Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Műszeradomány a kórháznak

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház gyermekosztálya a budapesti székhelyű Esély az Életért Gyermekalapítvány jóvoltából egy Digitrapper monitorral gazdagodott. A kétmillió forintos műszer a nyelőcső alsó szakaszában méri és regisztrálja a pH- (sav) viszonyokat.
Dr. Keszei Károly: Ez az eszköz rögzíti az adatokat.
A gyermekosztály új eszköze, a Digitrapper – amit előzetes tájékozódás után az alapítvány által szerzett be – elektródából, adatokat rögzítő műszerből áll, amit a vizsgálat időtartama után számítógéphez csatlakoztatnak. Egy speciális program a kapott adatokat kiértékeli, majd monitor segítségével láthatóvá teszi. Jelzi, hogy kóros vagy élettani jelenségről van-e szó.

Dr. Keszei Károly főorvos elmondta: egészséges embereknél is előfordul, hogy a gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Amennyiben a savanyú gyomortartalom az élettaninál gyakrabban jut vissza a nyelőcsőbe, károsíthatja annak falát, gyulladást, fájdalmat okozhat. A probléma a nyelőcső magasabb régióit is érintheti, a garatig is feljuthat. Ekkor légúti panaszokról, köhögésről, kellemetlen leheletről számol be a beteg. Ahhoz, hogy kiderüljön, a gyomorsav visszaáramlása okozza-e a problémát, nagy segítséget nyújthat az új műszer.

A készülék elektródáját az orron keresztül vezetik le a nyelőcső alsó szakaszába és általában 24 órán át hagyják ott. Közben az eszköz másik tartozéka, a zsebben is elférő szerkezet rögzíti az adatokat. A probléma gyakori, a lakosság 5–6 százalékát érintheti.

A korszerű orvosi műszer értéke csaknem kétmillió forint. Az alapítvány beszámolójából kiderült, az összeget megyénkbéli vállalkozók, cégek adták össze.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakrendelések is új helyen

A mosonmagyaróvári Karolina Kórházban egy éve folyó rekonstrukció újabb jelentős állomásához… Tovább olvasom