Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Működőképes lehet a kistérségi vízi közmű

– A kistérségi települések összefogásával létre tudunk hozni egy életképes vízi közművet – hangsúlyozta Leitner László, az Aqua Szolgáltató Kft. ügyvezetője a mosonmagyaróvári kistérségi társulás ülésén. Az önkormányzati rendezvények hatósági feltételei mellett szúnyogirtásról, a Győr–Pozsony vonatjáratról is szó esett.
„Köszönöm, hogy a Hansági Múzeum megmaradását szívügyüknek tekintették, támogatták" – mondta el napirend előtt a kistérségi társulás ülésén Szentkuti Károly múzeumigazgató, aki jelképesen átadott a polgármestereknek ezért egy ajándékot: egy XVI. századi kulcs másolatát.

Az önkormányzati rendezvények hatósági feltételeinek ecsetelésénél többet időztek a szakemberek – a rendőrség, tűzoltóság, az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal képviselői. Mint elmondták, a West Balkán-tragédia kapcsán márciusban megalkotott szigorú kormányrendelet hatására több ellenőrzést is végeztek mosonmagyaróvári és környékbeli szórakozóhelyeken, melynek során több hiányosságot is feltártak. Így például több 14 év körüli fiatalt is találtak, aki alkoholt fogyasztott. Nagy István társulási elnök a gyermekvédelmi és a szociális háló fontosságára hívta fel a figyelmet és megjegyezte, hogy még van mit tenni a szórakozóhelyeken kívül is. Csokán Csaba mosonmagyaróvári kapitányságvezető javasolta a polgármestereknek, hogy a biztonság érdekében inkább túltervezzék a rendezvényeiket, s ne ezen spóroljanak.

Leitner László, az Aqua Szolgáltató Kft. ügyvezetője összegezte röviden az eddigi tárgyalások eredményeit egy kistérségi vízi közmű létrehozása ügyében. Amint elmondta, külön egyeztetett a térség polgármestereivel. A Szig-Víz illetékességi területén tevékenykedő településvezetőkkel közösen is összeültek.

– A kistérségi települések összefogásával létre tudunk hozni egy életképes vízi közművet úgy, hogy mindenki jól járjon – szögezte le az igazgató. A témára a napokban hamarosan visszatérünk.
Az ülésen a szúnyoggyérítés kérdése is felmerült (ezzel részletesen a Kisalföld 2011. június 15-i számában „Irtás helyett már csak gyérítésre futja" címmel foglalkoztunk). Botos Gábor munkaszervezet-vezető kifejtette: három ajánlat közül választották ki a permetezést végző céget, mely a feladatokat a tavalyihoz képest 15–16 százalékkal magasabb áron végzi el. Egyelőre még nincs vérszívó-invázió, ám amint szükséges, elkezdik az első gyérítést. Csaplár Zoltán (Mecsér) hozzátette: kérjenek garanciát a minőségre. Nagy István szerint az elárasztás hiányának áldásos hatása, hogy nincsenek szúnyogok. Botos Gábor továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a kistérség pályázhat parlagfűirtásra, melyet közmunkában lehet majd elvégezni.

„A meccsnek még nincs vége, nem szeretném, ha fél-
megoldások születnének" – hangsúlyozta Nagy István a Pozsony–Győr közti vasúti közlekedés újraindításáról. Kiss Vince hozzáfűzte: sokallja a napi nyolc vonatpárért, mely szlovák oldalon 160 kilométert futna, az 1820 eurót, amivel északi szomszédunk vasúti társasága számol.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van élet a lovasiskolában

Közel egy évtized szünet után ismét díjugrató versenyeket rendeznek a nagy múltú lovasiskolában… Tovább olvasom