Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Mosonszolnok - Megismernék a szomszédot

Az egymás mellett élőket hozná közelebb a Mosonszolnoki Ifjúságért Hagyományőrző Egyesület.

– 1946-ban kitelepítették a német lakosság 95 százalékát, helyükre felvidékiek költöztek. Gyakran jellemzik Mosonszolnokot gyökértelen faluként, holott ez nem így van: vannak hagyományaink, csak fel kellene kutatni őket. Az utóbbi időben bővült a település, sok az új utca új lakóval, akiket nehéz megszólítani. Beszéljünk egymással, köszönjünk egymásnak, ez adta az ötletet az utcák versenyéhez – magyarázza Horváthné Kocsis Angéla, a MIHE – Mosonszolnoki Ifjúságért Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Mosonszolnok Parádé. Környezetbarát járművekkel vonultak fel a szomszédok.
Mosonszolnok Parádé. Környezetbarát járművekkel vonultak fel a szomszédok.


2011-ben már indult a településen egy hasonló vetélkedő: akkor a több hónapon keresztül zajló versenysorozatba mintegy hétszáz helybelit vontak be. Az egyesületi elnököt az új tervekről kérdeztük.

– Az Utcaverseny 2015 – ahogy a korábbi is – a közösségi összefogásról, a közösség megtartó erejéről és a játékról szól. A nyolcfordulós vetélkedő célja a közösségépítés, ahol kiderül, melyik Mosonszolnok legösszetartóbb utcája. Minden csapatot egy-egy utca lakói alkotnak, minden utca játszik. Az egész falu teljes lakosságát megszólító vetélkedő során a hagyományőrzésre, környezettudatosságra, egészséges életmódra, de legfőképpen a generációk közti kapcsolatok építésére kívánjuk a figyelmet irányítani játékos és kreatív feladatok formájában.

Utcasportnapon a sorverseny közben.
Utcasportnapon a sorverseny közben.


Az előző verseny tapasztalata, hogy az a közösség tudott sikeres lenni, ahol az egész családokat a nagyszülőktől az unokáig sikerült bevonni – tudjuk meg a MIHE vezetőjétől.

A közösségformáló ötletet egyébként nem csak helyben szeretnék népszerűsíteni. Éppen ezért szombaton délután 2 órától fórumot hívnak össze a helyi művelődési házba.

Ide a környékbeli polgármestereket, kulturális szakembereket, közösségfejlesztőket, civil szervezetek képviselőit hívták meg. A témáról bővebb tájékoztatás a mail.mihe@gmail.com e-mail címen vagy a 20/378-7092-es telefonszámon kérhető (bejelentkezni is itt lehet).

Húsvéthétfői Piknik

A verseny első időpontja húsvéthétfő délutánja: a régi játszótéren lesz moldvai táncház, tojásdobáló, tojásszépségverseny, de azt is díjazzák, akit a legtöbben meglocsoltak. Az utcák feladata régi népi játékok gyűjtése, készítése lesz.
     

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1848-ról vetélkedtek Mosonmagyaróváron

A Hunyadi Mátyás Diákmozgalomért Alapítvány a napokban szervezte meg a ’48-as kaszinó… Tovább olvasom