Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Műemlékjegyek a felújításokért

Jánossomorja - Jánossomorja képviselő-testülete tavaly döntött arról, hogy 2009-et emlékévvé nyilvánítják. A rendezvénysorozat keretében emlékfaültetést, városfejlesztési konferenciát, képzőművészeti pályázatot hirdetnek és műemlékjegyeket is kibocsátanak.
Nyolcszáz éve, 1209-ben kelt Jánossomorja első írásos emléke, melyben II. András a Győr nemzetségbeli Chepan nádornak adta Szent Jánost (az akkori dokumentumban Boloctként szerepelt). 730 éve, 1279-ben emlegetik először Puszta-Somorját még Gueztenche néven, 1659-ből Szent Péterről is találhatóak források.

Négyes jubileum ez a település életében, mert öt éve, hosszas várakozás után kapott Jánossomorja városi rangot.

– Tavaly létrehoztuk az „Emlékév 2009 Bizottságot", melynek keretében önkormányzati képviselők, intézményvezetők, helyi vállalkozók és civil szervezetek vállalták a rendezvénysorozat programjainak koordinálását – tudtuk meg Lőrincz Györgytől, az emlékévbizottság titkárától. Kifejtette: gazdagabb programkínálatot terveztek az emlékév megünneplésére, de a gazdasági válság felülírta a terveket, minden programnál kurtítani kellett a költségeken. Megálmodtak továbbá egy köztéri műalkotást a jubileum alkalmából, ennek megvalósítását viszont el kellett halasztani. Ehhez kapcsolódóan egyébként közvélemény-kutatást végeznek arról, hogy a jánossomorjaiak hol, milyen jellegű alkotást látnának szívesen. Február elején írnak ki egy képzőművészeti pályázatot, melyre helyi és a kisvároshoz kötődő profi és amatőr alkotók műveit várják. Az „Örökül hagyva" című fotóalbum mellett idén még megjelenhet egy útikönyv a városról, de az emlékév logójával ellátott ajándéktárgyakat is meg lehet majd vásárolni.

A Canto Excolo Kamarakórus nyitotta meg az emlékévet.
A Canto Excolo Kamarakórus nyitotta meg az emlékévet.

Április 4-én a városközpontban az önkormányzat és egy helyi vállalkozó támogatásával emlékfákat ültetnek. Májustól tematikus örökségtúrára lehet jelentkezni, a kerékpárosok és a gyalogosok szakemberek útmutatásával vezetik körbe az érdeklődőket, a város és környéke nevezetes kulturális és természeti kincseit érintve. Kurucz Béla László alkotásaiból állandó kiállítás nyílik augusztus 20-án a Kozma Galériában. A Városi Napok rendezvényeinek témája is a 800 éves emlékév lesz, ennek keretében megszervezik a Jánossomorjáról elszármazottak találkozóját. Ősszel városfejlesztési konferenciának is helyet ad majd a kisváros.

– Ötszáz, ezer, kétezer, tízezer és ötvenezer forintos címletű műemlékjegyeket bocsátunk ki, melyeket a helyi üzletekben lehet megvásárolni. Ezzel lehet majd támogatni szakrális műemlékeink felújítását – tájékoztatott a művelődési ház igazgatója. A rendezvény egyik záróakkordja a Canto Excolo Kamarakórus karácsonyi koncertje. A további programokra a későbbiekben visszatérünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százéves a második legidősebb mosonmagyaróvári

Mosonmagyaróvár - 100. születésnapját ünnepelte hétfőn a mosonmagyaróvári Varga Mihályné Franciska… Tovább olvasom