Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Munkát és irodát is szeretnének

Dolgozni akarnak, ezért több munkalehetőséget szeretnének a helyi romák – mondja Bertók Béla, a mosonmagyaróvári roma nemzetiségi önkormányzat elnöke.
„Sokat szeretnénk tenni a helyi romákért, de sajnos évről évre egyre kevesebb pénzből gazdálkodhatunk. Pedig gondunk van bőven" – foglalja össze helyzetüket Bertók Béla, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke. Az ősszel megválasztott kisebbségi önkormányzat tagjai az elnökön kívül ifjabb Bertók Béla elnökhelyettes, valamint Karika Tibor és Puter Ferenc.

Az elnök elmondta: társadalmi munkában, tiszteletdíj nélkül látják el feladatukat, próbálnak segíteni a helyi romák problémáin, ám egyre kevesebb támogatást kapnak. Ennek ellenére idén is szeretnék megszervezni hagyományos éves programjaikat, így például szokásos húsvéti ünnepüket, a roma majálist, labdarúgótornát, és részt vesznek majd a csatkai szent búcsún.

Emellett szeptemberben szeretnének iskolakezdési támogatást nyújtani a rászoruló roma családoknak. Nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományaik ápolására is, éppen ezért pályáznak hangszerek beszerzésére, hogy zenekart és táncegyüttest hozzanak létre. Évtizedes probléma, hogy a kisebbségi önkormányzatnak nincs irodája. Az elnök azt mondja: noha minden választást megelőzően kaptak ígéretet erre, később aztán mégsem lett belőle semmi.

A romák megsegítése mellett a mosoni belváros rendjére is odafigyelnek – felvételünkön Karika Tibor, Bertók Béla és ifjabb Bertók Béla.
A romák megsegítése mellett a mosoni belváros rendjére is odafigyelnek – felvételünkön Karika Tibor, Bertók Béla és ifjabb Bertók Béla.

A helyi romák problémáiról Bertók Béla lapunknak kifejtette: a legnagyobb gond a munkanélküliség, pedig dolgozni szeretnének. A közmunkaprogramban ugyan több roma is részt vett, ám az elnök szerint nem néhány hónapos, hanem folyamatos munkára lenne szükségük a biztos megélhetéshez.

Bertók Béla elmondta: a mosoni városrészben az elmúlt évben sok gondot okoztak a Romániából ide települt romák. (A témával korábban lapunkban is foglalkoztunk: Kisalföld, 2014. augusztus 2. „Csikágó" Mosonban.) Az elnök szerint az önkormányzat és a rendőrség segítségével enyhült a probléma. Ehhez kellett az is, hogy a roma önkormányzat két embert állított a mosoni belvárosba, akik folyamatosan ügyeltek a rendre. Bertók Béla azt mondja: ők oda mernek menni és rászólni a betelepült romákra, akik randalíroznak vagy zavarják a járókelőket.

Ez hatásosnak bizonyult és számos pozitív visszajelzést kaptak a városrészből. Az elnök szerint most kevesebben vannak ugyan a betelepültek Mosonban, ám tavasztól, a mezőgazdasági munkák elindulásával újra nagy számban várhatók. Éppen ezért lenne fontos, hogy ismét biztosítsák a feltételeket a kisebbségi önkormányzat számára, hogy továbbra is folyamatosan jelen legyenek a piac környékén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erőt ad daganatos sorstársainak

A halál torkából többször is megmenekült Glaser Lajos, aki a napokban a győri kórházban történt tragédia kapcsán kereste meg szerkesztőségünket. Tovább olvasom