Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Munkahelyteremtés: sikeres romaprogram

Ketttőezer-négy után 500–600 milliárdos uniós támogatásra számíthat Magyarország. A megye második legnagyobb munkaügyi központjába, a Lajta partjára látogatott kedden Tóth László, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője.
illusztráció
A Mosonmagyaróváron tartott előadáson a város munkahelyteremtéséről is szó esett. Ezen elhangzott: jelenleg 1285 regisztrált munkanélküli él a városban, ami az összlakosságot tekintve 4 százalék. Szó esett a sikeres romaprogramról, a pályakezdők lehetőségeiről is.

Németh Tamás megyei csoportvezető az alkalmi munkavállalói könyvről, dr. Sebestyén Csabáné képzési referens a távmunkahelyekről beszélt.
Tóth László, a szaktárca főosztályvezetője elmondta: a 2004-et követő három évre munkahelyteremtés céljára 500–600 milliárdnyi külső forrást kaphatunk az Európai Uniótól. Ehhez a nehéz feltételek miatt okos programok szükségesek. Az említett összeg harmadát operatív programokra és humánerő-fejlesztésre kell fordítani. Tóth László hangsúlyozta: Európa öregszik, így felborul a keresők és az eltartottak közötti egyensúly, ami alááshatja a kontinens jóléti biztonságát. Ez tönkreteheti a nyugdíj-finanszírozást s az egészségbiztosítási rendszert is. A cél az, hogy az embereket minél tovább a foglalkoztatási rendszerben tartsák.
A főosztályvezető kiemelte: a romaprogramok valószínűleg komoly uniós támogatást kaphatnak. A programok beindításához viszont kell egy kiindulási helyzet, amiből megismerhető az eredmény, ám az adatnyilvántartás miatt ez nehézkes. Mindennek a kulcsa a munkahelyteremtés: a foglalkoztatottak számának növelése kihat az egész társadalomra. Ha sikerülne minél több embernek munkát biztosítani, annál kisebb mértékű adók kivetésére kényszerülne az állam.
„ Ma már legalább 15–20 év tanulás kell ahhoz, hogy az ember könnyebben élhessen. Ez a hosszú felkészülés drága mind egyéni, mind társadalmi szempontból, s hosszú évtizedek telnek el, mire megtérül e befektetés."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fluoridos só a fogszuvasodás ellen

A gyerekeket tekintve rendkívül rossz helyen állunk Európában a fogszuvasodási hajlam terén.… Tovább olvasom