Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 14°C Még több cikk.

Most dőlnek el hat év nagy kérdései

Mosonmagyaróvár - A közelmúltban készült el Mosonmagyaróvár Integrált Városfejlesztési Stratégiája, ami megalapozza a város rehabilitációs akcióterületekre épülő városfejlesztési politikáját 2007–2013 között. A tervet társadalmi vitára bocsátják.
IVS-projekt: Mosonmagyaróvár Integrált Városfejlesztési Stratégiája 2007–2013 között tervezi a jövőt

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv városfejlesztési pályázataihoz kötelező a településeknek integrált városfejlesztési stratégiát készíteniük. Ebben mutatják be a várost, kitörési pontjait, veszélyforrásait, fejlesztendő akcióterületeit. A mosonmagyaróvári önkormányzat megbízásából a Városfejlesztés Zrt. készítette a programot 4,7 millió forintért.

A stratégia készítői Mosonmagyaróvárt 13 belterületi városrészre – Óvár belváros, Majorok, Lucsony-Károlyliget, Halászi úti lakóterület, városközpont, mosoni belváros, mosoni déli ipari városrész, Kossuth utca és környéke, lőporgyár és környéke, Mofém-telep, ipari park első és második ütem, Újudvar – bontották. A városrészek lakosságszáma – főként az eltérő funkciókból adódóan – nagyon különböző. A legnagyobb népességkoncentráció a városközpontot (7758), a mosoni belvárost (6722) és a Kossuth Lajos utca környékét (4714) jellemzi, e három területen él a város lakosságának csaknem kétharmada.

Az elemzésből kiderül, hogy a magyaróvári belváros elsősorban az idegenforgalom fogadására specializálódott, ám az utóbbi években a turizmus visszaesett. Ez kedvezőtlenül hat a belvárosi üzletek forgalmára, melyeknek még meg kell küzdeniük az újonnan létesülő bevásárlóközpontok konkurenciájával is. Az elkövetkező évek fejlesztései pontszerűen jelentkeznek (például a Bástya utcai ingatlan hasznosítása), illetve a közterületek, épületek rehabilitációjának folytatásában jelölhetők meg. A majoroki lakóterület bővítése jelenleg folyik a volt kísérleti kertészet területén magánvállalkozásban.

Fejleszteni kell: A magyaróvári belváros elsősorban az idegenforgalom fogadására specializálódott, ám az utóbbi években a turizmus visszaesett.
Fejleszteni kell: A magyaróvári belváros elsősorban az idegenforgalom fogadására specializálódott, ám az utóbbi években a turizmus visszaesett.


Itt az önkormányzat nem tervez fejlesztést. A Lucsony-Károlyliget városrészen a termálfürdő fejlesztését a tulajdonos valósítja meg, az önkormányzat itt sem tervez fejlesztést. A Halászi úti lakóterületen az önkormányzat évek óta szabadidőközpont létrehozását tervezi. A megvalósítás előkészítéseként több terv, tanulmány készült, a tervezett PPP-konstrukciót azonban ez idáig nem sikerült összehozni.

A városközponti lakótelep rehabilitációja az önkormányzat számára a közeljövő hatalmas kihívása. Jelenleg a város középtávú fejlesztési programjában a lakótelep bővítése, illetve befejezése szerepel, melynek megvalósítását ez idáig két magántulajdonú ingatlan akadályozta. A lakótelep és a Mosoni-Duna–Lajta közötti, nagy kiterjedésű szabad terület egy része a Flexumé, ahol a tulajdonos gyógyszálló megépítését tervezi. A terület másik részét az önkormányzat és a Movinnov Kft. felvásárolja. Ezt az önkormányzat a turizmus szolgálatába kívánja állítani szálloda, apartmanház építésével, kapcsolódva a Lajta túloldalára tervezett szabadidőközponthoz, annak mintegy második ütemeként.

A mosoni történelmi belváros nagyon leromlott, bár az utóbbi években voltak pozitív változások. 2000-ben készült egy fejlesztési akcióterv a mosoni városközpont rehabilitálására, melynek alapján a Movinnov Kft. ingatlanokat vásárolt fel és megkezdte az építési-felújítási munkákat.
A stratégia szerint a déli iparterület távlati funkciója nem változik, az önkormányzat fejlesztést ebben a városrészben nem tervez. A déli autópálya-csomópont esetleges megépítése a terület felértékelését eredményezheti.

A Kossuth Lajos utca környékének legnagyobb problémája a városrészt átszelő úton a hatalmas átmenő forgalom. Ennek kiváltására épülne meg a Fertő sor–Huszár Gál utca nyomvonalán a város rendezési terveiben szereplő tehermentesítő út. Ennek megvalósulása esetén a Kossuth Lajos utca korszerűsítését, „környezetbarát" átépítését tervezi az önkormányzat.

Az ipartelepen a határőrlaktanyában emlékhely kialakítását tervezi az önkormányzat. A Kiskapu utcától délre fekvő beépítetlen területrészt a város megvásárolta, itt lakások építését tervezik. A Barátság utca melletti volt szovjet laktanyának gazdasági célú hasznosítását tervezik. A Barátság utcától nyugatra fekvő terület tulajdonosai szándéknyilatkozatot írtak alá a terület hasznosításával kapcsolatban, melynek értelmében az 1-es út menti területsávon kereskedelmi, ettől délre gazdasági célú ingatlanokat kívánnak létrehozni. A Mofém-telepen az 1-es út mentén az elmúlt években nagy kereskedelmi létesítmények valósultak meg. Ettől északra a Mofém telephelye egyre zsugorodik. A tulajdonosok az üzemi terület más célú hasznosítását tervezik. Így akár homogén lakóterület jöhetne itt létre, szervesen kapcsolódva a kialakult többszintes lakótelephez. A Mofém-telep melletti „Lajta-lakókert" további fejlesztése a meglévő kiskertek felszámolása esetén lehetséges.

A város határában lévő ipari park ezzel a címmel rendelkezik ugyan, de jelenleg – az északkeleti rész kivételével – még nem települt be. Az önkormányzati tulajdon aránya itt elhanyagolható és fejlesztést sem terveznek a területen. Hasznosítása a város hosszú távú tervei között szerepel. Újudvaron a legfőbb feladat a városrész életfeltételeinek javítása.

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia teljes anyaga letölthető a www.mosonmagyarovar.hu internetes oldalról. A városháza várja az ide kapcsolódó véleményeket.

Olvasóink írták

 • 16. zu.ki 2008. április 25. 22:18
  „pan.cser nézz tükörbe és tedd a szívedre a kezed hogy ennyi sületlenséget összehordassz. Vagy esetleg egy moszad ügynök lakozik mögötted ? A vállalkozásokat és az embereket nagyrészt ma magyarországon a bankok teszik tönkre ezzel te is tisztában vagy, és itt jönne a politikusok felelőssége. De azok már rég zsebben vannak.. Pl maradjunk a tényeknél egy nemzetközi utalás tétele ma ca 40 EUR és megközelítőleg 4 munkanap, ha interneten egyik pókerteremből a másikba teszed át a pénzedet az fél pillanat műve teljessen költségmentessen. Hogy is van ez ...?”
 • 15. ha ha ha 2008. április 18. 10:36
  „Tisztelt hozzászólók elégé messe mentek a témától.
  Kérném önöket ne itt vitatkozzanak. Ha valakinek van egy jó ötlete adja elő, szépitsük városunkat, mert sokszor a ilyen vitatkozással is lelehet irni. NEM CSAK MOSONMAGYARÓVÁRIAK OLVASSÁK a hozzászólásokat.”
 • 14. pan.cser 2008. április 18. 08:38
  „Sajnálom Önt "larong"! Vigyázzon magára, hiszen depressziós és mint ilyen könnyen kárt okoz magában. Oldja a feszültségeit, ha másképpen nem megy, mulasson egy jót, mindjárt szebb lesz a világ és talán örülni is fog a sok szép épületnek, a kultúrált környezetnek, ahol pénzügyeit intézik!”
 • 13. larong 2008. április 18. 08:33
  „Széchenyi BANK-okról írt, nem extraprofitot hajhászó kötelező pénzbeszedőkről...A puccos palotál puccait a köznép fizeti, hisz a haszonból, az extraprofitból telik a puccra. Jelenleg hazánk ilyen gyatra állapotban van, ezért bosszantó ez a nagy különbözőség.
  Valamiért a körülöttünk lévő, eddig mögöttünk kullogó országoknak mintha jobban sikerült volna ez a verseny... talán az ottani bankok inkább BANK-ok voltak, mint a mieink?”
 • 12. pan.cser 2008. április 17. 15:29
  „Ami azt illeti elég messzire jutottunk kedves "larong", csak körül kell nézni, azt hiszem lebiggyedne az állunk, ha bankok és verseny nélküli világ lenne megint. Széchenyi is sok bankot akart a hazának a fejlődés érdekében, tett is érte nem is keveset, gondoljunk csak a HITEL című művére. Venni meg csak azt lehet amit el akarnak adni, bármit mondott bárki. Ha nem tetszenek a puccos paloták, vannak szerényebb pénzintézetek is tessék oda járni ha azok kedvesebbek.”
 • 11. larong 2008. április 17. 08:35
  „Kedves pan.cser!
  A volt Sallai úti bölcsődét ár alatt adták el annak idején (vagy 15 éve). Most is szinte ugyanúgy áll, mint akkor - pedig nagyon szép épület lenne.
  Bankokra vonatkozó kitételem: nem én mondom, hanem mindenféle kimutatás: nálunk kaszálnak legtöbbet a bankok, mindenféle extraprofittal együtt. Valóban igaz: nem vagyok bankszakember, de nézzünk csak körbe, hová is jutott a "nagy bankszakemberek" jóvoltából kis országunk? Vagy csak a saját hasznuk érdeklik őket? Való igaz, óvatosan kezelik pénzünket, mindenféle módon biztosítva magukat. Mégis, nyakra-főre emelik palotáikat - vajon milyen nyereségből? Jobban érzem magam a kissé szerényebb kivitelű, de számomra kedvezőbb hiteleket nyújtó baínkokban, mint e puccos palotákban... hogy ez provinciális gondolkodás? Lehet... de az emberek kétharmada provinciákban él, küszködik, és nyeli a "bankszakemberek" áldásos munkájának gyümölcseit.
  Izraeli befektetők? Mit is mondott Peresz? Ez nem verte ki kedves Pan.csernél a biztosítékot?
  Mert ha nem, akkor miről is beszélünk?”
 • 10. pan.cser 2008. április 17. 07:41
  „Kedves larong! Don Quijote inkább Ön , mert folyton fantáziál. Az emberek birtokolják az ingatlant és nem bitorolják, izraeli befektetőkre megjegyzést tenni egyrészt alaptalan, másrészt sanda szándék rejlik mögötte. Fogalma sincs szemellenzője miatt az üzleti életről világról. Hallgasson inkább, ha nem szól még okosnak is tűnhet kedves donquijote de la movar!”
 • 9. larong 2008. április 17. 06:52
  „pan.cser - szokás szerint - megint szélmalommal harcol. Hol írtam én azt, hogy ha van pénze, ne emeljen épületet? Én azt írtam: vannak olyan telkek, melyeket kimondottan azért vettek meg, hogy árfelhajtásokat tegyenek. Másrészt: izléstelen, minden esztétikai értéket nélkülöző marhaságokat építenek - nyakló nélkül.
  A bankokra vonatkozó kitételemet pedig meg sem próbálta cáfolni - és nem is fogja tudni. Mert igazak.”
 • 8. pan.cser 2008. április 16. 17:26
  „Nem értek egye "larong" erős túlzásaival. Akinek pénze van vesz telket és építkezik. Ez nem baj csak örülhetünk annak, ha valaki városunkban éületeket emel. A bajt én abban látom, hogy hiányzik a kontroll és az alapelvek meghatározása. Például: A bekötőút és a járdák megépítése az ingatlanfejlesztő dolga, különben nincs építési engedély. Vagy:nagyjából becsülhető a gépkocsi szám, ennek megfelelően kellene biztosítani a tömbházak közötti közlekedést és parkolást, stb. "jóska néni"-nek igaza van, úgy tűnik mintha mindenki azt csinál amit akar és ez sokszor a közösség kárára van!”
 • 7. Anton 2008. április 16. 14:36
  „A Gettok csk szaporodni fognak a Müvelődési ház mögötti (volt régi rádió állomás területe) terület is be épitésre kerül lassan el is adja a város ahelyett hogy VALAMI NORMÁLIS PINŐ PARKOT SÉTÁNYT ALAKÍTANÁNAK KI.
  jelig ŐLD MEG VÉGLE A VÁROSKÖZPONTI ZÖLD TERÜLETEKET!”
 • 6. larong 2008. április 16. 12:18
  „Igaza van munkásnak. Nézem az egyik - volt Sallai úti - ingatlant: egy "vállalkozó" bitorolja most is azt szép, lerobbant volt bölcsődét. Potom pénzért vette meg, röhögve fizette a vételárat - és msot százmilliókat is kaszálhat, ha eladja...
  Mosonban a gyönyörű épület a központban most is romos. És abban is igaza van: puccos, velejéig rothadt szellemű bankok uralják a terepet, a világ egyik legdrágább kamatjaival, s a kisember már messziről elkerüli őket - csak akkor megy oda, ha fel kell vennie a pénzét - amikor természetesen alaposan megvágják kezelési költség címén...
  Jézus Krisztus, hol vagy? Mikor fogod templomodból kiverni a gaz kufárokat?”
 • 5. munkás 2008. április 16. 11:49
  „Bötöntötelék építtetők kapnak megbízásokat nyomornegyedek felhúzására,Kecsegtető kondíciókkal.Haszonleső basákkal felvásárolják Óvárt,aztán hagyják tönkremenni az ingatlanokat.A romákat meg a főutra telepítették folklórnak.A puccos bankokba meg a szegény háromgyerekes család be sem mer menni hitelért,ugysem kapna.”
 • 4. larong 2008. április 16. 11:02
  „Ez a tervezés olyan - papíron - mint a közismert Hofi-vicc: "Jóska bácsi, a disznó mennyit fog fialni?! - tizet, instállom... az kevés, majd felkerekítjük tizennégyre. Ebből tízet eladunk, a többit megesszük mi...!"

  A papír mindent kibír... de majd jönnek az izraeli befektetők, mint Kapuváron - és megoldódik a gondunk... jó dolog rabszolgának lenni - nem kell gondolkodni. Az már úgyis megy nekünk...”
 • 3. anszi 2008. április 16. 10:05
  „"Újudvaron a legfőbb feladat a városrész életfeltételeinek javítása."
  Sajnos évek óta ezt kell hallgatnunk! Előre lépés semmi!
  Köszönöjük a város hozzáállását az "ÉDES-MOSTOHÁHOZ", akitől csak bevéltel érkezik a városhoz, költséget meg semmit nem fordít ránk!

  Egy újudvari”
 • 2. jóska néni 2008. április 16. 09:36
  „Aki új építésű társasházak tulnyomó része penészesedik,kicsik a garázsok, nincsenek tárolók és a gyerekeket nem lehet kiengedni játszani,mert nincs tér.Ráadásul nagyon drágák,igy félkészen is.A termál területe viszont nagyon kicsi és zsúfolt.Kevés a parkoló.A mosoni patika mögötti lakópark szószerint omladozik. A járdából kispórólták a betont,már csak nyomokban látható.Olyan közel vannak a házak,hogy a kocsival alig lehet leparkírozni.Aki ilyenre engedélyt adott és le sem ellenőrizte az számomra egy pancser!Ilyen emberek ne tervezzenek Óváron!”
 • 1. közgazdász 2008. április 16. 08:38
  „Kicsit sok az építkezés, ahhoz képest, hogy egy csomó lakás eladatlanul áll. Észre kellene már venni, hogy az építőipar leszállóágban van. Sokkal inkább olyan beruházásokat kellene megvalósítani, ami az idegenforgalom, a hazai turizmus fellendülését segítené elő.
  Ezen kívül az ipari parkot vonzóvá kellene tenni, már ha van még jelentkező, aki nem Szlovákiába, vagy Romániába települ inkább.
  A városközponti játszóterek lelakottak, azokat vagy felújítani, vagy felszámolni kellene és egyszerű rendezett parkos területet kialakítani, hiszen lassan egy talpalatnyi zöld terület sem lesz itt. Az új lakóparkok meg inkább gettóra hasonlítanak, mint kulturált lakóközösségre.
  Tenni van mit, de jó lenne, ha nem csak tervezgetnének a kedves illetékesek, hanem tennének is valamit. Annak a 4,7 milliónak meg az ötödéért is szívesen összeült volna egy délutánra néhány szakértő.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennégyezer horgász csalija a kopoltyúsokért

„Múlt héten egy hatkilós pontyot fogtam: visszaengedtem, hátha másnak is szerencsét hoz, meg… Tovább olvasom