Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Mosonszolnok: sportcsarnoképítés

után óvoda- és konyhafelújítás

A mosonszolnoki sportcsarnok átadása után újabb milliós nagyságrendű projektek jelzik a falu fejlődését. Jelenleg az óvoda és az iskolai épületkomplexumhoz tartozó konyha környékén folyik látványos munka.
Mosonszolnokon néhány hónapja nemzetközi szintű sportcsarnokot avattak. A létesítmény azóta benépesült: helyiek, környékbeliek keresik fel a jobbára labdajátékokra alkalmas sporttermet, valamint tekepályát és edzőtermet. A csarnok az egészség megőrzésének fontos színtere lett a régióban.

A létesítmény jövőre bekerül a hazai és nemzetközi sportversenyprogram lehetséges színhelyei közé.
A közel 300 milliós beruházás befejezésével nem állt meg a fejlődés a faluban, jelenleg is több milliós nagyságrendű építkezés jelzi az előrelépést.

Nagyobb étkező

Török Sándor polgármester elmondta: őszre kompletten elkészül az óvodával egybeépített iskola konyhája, az óvoda nyílászáróinak cseréje, külső pucolása, és a komplexumhoz tartozó étterem kapacitásának bővítése. Az étkező 80 fő befogadására lesz képes, ami nemcsak a diákok kényelmesebb ebédeltetésében játszik majd fontos szerepet, de alkalmanként – közelsége révén – a sportcsarnokban tartandó rendezvények résztvevőinek étkezését is megoldhatja. A beruházásra nemcsak a modernizáció, hanem az uniós előírások miatt is szükség van. Idén fejeződik be hatvannyolc építési telek közművesítése is. A nagyobbrészt már értékesített parcellákon családi és társasházi beépítés várható.

Nő az idősek száma

Török Sándor polgármester említést tett a költségvetési keretszámoktól, az állami támogatásoktól, pályázatoktól és az iparűzési adótól függő közép- és hosszú távú tervekről is. A távlati tervek között elsőként egy idősek napközi otthonának, esetleg egy idősotthon létesítését említette. Ezt szorgalmazza az a tény is, hogy a településen egyre több a 60 év feletti lakos (jelenleg 262). Pk erősebb szociális hálózatot, gondoskodást, odafigyelést igényelnek a jövőben. Fejleszteni kell az egészségügyi ellátórendszert is, de az, hogy egy új egészségügyi létesítmény épül, vagy a mostanit szervezik át, netán máshova helyezik, még nem eldöntött. A kérdésben hamarosan állást kell foglalniuk, hiszen az akadálymentesítést 2005. január 1-jéig meg kell oldaniuk.

Kétnapos konferencia

Mosonszolnokon tovább folytatódik az úthálózat kiépítése és korszerűsítése, a közterek, szobrok, a parókia és a templom környékének szépítése. A község megnyerte első határainkon átnyúló, uniós pályázatát is, aminek keretében jövő tavasszal egy kétnapos konferenciát szervezhetnek „Ember és energia" címmel, az alternatív energiaforrások és környezetvédelem témakörében.

Útban van a túzok

Számos egyeztetéssel jár egy osztrák, betonelemeket, hídelemeket gyártó cég üzemének építése. A telekkel már rendelkező tulajdonos letelepedését a Fertő–Hanság Nemzeti Park túzokvédő programja és a kiválasztott terület régészeti feltárása hátráltatja. A vándormadarak miatt a szállítási útvonalról nem sikerült még megegyezni: a régészeti feltárás ráadásul nagyon sokba kerül: költsége akár a százmilliót is meghaladhatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliók kellenek a Szigetközre

A Szigetközi és Mosoni-Duna rehabilitációjára már csak két napig lehet benyújtani az igényeket. Erre… Tovább olvasom