Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

MOSONSZENTMIKLÓS - Ilyenek vagyunk: Ahová kabrióval jár a Mikulás

Csepetei otellót isznak bor helyett, templomuk a megye hét csodája versenyen a legtöbb szavazatot tudhatta magáénak, és ide még a Mikulás is kabrióval jár. „Ilyenek vagyunk" kampányunkban a mosonszentmiklósiak mutatkoznak be.
„Ilyenek vagyunk" kampányunkban ezúttal Mosonszentmiklóst ismerhetik meg jobban olvasóink. A plakáthoz az ötleteket Bedő Csaba polgármester gyűjtötte össze.

– A kampányt jónak tartom, mivel kreatívan gondolkodhattunk. Helyi elnevezéseket, régi neveket vagy akár a falu nevezetességeit így egy kicsit könnyedebb formában mutathatjuk be, a Kisalföld révén pedig eljuttatjuk más településekre is. Tetszett a plakátterv is. Ötletünk meg volt bőven – magyarázza a faluvezető, akit egy helybeli fiatalember, Baranyai Barna segített.

– Barna most „színésztanonc" a győri színházban, az Azbesztkacsa Zrt. révén pedig videoklipjeik jelennek meg a Facebookon. Ezek ötletes, humoros performance-ok, tetszettek nekem, így gondoltam rá, hogy segítsen nekem. Megkerestem őt a közösségi portálon keresztül, leírtam a kezdeményezést, elküldtem neki pár ötletemet, majd ő napokon belül továbbította az övéit. Ezt egészítettem ki még három ötletemmel, és így állt össze a tizenöt mondat – avatott be a részletekbe a polgármester, akit a plakáton olvasható szövegek magyarázatára is kértünk.

Nagyobb plakátért katt a képre
Nagyobb plakátért katt a képre


A falu védőszentje Szent Miklós, így Miklós-napon a Zichy téren nagy ünnepséget szerveznek minden évben, melynek fénypontja a Mikulás érkezése. A MESE nevet viseli a helyi focicsapat, így szurkolnak nekik: Hajrá, MESE! A Fűszeg és a Pap-tag a falu két végének a helyi elnevezése, továbbá évek óta pálinkaversenyeket rendeznek itt, sőt, pálinkafőzde is üzemel. A tízhektáros Csepete – ahol még szánkózni is lehet – homokos talaján sokan termesztenek otelló szőlőt, s nyolc éve az ebből készülő nedűt is be lehet a borversenyre nevezni. A másik faluvégen pedig paradicsomot termelnek üvegházban. A Kisalföld által 2007-ben szervezett megye hét csodája versenyen a miklósi templom a két kápolnával kapta a legtöbb szavazatot. Az alatta csordogáló csatorna a Kis-Rábca nevet viseli, míg a Kis- és Nagy-tócsa a település közepén található fás, füves, de gondozott vízgyűjtő terület. A falunap és az alapítványi bál a település két kiemelt rendezvénye, ahol a helyi csoportok is fellépnek. Mosonszentmiklós két régi üzlete a Vari-Gari és a Nagybolt. A „Halló, itt Ott, és ott?" pedig a község egyik vendéglátóhelyére utal, mely az Ott-kocsma névre hallgat. A Haspók SC pedig egy népes baráti társaság, melynek tagjai jobbnál jobb ételeket főznek közmegelégedésre, továbbá pecázni is együtt járnak. A miklósiak szomszédjaikat, a lébényieket nevezik csuszkónak, amiről egyébként Barna egy nagy sikerű videoklipet is készített (amit Csuszkó címmel láthatunk a közösségi oldalán).

Táblák a faluban

A tablókat hamarosan a mosonszentmiklósi művelődési házban, a polgármesteri hivatalban, a könyvtárban és a mosonújhelyi klubhelyiségben lehet megtekinteni. A július 11-i falunapra is kivinnének egy táblát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösséget építő ladikosok

Tíz éve gyereknapnak indult, ma már az egyik legnagyobb népzenei rendezvény lett a mecséri Ladikos… Tovább olvasom