Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Motoron indult el a madjarokhoz

Családja, barátai búcsúztatták a nagy vállalkozás előtt álló mosonmagyaróvári Vígh Jánost pénteken.

A 38 éves férfi tizenkétezer kilométeres útja során ellátogat a kazahsztáni madjar törzshöz. A nem mindennapi távra február óta készül, és egy BMW motorral, egyedül teszi meg.

– Az kavarog a fejemben, hogy vajon minden rendben lesz-e. Megtettem-e minden óvintézkedést? – mondta portálunknak az indulás előtt.

Vígh János tavaly már tartott egy ˝főpróbát˝, akkor a Kaszpi-tengerig sikerült eljutnia. Elmondása szerint azonban a neheze csak ezután jön. Az út további részét ugyanis nem ismeri, csak olvasmányaira alapozhat. Szívesen böngészi a honfoglalásról szóló kiadványokat és az útikönyveket is. A tájékozódásban a GPS és térkép is segíti. Korábban még azt nyilatkozta portálunknak: – Általános iskolában nem jeleskedtem történelemből. Felnőtt fejjel viszont vonzást éreztem, főként a honfoglalás érdekel. Kíváncsi vagyok, hogy őseink miként tudták megjárni ezt az utat, másrészt a vadromantika is hajt – árulta el akkor vállalkozásának okát.

Vígh János autómérnök egy kétszáz fős veszprémi vállalkozás vezetője. A nyolcvanas évek végén fedezte fel a motorozás örömeit.
Vígh János autómérnök egy kétszáz fős veszprémi vállalkozás vezetője. A nyolcvanas évek végén fedezte fel a motorozás örömeit.

– Az Aral-tó és a Kaszpi-tenger közötti sivatag rejtegethet izgalmakat – magyarázza, amikor arra kérdezek rá, melyik szakasztól fél jobban. Volgográdig várhatóan szállodában fog megszállni, utána viszont sátorban húzza meg magát éjszakánként.

– Aszfalton naponta 800 kilométert tudok majd haladni, terepen várhatóan 300–500 kilométert – avat be a részletekbe. Munkatársai édességet, italt csomagoltak búcsúajándékként neki, persze nem hiányozhat a jelentős rakományból a tartós élelmiszer sem. Na és a nyelvtudás.

– Oroszul még diákkoromban tanultam. Most újból felelevenítettem a tanultakat – hangsúlyozza a vállalkozó kedvű fiatalember.

Az összesen tizenkétezer kilométeres út célja Kazahsztán, ahol a madjar törzs vendéglátását élvezi majd. Ukrajna, Oroszország érintésével jut el végcéljáig, a Szaga nevű faluig a Torgaj-medencébe.

Olvasóink írták

 • 7. svantal 2010. május 06. 20:29
  „Van egy blog a motor revü honlapján, ott olvashattok az útról.
  Csütörtökön átlépte a kazah határt.
  http://www.motorrevu.hu/blog/kazahsztan/”
 • 6. moderator 2010. május 06. 14:25
  „Aki szeretne találkozni a kazakisztáni madjarokkal:
  http://kurultaj.com/category/bugac_kurultaj_2010/”
 • 5. Wakeup_Mankind 2010. május 05. 11:41
  „Nyomon lehet követni a weben, hogy hol tart?”
 • 4. meir 2010. május 04. 14:32
  „nem hogy magaval vinne a -(M.G.)-es ott felejtene!!!!”
 • 3. CsabaKiraly 2010. május 04. 08:16
  „Nem semmi :-)
  Udvozlom a "madjarokat".
  Es SIKERES utat !!”
 • 2. mosonmegye 2010. május 03. 18:48
  „Szerencsés és sikeres utat és visszaérkezést.”
 • 1. akela4 2010. május 03. 14:21
  „Valamikor én is sokat motoroztam és még ma sem felejtem azokat a szabadban töltött hajnalokat, amikor együtt ébredtem a vadakkal. de vol olyan is, hogy egy vaddisznó kerűlt túl közel hozzám, de a zseblámpa fénye félelmetesnek bizonyúlt és messze vágtatott!
  De ez mind csak jancsimiska a mostani vállalkozáshoz! Hiszen az a 12 ezer kilóméter nekem egy év alatt jött össze és mindez csak a környéken, tehát Magyarban!
  Mindenesetre szorítok a sikeréhez és szerencsés visszaérkezést kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átvette a megbízólevelet dr. Nagy István

A megye 4. számú országgyűlési egyéni választókerületében mandátumot szerzett dr. Nagy István… Tovább olvasom