Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Most már szerződés is van Moson rehabilitációjára

725 millió forintból rehabilitálják Moson belvárosát. Az Európai Unió és az Európai Fejlesztési Alap 502 millió forintos hozzájárulásáról szóló támogatási szerződést egy hosszabb, idegfeszítő szünet után – miközben már megkezdődtek ott a munkák – szerdán írták alá.

Mosonmagyaróvár talán egyik legsikeresebb pályázata Moson régi patinájának visszaállítását célozza. Amint arról többször beszámoltunk, a beruházás érinti a mosoni piacot, az Erzsébet és Kápolna tereket, a Fehér Ló Közösségi Házat és az önkormányzati ügyfélszolgálati teret.

Megújulnak a piaci pavilonok, az Erzsébet téren lévő piac pedig egységes sátrakat kap, melyeket az árusok bérelhetnek majd az önkormányzattól. Továbbá közműveket újítanak fel, ahogy a gyalogos- és kerékpároszónákat is. Díszburkolat épül, szelektív hulladékgyűjtőket, utcai padokat helyeznek ki, de a parkosításra is gondoltak szökőkúttal. A Fehér Ló Közösségi Ház új külsőt kap, belső tereit pedig az energiatakarékosság és a jobb helykihasználás érdekében alakítják át. A mosoni városrészben található önkormányzati iroda akadálymentes lesz, és belső tereit a jobb és hatékonyabb ügyfélszolgálat jegyében rendezik át.

A város 502 millió forint támogatást nyert a 725 millió forintos beruházáshoz. A támogatási szerződést Szabó Miklós, a Lajta-parti város polgármestere és a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség részéről Horváth Jácint ügyvezető igazgató szerdán írta alá.

– Hosszú és küzdelmes út áll a projekt mögött, de az előkészítés után a megvalósítás is komoly munka. A beruházás gazdasági és közösségépítő funkcióval bír – hangsúlyozta Horváth Jácint Moson rehabilitációjával kapcsolatban. Kifejtette: a projekt az önkormányzat mellett a gazdasági szereplők és civil szervezetek bevonását is megkövetelte. A szakember elmondta: ugyan csak most írják alá a támogatási szerződést, a helyiek és az ide látogatók már láthatják a beruházás első lépéseit. A régióban többen is éltek már a lehetőséggel, hogy a szerződésmegkötés előtt nekifogjanak a munkálatoknak.

Szabó Miklós polgármester kiemelte a rehabilitáció gazdaságélénkítő, közösségi, közszolgálati funkcióit. Örömmel számolt be arról is, hogy a beruházásban több helyi cég is részt vesz, ezzel is a város adóforintjait gazdagítva. Bízik benne, hogy általa a városrész visszanyeri régi patináját és újból fejlődésnek indul, és elindul egy társadalmi rehabilitáció is.

Dr. Nagy István alpolgármester szerint ugyan egy 2007 óta (akkor indultak el a pályázat előkészületei) tartó folyamat véget ért, de egy új kezdődik, mely Mosonmagyaróvár jövőjét jelképezi. Az alpolgármester bátorítja a magántőkét is, és reméli, hogy itt majd az emberek munkát, de egyfajta életformát is találnak. Bella Sándor projektmenedzser a pályázat előzményeiről és előkészületeiről számolt be. Május 30-án adták át a munkaterületet, a beruházás azóta is az ütemterv szerint halad.

Olvasóink írták

 • 16. Fürgeszarvas 2010. augusztus 24. 20:03
  „Nagyon örvendetes dolog,hogy Mosonban elindult valami ! Már nem ott élek,de szeretettel emlékszem vissza a gyerekkorra,az iskolás évekre,amikor felejthetetlen napokat tölthettem anyai és apai nagyszüleimnél,rokonaimnál ! Békés kisváros volt , és aztán történt valami .Elfelejtette fejleszteni az akkori városvezetés,de nem felejtette el lezülleszteni azzal,hogy a lengyár környékéről betelepítettek cigány családokat,aki aztán "adtak" a Kápolna térnek,a fő utcának,az egész városnak ! Nagyszüleim halála után is még vissza-vissza jártam rokonlátogatóba,de a város szemmel láthatóan folyamatosan süllyedt ! Most reménykedem ! Reménykedem abban,hogy bátran végig lehet majd menni újra az utcán,hogy nem kell kerülgetni a naplopókat ( és az általuk okozott szeméthalmazt ),hogy nyugodtan ki tudok menni a temetőbe,ahol rokonaim,nagyszüleim,testvérem pihennek , vagy este sétálhatok az utcán,és felidézhetem emlékeim ,hogy hol is volt pontosan a templom előtti artézi-kút,vagy a Dózsa mozi ! Egyszóval nagy bennem a várakozás !”
 • 15. Boli 2010. augusztus 24. 13:01
  „Ha a tér le lesz zárva a forgalomtól, díszburkolat és egyebek, akkor mekkora forgalom lesz ott? Úgy tudom több vállalkozás máris költözik a térről. Szóval, akkor mennyire is hasznos? Miért is csinálják? Egy újabb jó kis köpködő és szotyitenger lesz a téren. És dikkmán, kurjongatás esténként! A mosoni városrész és a piac rendbetétele nem ezzel az x millióval, hanem az emberek mentalitásának a megváltoztatásával kellene, hogy kezdődjön. Bár ha 20 év alatt nem változott meg, akkor mit is várunk???”
 • 14. RickCartman 2010. augusztus 23. 14:08
  „"Szabó Miklós polgármester kiemelte, hogy...elindul egy társadalmi rehabilitáció is."
  Ez egy különösen fontos mondat.”
 • 13. Nussy 2010. augusztus 23. 11:39
  „Én az Erzsébet téren lakom, és nagyon örülök a felújításnak. Végre normális körülmények lesznek ott. Nekem a kisebbséggel nincs gondom, elmegyek mellettük, és kész. Ha kész lesz a tér, szerintem nem fognak ott tömörülni, mert a Fő úton zajlik az életük. Az hogy a CBA be fog zárni, már rég be kellett volna zárnia, mert forgalma csak piaci napokon van, egyébként meg úgy lepra az a bolt, ahogy van. Az hogy jelenleg az Erzsébet téren nincs forgalom hétköznapokon, arra csak azt tudnám mondani, hogy csak egy napot és egy éjszakát tölcsön el ott az illető, és megtudja, hogy milyen forgalmas.”
 • 12. pancser 2010. augusztus 22. 16:26
  „Bármit mondunk, valakik mennek a saját fejük után a köz pénzéből. A diszburkolat totál feleleges, csak szerény mértékben költenék rá. Sokkal fontosabb lenne a Fő utca rendbetétele, annak a sok putri lakásnak a felszámolása ahol azok laknak többnyire, akiktől sokan félnek.”
 • 11. Lone_wolf.. 2010. augusztus 22. 04:02
  „Csinálhatnak az Erzsébet téren mini Disneyland et is akkor sem fog oda menni senki az igénytelen szutykok miatt.”
 • 10. IM 2010. augusztus 21. 13:20
  „Egyszerű a megoldás, mindegyik önkormányzati bérlakásba lakik, a bérleti szerződés alapján az Önkormányzat bíztosíthat máshol is részükre lakhatást. Létre kell hozni egy önkormányzati bizottságot ami ezzel a kérdéssel foglalkozik. A normális együttélés szabályait nem hajlandók betartani,és a népérdek az első ezt kell szemelött tartani. Hogy ezek lehúzzák a normálisan elő cigányokat és ezért nézik le öket mert néhányan nem férnek a bőrükbe. Pedig rájöhetnének már arra, hogy nem a pénz meg a csillogás az isten. Kutyába sem nézik őket lehet akármiljük . Ha két diploma lógna a nyakukba akkor igen akkor felnéznének rájuk és elismernék öket.”
 • 9. rivotril2mg 2010. augusztus 21. 12:03
  „IM igen tudom van 0,1 - 0,2% normálisabb cigány,de attól a mosoniak nem változnak meg,egyenlőre a mosoni cigányokról van szó... én úgy vagyok vele ennyi áldozatot hozhatunk (pár normális cigó), hogy végre rend legyen az országban”
 • 8. Boli 2010. augusztus 20. 19:55
  „Kivételesen :) teljesen egyet értek az 1. hozzászólóval! Szerintem is legyen szép Moson. De... Az, hogy milyen lesz egy város, városrész, az nagyrész az ottlakókon múlik! Nem az abba ölt pénze mértékén! Az ő igényességükön és hozzáállásukon, mentalitásukon. Viszont ezek Mosonban eléggé hiányoznak. Igen, a kisebbség hozzáállására gondolok! Igen, a piacot Óváron is tönkrevágta valami nagyokos, az ahogy elképzelt ő egy piacot. Csak nem működik, ott rohad le. Aki volt a régi szakadt óvári piacon anno, az tudja miről beszélek! "Óváron ugyanis sok pénzből megoldották, hogy ne legyen piac." Ott a pont! A mosoni, Erzsébet téri ABC napjai szerintem meg vannak számlálva, be fog zárni 1 éven belül. Ne lenne igazam! A területet renbe kellene tenni, de nem így. Továbbá kényszeríteni embereket a normális együttélésre - akinek pedig nem tetszik az itteni ilyen életmód, az ami eddig azért elég idegen volt Mosonban, az nyugodtan elköltözhet... A mosoni piac jó pár évvel ezelőtti rehabilitációja milyen eredményt és felmutatható javulást hozott ott???? Semmit! Egész nap ott üldögélő, köpködő és ordibáló kisebbséget, ami láttán az ember gyomra felfordult... :(”
 • 7. IM 2010. augusztus 20. 15:44
  „rivotril2mg, Nemcsak bűnöző romák vannak, hanem tisztességesen dolgozók is. Ezek mosonban Oláh cigányok és nem Rumungro-k.Az Oláh-t nemzetiségen bellül is megvetik, viselkedése és életmódja miatt.”
 • 6. rivotril2mg 2010. augusztus 20. 13:16
  „IM mosont pénz nékül is sokkal magasabb szintre lehetne emelni,félre tenni ezt a jó a közbiztonság dumát,és gatyába rázni a hőzöngő bűnöző romákat,esetleg kihelyezni a város szélére őket ahol nem tartják rettegésbe a tisztességes adózó állampolgárokat,mindjárt pár szintel emelkedne moson színvonala, most bele ölik ezt a sok pénzt,attól a csürhe nem megy ki innen,inkább több bűnözési lehetőséget kapnak ezzel.”
 • 5. IM 2010. augusztus 19. 23:45
  „Örülök neki ,végre történik pozítív dolog ebben a városrészben is. Bízom benne hogy ez az összeg elegendő arra, hogy mindaz megvalósuljon Mosonban ami méltó szintre emeli.”
 • 4. pancser 2010. augusztus 19. 22:03
  „Akkor is eldugott hely az Erzsébet tér. Meg fogom számolni, hogy a helyi romákon kívül hány ember fordul meg ott mondjuk péntek délelőtt. Nulla, na esetleg néhány néni mint nyugdíjas. Diszburkolat szökőkút, úgy járunk vele mint a várkert rehabiltációjával. Nem azt momdom ne csinálják, de hogy l..aszt sem hoz a konyhára, se turistát se sétálót az biztos. Egyet tudomásul kéne venni, az élet a bevásásrlóközpontok körül zajlik, szökőkút nélkül is.”
 • 3. vizsla 2010. augusztus 19. 13:29
  „csak az ilyen" pancserok" elöl van eldugva !hidd el aki akarja megtalálja.”
 • 2. lampi 2010. augusztus 19. 07:30
  „egyetértek az előttem szólóval. Piacot nem kialakítanak, hanem piac létrejön. Mint történelmi képződmény, fontos hely. Indulok is az Iskola utcába, ahol szegény vásározók jól eldugott helyen nyomorognak.”
 • 1. pancser 2010. augusztus 19. 00:25
  „Minden fillér számít ez tény. Legyen szép Moson. Kiváncsi leszek a piac sorsára, vajon a sok okos okoskodó most ezt is megöli? Mindenesetre az egységes sátorozás, kötelező bérlés ezt vetíti előre! Óváron ugyanis sok pénzből megoldották, hogy ne legyen piac. A Piac maga a szabadság, nem tűri vaskalaposok degenerált szabályait, hívják őket bárkinek. Nem egységes sátor kéne, hanem vásárcsarnok, ami szétvertek Óváron, hogy egy esős nap se tegye tönkre a vásározók üzleteit. Az Erzsébet tér egyébként annyira el van dugva, hogy ott soha nem fog élet zajlani a piacnapokon kívül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezüstös fotóművész a sajtófotó-kiállításon

A Nyári Fesztivál első napján nyílik meg a XXVIII. Magyar Sajtófotó Kiállítás és A divat világa a… Tovább olvasom