Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Mosonszolnok: fejlesztések az iparűzési adóból

Mosonszolnok az elmúlt években jelentős projekteket, fejlesztéseket tudtak végrehajtani.
Török Sándor
Mosonszolnok önkormányzatának költségvetése az elmúlt években kedvezően alakult, ezért jelentős projekteket, fejlesztéseket tudtak végrehajtani a településen. Sportcsarnokot építettek saját erőből, felújították az óvodát, önkormányzati kft.-t alakítottak a meglévő értékek védelmére, s a közalkalmazotti béreket is növelték.

Mosonszolnok önkormányzatának elmúlt kétéves költségvetése a vártnál kedvezőbben alakult, ami a két nagy autóipari cég termelési volumenének növekedéséből adódott, de adójával természetesen minden vállalkozás hozzájárul a település fejlődéséhez. A központi költségvetés 2002-től kissé kedvezőbb helyzetbe hozta az önkormányzatot, a korábban meghatározott össznormatívából a 100 százalékos elvonás helyett 80 százalékosat alkalmaztak, így 20 százalékos normatív támogatás helyben maradt: ennek egy részét a közalkalmazotti és köztisztviselői bérek emelésére tudták fordítani. A mosonszolnoki speciálisan működő önkormányzat, hiszen a működést a helyi adóbevételekből biztosítják. Az elmúlt két évben megfelelő színvonalon működtették az összes intézményt, támogatták a civil szervezeteket – mondta lapunknak Török Sándor polgármester.

Sportcsarnok önerőből

Amikor 2002 októberében elindították a legnagyobb projektet, a sportcsarnok megépítését, a korábbi évek tervszerű gazdálkodása miatt a beruházás költségeinek csaknem kétharmad része már rendelkezésre állt. 2003 elején számoltak a hitelfelvétel lehetőségével is a projekt megvalósítása érdekében, de az iparűzésiadó-bevételek olyan mértékben növekedtek, hogy 2004 májusára saját erőből tudták befejezni a munkálatokat. A háromszázmilliós beruházást az önkormányzat által alapított Mosonszolnok Községért Közalapítvány koordinálta. A sportlétesítménynek teljes a kihasználtsága, a helybelieken kívül nemzetközi és környékbeli csapatok is igénybe veszik a csarnokot.

15–20 millió utakra

E hatalmas beruházás mellett az óvodában is jelentős fejlesztést, bővítést tudtak végrehajtani 55 millió forint értékben: a konyhát a minőségi előírásoknak megfelelő, legmodernebb technikával tudták felszerelni. Az utak állapotának javítására évente 15–20 millió forintot költenek. Folyamatosan karbantartják és díszítik a parkokat és köztereket. A falu szépülését, a pozitív változásokat a „Virágos Magyarországért" mozgalomban elért első helyezés is bizonyítja. A díj kötelez, így a lakosság támogatásával továbbra is folytatják a község csinosítását.

Saját kft.

2003 végén hozták létre az önkormányzati tulajdonban lévő Községüzemeltető, Fenntartó és Szolgáltató Kft.-t, melynek feladata a már meglévő értékek karbantartása, állagmegóvása, parkok, közterek, zöldterületek gondozása, az utak állapotának megóvása, az intézmények mindennapi működésének biztosítása. A kft. üzemelteti a sportcsarnokot is. Jól működnek a civil szervezetek, ők is segítenek a községi rendezvények szervezésében. A csillagpontos kábeltévérendszert az önkormányzat gazdasági társaság formájában működteti. A rendszert a jövőben helyi telefonbeszélgetésekre is ki szeretnék használni. Az idei évtől kezdve a község valamennyi lakója számára biztosított az ingyenes internet-hozzáférés a művelődési házban.

Sikerek és kudarcok

Az önkormányzat jó néhány pályázatot nyújtott be különböző témakörökben, de nagy részük nem nyert. Az ember és energia címmel beadott, határon átnyúló, Phare-CBC pályázatuk viszont sikeres lett: 47 ezer eurót nyertek egy kétnapos konferencia szervezésére, amely az ember és energia kapcsolatáról szól majd 2005 áprilisában. Emellett ötmillió forintot nyertek a sportcsarnok felszerelésének bővítésére.
2003-ban szépült meg külsőleg a templom. A belső renoválásra benyújtott SAPARD-igényüket nem támogatták. A parókia felújítására viszont nyertek az egyházmegyének ötmillió forintot. Jövőre ugyanennyi önrésszel teljesen fel szeretnék újítani az épületet. A házi segítségnyújtási szolgáltatást, amellyel az idősek mindennapjain próbálnak segíteni, 2003-ban kezdték el Mosonszolnokon. Ennek hatékonyabbá tétele érdekében pályázati segítséggel a napokban egy gépjárművet is vásároltak. Emellett a megyei közgyűléstől is kaptak támogatást külföldi kapcsolattartásra, a szelektív hulladékgyűjtés megismerésére.

Török Sándor úgy véli, az önkormányzat feladata, hogy a lehetőségeket minél jobban kihasználják. Céljuk, hogy a szélparkok építésében tovább tudjanak lépni, hiszen ez további előnyöket jelenthet a település gazdálkodásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idősek otthona lesz

Mintegy 450 millió forintos beruházással emelt szintű idősek otthonát alakítanak ki a mosoni városrész egyik legidősebb épületéből, az egykori Korona Szállóból. A csaknem háromszáz éves épületen januárban kezdik a felújítási munkálatokat. Moson egykoron legpatinásabb és egyben legidősebb épülete – már hosszú ideje lakatlanul állja az idő járás viszontagságait. Tovább olvasom