Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

MTE: 14,7 millió tartozás

Az MTE 1904 hétvégi rendkívüli közgyűlésén kiderült, hogy a klubnak 14,7 millió forintos tartozása van.
Többek közt a társadalombiztosításnak és az MLSZ-nek. Emiatt az ügyészség törvényességi felügyeleti eljárást kezdett az egyesületnél. A novemberben megválasztott új elnök a vizsgálat lezártáig, s a volt elnök tavalyi főkönyvi kimutatást elismerő szignójáig nem veszi át a klubot: így az működésképtelen volt. A közgyűlés ezért Guba Istvánt választotta meg ideiglenes ügyvivő elnöknek.

A novemberi tisztújító közgyűlésen Szeredi Ádámot választották meg a csapat új elnökének. P rögtön könyvvizsgáló céget bízott meg, hogy világítsa át a klub gazdasági helyzetét. Ez a vizsgálat hiányokat és hiányosságokat mutatott ki. Az új elnök kijelentette: addig nem veszi át az egyesület működtetését, amíg ezeket nem pótolják. Így történt, hogy több hónapja szinte működésképtelen az MTE: a régi elnök, Palatinus János már, Szeredi Ádám még nem irányít. A tarthatatlan helyzet miatt

Stipkovits Pál polgármester a hétvégén rendkívüli közgyűlést hívott össze: igaz, előtte a háttérben már alku indult. Információink szerint a városvezető megállapodott Palatinussal, hogy a tavalyi főkönyvi kimutatást aláírja a közgyűlésen. Ennek ellenére az egykori elnököt hiába várták az MTE-faházban. Kovács István megyei sportigazgatóval telefonon közölte: Győrben tárgyal. Stipkovits Pál kijelentette: az önkormányzat már dece mberben zárolta a kifizetéseket, mert azt nem az általuk meghatározott célokra – közüzemi díjak fizetése, utánpótlásedző bérére, pályafenntartásra – fordították. A távfűtés- és a villanyszámlák kiegyenlítésével folyamatosan gondok voltak, előfordult, hogy áram nélkül maradt a sporttelep. Ráadásul a klubnál dolgozók bére sem érkezett meg időben.

A polgármester szerint a klub tavaly olyan célokat tűzött maga elé, melyet az elnökség nem tudott finanszírozni. A jubileumi ünnepség, a könyv, a labdarúgók bajnoki címe, a prémiumok megterhelték a kasszát.
A tavalyi bevétel 40,3 millió forint volt, míg a kifizetés 52 millió. Emellett 2,7 milliót a mostani bajban az egyik szponzor előlegezett meg, a tartozás így most közel 15 millió forint. Az önkormányzat az elmúlt két hónapban „közvetlenül" fizette az klub edzőit és a közüzemi díjakat. A vizsgálat során kiderült, hogy az MTE nemcsak „szállítói" díjakkal tartozik, de elmaradása van az MLSZ, s ami még súlyosabb, a társadalombiztosítás felé: ezt ugyanis a klubnál dolgozók után egészen egyszerűen nem fizették meg.

Stipkovits elmondta: az új elnökség ennek ellenére elkezdené a munkát, vállalja a 15 millió forint kiegyenlítését is, ám ennek feltétele van: az előző elnökkel aláíratnák a tavalyi főkönyvi kimutatást.
„ A szponzorok most is megvannak, azonban a kaotikus viszonyok miatt nem tudják hová befizetni a támogatási összeget. A legfontosabb most az, hogy az MLSZ- és a tb-tartozást kiegyenlítsük" – mondta.

Az ügyészség közben a Kisalföldben – információink szerint egy névtelen bejelentő miatt – megjelent írás alapján törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett. Az ügyész egyelőre csak annyit kért, hogy a hiányosságokat pótolják, mert enélkül nem tudnak továbblépni. Bár novemberben megtartották a tisztújító közgyűlést, az új elnököt a bíróságnál még nem jelentették be. Emiatt papíron még mindig Palatinus János a klub elnöke, ám nincs, aki a napi ügyeket intézze, az érkező pénzek lehívására sincs senkinek aláírási joga. Még nagyobb gond, hogy a hercehurca a klub minden szakosztályát érintheti.

Szeredi Ádám leendő(?) elnök szerint a tartozás mértéke kezelhető. A baj az, hogy a főkönyvi kimutatás szerint a gazdálkodás nem átlátható, emiatt nem lehet átvenni. „Az eddigi könyvelés katasztrófa, s még a 2003-as mérleg sincs meg" – mondta. Dr. Vass Gellért, Szeredi ügyvédje úgy véli: a bizonylati fegyelemben hiányosságokat találtak. Az ügyészség a törvényességi felügyeleti eljárás végén megállapítást tesz majd: amíg ez le nem zárul, a közgyűlés nem tud előrelépni. Nem elég az sem, hogy Palatinus aláírja a főkönyvi kimutatást, a mérleget a taggyűlés elé kell terjeszteni, s az elnökségnek kell dönteni róla. Az ügyvéd áthidaló megoldásként javasolta, hogy a napi teendők ellátására bízzanak meg ügyvivő elnököt.

Kovács István megyei sportigazgató elmondta: nem érti, hogy a korábbi elnök miért akarja „ráverni a balhét" a szakosztályvezetőre.
Úgy véli, szerencse, hogy az ügyészség egyelőre csak számviteli rend megsértése miatt vizsgálódik: reméli, hogy nem lesz belőle – akár hűtlen kezelés miatt – rendőrségi ügy.

Kérte, hogy mindenképp válasszanak ügyvivőt, mert a klubot működésképtelenség miatt kizárhatják az NB I/B-ből. Stipkovits ezután kijelentette, hogy a dolgozók utáni tb-t mindenképp kifizetik, még ha az az idei támogatás terhére is megy. Ezután ügyvivő elnökként Guba Istvánt javasolta: mint mondta, „most csak benne bízom meg". Végül a közgyűlés két tartózkodással választotta meg Guba Istvánt ügyvivőnek. Az újabb rendkívüli közgyűlést az ügyészségi vizsgálat lezárulta után – vélhetően egy-két héten belül – ismét összehívják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliók kellenének a Csallóköz

Bár a kormány-előterjesztés több helyszínt is megjelöl turisztikai célú határátkelők létesítésére a… Tovább olvasom