánok Pécsi Gyula Főorvosúrnak.Engem kb 20 évig kezelt a győri megyei kórházban Colitis Ulcerózás betegséggel.Igen elégedett voltam a gyógyítással és főorvosúr biztató és nyugodt modorával.Sok betegtársammal sajnálattal vettük tudomásul,hogy elment a győri kórházból,de biztosan Mosonmagyaróváron a kórházban igen szükség van Rá.Mégegyszer kívánok sok sikert és jó egészséget Főorvosúrnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigetköz: A hullámtéri fák tövénél a folyó

Szigetköz - Az átlagos vízhozam duplája érkezik a szigetközi hullámtérbe a péntek óta tartó… Tovább olvasom