Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Mostantól legfeljebb fél évig ápolnak

Szinte már szociális intézményként működött a Karolina Kórház ápolási osztálya, ezért most változtattak az eddigi gyakorlaton.
Mostantól legfeljebb fél évig ápolnak itt egy beteget, június 10-ig el kell vinni a „túlkoros" gondozottakat.

Az osztályon az aktív orvosi ellátást nem igénylő, de önellátásukban gátolt betegek átmeneti ellátása folyik – hangsúlyozza Herberger Árpádné ápolási igazgató.

– Az ország minden kórházában legfeljebb fél év az ápolási idő. Ezzel szemben a Karolinában korábban gyakran elfogadták azokat a hozzátartozói kéréseket, amelyekkel meg tudták hosszabbítani az ápolási időt. Így fordulhatott elő, hogy egy-egy beteg akár negyven hónapja feküdt az osztályon – indokolta az intézkedést Herberger Árpádné ápolási igazgató, osztályvezető.

A folyamatosan növekvő igények mellett az ilyen kérések miatt nagyon hosszú várólista alakult ki. Így sokan nem tudták igénybe venni a szolgáltatást, akik egyébként jogosultak erre. Szinte már szociális intézményként működött az osztály.

Folyamatosan „telt házzal
Folyamatosan „telt házzal" működik az ápolási osztály, jelenleg is közel ötvenen várnak a bekerülésre – mondja Herberger Árpádné.

„Az osztály nem elfekvő részleg, nem szociális otthon, így nem nyújt végleges ellátást" – hangsúlyozta az osztályvezető. A helyzet rendezése érdekében a kórház vezetősége a múlt év szeptemberében úgy döntött: a Karolinában is bevezetik a féléves ciklusokat. Mivel ez nagy gondot okoz a dolgozó hozzátartozóknak, úgy vezették be az új rendszert, hogy ne szűnjön meg automatikusan fél év után az ellátás: az osztályon tartózkodás időtartama akár tizenöt hónapig is meghosszabbítható.

Herberger Árpádné hozzátette: a változásokat már a múlt év szeptemberében közölték az érintett hozzátartozókkal azért, hogy gondoskodjanak a szociális ellátásról. Méltányosságból nem ragaszkodtak a féléves maximumhoz, ezért minden érintettel tudatták, hogy június 10-ig tudják biztosítani a helyet. A többség ezt tudomásul vette, ám néhányan nehezményezték. „A betegek érdekében kénytelenek vagyunk ragaszkodni a határ- időhöz, hiszen az előjegyzések alapján június 10-re már kiértesítettük a várólistás betegeket" – hangsúlyozta.

Hasonló a helyzet a krónikus osztályon is. Ám a szociális vagy az ápolási nehézségek nem lehetnek a betegfelvétel indokai, mert ez a szociális ellátórendszer feladata. Ezért megszűnt az a korábbi gyakorlat, hogy a krónikus osztályra a szociális otthonokból is érkezhettek betegek ápolás céljából. A krónikus osztályos kezelés ideje egy hónap. Ez hosszabbítható legfeljebb három hónapig, amennyiben a beteg szociális otthoni elhelyezése már folyamatban van.
Megállapodnak

Az ápolt vagy hozzátartozója a felvétel napján megállapodást köt az intézménnyel, aláírásával tudomásul veszi az ápolás díját, a tartózkodás időtartamát. Ennek lejártával az elhelyezésről gondoskodnia kell a családnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elütötte a zebrán a kerekesszékes nőt Mosonmagyaróváron - fotó

Nem adott elsőbbséget az a német autós sem, aki Kapuváron egy Fiatnak ütközött. Tovább olvasom