Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Munkában a szélkerekek

Befejeződött a szélkerekek építése Mosonmagyaróvár mellett és már forognak a kerekek.
A napokban fejeződött be az építése és már munkába is állt Mosonmagyaróvár mellett öt, egyenként két megawatt teljesítményű szélkerék. Az öt vállalkozásból álló – Netpoint Bt., Lenteam Kft., Théra Bt., Harsányi Kft. és Hoffer Kft. – Mosonmagyaróvári Szélerőmű Egyesülés ezzel a beruházással megduplázta Magyarország szélenergia-hasznosító kapacitását.

Egyenként félmilliárdba kerültek

Bánfalvi Károly, a Netpoint Bt. ügyvezetője, a beruházás projektvezetője a Kisalföldnek elmondta: az erőművek egyenként mintegy félmilliárd forintba kerültek. Emellett megépítettek egy húsz megawatt kapacitású alállomást is a villamosenergia-hálózathoz a csatlakozás feltételeinek megteremtése érdekében. A beruházók a huszonöt százalékos önrész mellett teljes egészében bankhitelből finanszírozták az erőműveket. A környezetvédelem és infrastruktúra operatív program pályázatán is jelentkeztek, ám ez idáig csupán tájékoztatást kaptak a támogatás elnyeréséről, de erről még nincs aláírt szerződésük.

Az ügyvezető szerint támogatás nélkül a szélerőmű-beruházás a hitelek tizenkét éves futamideje alatt nem térülne meg. A pályázat elnyerésével a megtérülési idő tíz év alá csökkenne, ám az első öt esztendőben a törlesztőrészletek és a kamatok miatt így csak szerény nyereségű a beruházás.

Az áramszolgáltató veszi át

A 113 méter magas betontornyú, 71 méter rotorátmérőjű szélerőműveket Németországban gyártották és az elmúlt hetekben szerelték össze a mosonszolnoki bekötőút melletti területen.
A gyűrűs generátorral szerelt, korszerű szélkerekek lényegesen kevesebb fordulaton termelik az áramot, így élettartamuk is várhatóan nagyobb lesz. A megtermelt villamos energiát az áramszolgáltató veszi át a cégcsoporttól.

Ausztriában is ritkaságszámba megy

Az öt, két megawatt teljesítményű szélkerék hazánkban jelenleg még egyedülálló. A környéken az elmúlt években felépült széltornyok 600, illetve 800 kilowattosak, sőt, az augusztusban a Bakonyban beüzemelt eddigi hazai legnagyobb teljesítményű erőmű is csupán 1,8 megawattos. A most felépített 2 megawattos, 113 méter magas szélkerekek egyelőre még Ausztriában is ritkaságszámba mennek, mindössze alig néhány tucat működik belőlük.

7-ről 17 megawattra nő a teljesítmény

Ez idáig összesen kilenc szélerőmű – közülük öt Mosonmagyaróvár környékén – működött Magyarországon, ezek névleges teljesítménye együttesen alig érte el a 7 megawattot. A mostani beruházással pedig 17 megawattra nő a hazai szélerőművek együttes teljesítménye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyelmi eljárás a foglalkoztatóban

A Mosonmagyaróvári Szociális Foglalkoztató vezetője ellen fegyelmi eljárás indult, mivel a revizori… Tovább olvasom