Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Motorcsónakkal is járőröznek a rendőrök

Mosonmagyaróvár - A balesetek és szabálytalanságok megelőzése, valamint a vízi közlekedés, illetve a fürdőzés szabályainak betartatása érdekében a napokban ismét „hadrendbe" állította motorcsónakját a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság. Galéria.
A nagy teljesítményű vízi járművet öt éve az önkormányzat és a Mosonmagyaróvár Közbiztonságáért Közalapítvány támogatásával vásárolta meg a városi kapitányság.

A rendőrség a napokban ismét üzembe helyezte a csónakot, s a nyári szezon végéig folyamatosan járőröznek a környék vizein.

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitánysághoz számos bányató mellett a Duna – egyben mint határfolyó –, a Rábca, a Lajta, valamint a Mosoni-Duna különböző hosszúságú szakaszai tartoznak. Vízi közlekedés és fürdőzés szempontjából ez utóbbi ad leginkább feladatot a rendőröknek, a nyári időszakban a Mosoni-Duna mintegy hetven kilométeres szakaszát ellenőrzik folyamatosan a kishajóval – tudtuk meg Csokán Csaba alezredestől.

A kapitányságvezető elmondta: a vizek folyamatos ellenőrzésével elsődleges céljuk a balesetek és szabálytalankodások megelőzése. A vízi rendőrök ellenőrzik a folyón közlekedőket, a fürdőzőket és a horgászokat is. Az alezredes kiemelte: fürdőhelynek kizárólag a táblával megjelölt és kibójázott hely minősül, csak itt engedélyezett a fürdőzés. Egyéb szabad strandok és fürdőhelyek nem minősülnek engedélyezett strandnak. A szakhatósági bejárások és vízmintavizsgálatok alapján jelenleg legálisan a halászi szabad strandon és Mosonmagyaróváron az úgynevezett Itató strandon lehet fürdeni. Mindkettő területén büfé is üzemel, ezzel kapcsolatban a kapitányságvezető felhívta a figyelmet az ittas fürdőzés veszélyeire. A rendőrség tapasztalatai szerint a vizekhez köthető leggyakoribb szabálysértés a tiltott helyen fürdőzés, ez azonban nem csupán a Mosoni-Dunán jellemző, gyakran kerül sor effajta szabálysértés miatt szankcióra bányatavaknál is.

A vízi rendőrök ellenőrzik a folyón közlekedőket, a fürdőzőket és a horgászokat is.
A vízi rendőrök ellenőrzik a folyón közlekedőket, a fürdőzőket és a horgászokat is.

A vízi járművek közlekedési szabályainak megsértése miatt a rendőrségi motorcsónak üzembe helyezését követően többször intézkedtek, s az eddigi tapasztalatok alapján sikerült visszaszorítani az ilyen eseteket. Az alezredes hozzátette: a jogszabály szerint négy kilowatt teljesítményig a csónakmotorhoz nem kell vezetői engedély. Ám a csónak vezetője ebben az esetben sem fogyaszthat alkoholt és a hajóban tartózkodókért egy személyben felelős. A rendőrök ellenőrzik, hogy a csónakban megvannak-e az előírt szükséges felszerelések, így például egyebek mellett a tűzoltó készülék, szükséges számú mentőmellény vagy a megfelelő nagyságú horgony. A vezetői engedélyhez kötött vízi járműveknél pedig a szükséges okmányok meglétére is figyelnek. Fontos, hogy motoros vízi sporteszközzel – jet-skivel – kizárólag a hajózási hatóság által kijelölt pályán lehet közlekedni, ám ilyen a környéken sehol sincs.

A közlekedési ügyek mellett előfordul, hogy a vízi rendőrök köztisztasági szabálysértés vagy súlyosabb esetben a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett miatt kezdeményeznek eljárást.

Motorcsónakkal is járőröznek a rendőrök

Olvasóink írták

 • 7. rallydave 2009. augusztus 25. 11:37
  „matriné!

  Ebből az egy mondatodból látom, hogy szart se tudsz a motorcsónakázásról!
  Mi nagy csónakosok vagyunk , nekünk szinte hajónk van és ha fordulunk rá a hullámra vagy fordulunk meg akkor kicsit gázt kell adni! A képen is látszik, hogy épp megfordulnak a rendőrök te eszetlen!”
 • 6. Cseter János 2008. július 27. 08:09
  „A fotón jól láthatóan elszabadultak a "lovak"! Persze minden szakmában vannak mutatványosodók is! van aki a hidak alatt repked van akik a vízről akarnak ép felszállni! Igaz nem mindig sikerül,de a parton leselkedőknek biztosan tetszett, hisz le is fotózták ,sőt közzé is tették. Még e a sajtó is közzé merte tenni!
  No és miféle hozzáértés kell e bohóckodáshoz? Persze ott nem mérik a kollégák a "felszállni kívánó" bravúros gyorshajtásokat.”
 • 5. A 3. ik hozzászóló! 2008. július 25. 19:18
  „Tisztelt matriné!
  Ez a mondat az ön hozzánemértését igazolja!
  A 3.ik hozzászóló!”
 • 4. matriné 2008. július 25. 13:52
  „A második képen ép felszállni készülnek a derék rendőreink, lehet, hogy víz iszonyuk van?”
 • 3. Egy vizsgázott 2008. július 24. 18:34
  „A vizet tisztelni kell, aki ezt a szabályt megszegi drága árat fizethet érte.Ezt a szabály minden jogosítvánnyal rendelkező tudja.Sajnos sok esetben a leg alapvető szabályokkal sincsenek tisztába a vizen közlekedők.A vizen ugyan úgy vannak elsőbségek mint a közuton, sok esetben bonyolultabb.Legalább mielőtt morcsónakot elkezdenek vezetni kérdezzenek,ne ilyen badarságot írjanak mint ez a két hozzászóló. A vizikressz sokkal nehezebb mint a közutikressz.Mosonmagyaróváron is lehet vizsgát tenni.
  Egy vizsgázott motorcsónak vitorlás vezető!!!”
 • 2. matriné 2008. július 24. 16:20
  „Télen meg hóekével, vagy sószoróval járnak majd!”
 • 1. Anton 2008. július 23. 09:41
  „S hol vannak a robogók amikkel még rugalmasabbak is voltak az utcai rendőreink???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem épülhet több lakás

Mosonmagyaróvár - Az egykori Mofém-sportpálya helyén a jelenleg érvényes szabályozás nyolc építési… Tovább olvasom