Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Működtetési pénzeket is áldoznak felújításra

A nyugat–dunántúli kórházak átlagéletkora 49 év, s legalább 15 milliárd forintot igényelne modernizációjuk. Az állami ispotályok négyszeres támogatást kapnak az önkormányzatiakhoz képest. A felújítások önrészét a működtetésre szánt összeg egy részéből kénytelenek finanszírozni az intézmények.
Az állami tulajdonú kórházak háromszor-négyszer akkora támogatást kapnak műszervásárlásra és épületfelújításra, mint az önkormányzatiak – ez derül ki az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete által nemrégiben elvégzett felmérésből. Százötven kórháznak küldtek ki kérdőívet, ám csak hetvenhárman válaszoltak: ezekből látható, hogy az intézmények átlagállapota a közepesnél rosszabb, s százmilliárdok kellenének a modernizációhoz.

Olcsóbb lenne újat építeni?

Eőry Ferenc, a mosonmagyaróvári Karolina kórház gazdasági igazgatója, a kutatás egyik készítője szerint a válaszoló hetvenhárom kórház 187 milliárd forintot igényelne az épületek és a műszerállomány modernizálására. Ekkora összeg esetén felmerült: olcsóbb lenne új kórházakat építeni, mint a régieket felújítani. A megyéből az összes intézmény – a csornai, a soproni, a győri, a kapuvári és a mosonmagyaróvári – részt vett a felmérésben: ezek a nyugat-dunántúli régió összesítésében szerepelnek.

A legkevesebb a régiónak

A régió kórházainak átlagéletkora 49 év, s összesen 15 milliárd forintot igényelnének modernizációra. A kérdőívekből kimutatható: az utolsó öt évben Nyugat-Dunántúlon fordítottak a legkevesebbet felújításra. A minimálfeltételek teljesítéséhez a régiónak 7,2 milliárdra lenne szüksége épületfelújításra, és 1,6 milliárdra gépbeszerzésre. A közművek esetében a szennyvízrendszer és a szükségáram (a kórházi saját áramellátás) szorul felújításra.

Eőry Ferenc – aki a nagykanizsai kórház gazdasági igazgatójával, Papp Péterrel végezte a felmérést – elmondta: a kérdőívből kiderült, hogy a legtöbb pénzre a közép-magyarországi intézmények szorulnak, míg a legjobb helyzetben talán a közép-dunántúli régió intézményei vannak.

Több jut az államiaknak

Érdekes módon azonban állapotuk nem földrajzi elhelyezkedésükön, hanem tulajdonosukon múlik. Az állam ugyanis saját kórházainak többszörös támogatást nyújt az önkormányzatiakhoz képest. (A megyében a soproni szanatórium kivételével mindegyik intézmény önkormányzati tulajdonban van.) A

z előbbi típusú ágyanként 252 ezer forint támogatási kedvezményt kap (34 ezres saját forrás mellett) felújításra, utóbbi mindössze 69 ezret (41 ezres saját forrással). Gépbeszerzéseknél hasonló az arány: 58 ezer jut az államinak, 17 ezer az önkormányzatinak: az önrész mindkét esetben 18 ezer forint. A gazdasági igazgató kijelentette: a legtöbb kórház a saját forrást csak úgy tudja biztosítani, hogy az OEP-től kapott működtetési költségből „csípi le a szükséges összeget".

Félnek a csődhelyzetektől

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága tegnap hallgatta meg a felmérés eredményét, s ahogy Eőry Ferenc fogalmazott: „tudomásul vette azt". Az ellenzék és a kormánypárt képviselői abban egyetértettek: az ellátórendszer változtatásra szorul, s gondok vannak az egészségügy finanszírozásával is. Az Egészségügyi Minisztérium és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete megállapodott arról, hogy az országos intézményeknél pénzügyi átvilágítást végeznek: félnek attól, hogy a májustól életbe lépett finanszírozási változások elősegítik a kórházak sorozatos csődhelyzetét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lébényi alapítvány a gyerekekért

A lébényi általános iskola tantestülete, szülői munkaközössége és diákönkormányzata kezdeményezésére… Tovább olvasom