Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Mosonmagyaróváron tanító dudás a Fölszállott a páva döntőjében!

A tatai népzenésztől a szombati, élőben közvetített finálában romhányi dallamokat hallhatunk.


A Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató fináléjába bejutott a tatai népzenész, Kurdi Gábor is. A korábban már a Népművészet ifjú mestere címet is kiérdmelő muzsikus-hangszerkészítő kedvencével, a dudával zenélte be magát a nagyszabású vetélkedő döntőjébe - írja a kemma.hu.

Kurdi Gábor egész héten a fináléra készült. - Amikor elkezdett érdekelni a duda, kiderült, hogy Pásztó Jani bácsi, az öreg tatai cipész naszvadi. Ő és a testvére, Gyula sok naszvadi nótát énekelt nekem. Hétfő óta már csak ezt gyakorlom, lényegében állandóan - mesélte Gábor a kemma.hu-nak, és azt is elárulta, hogy már az előző Páva idején is azon gondolkodott, hogy nevezzen, de aztán addig törte a fejét, amíg kifutott az időből. Most, az egyik ismerőse bíztatására már tényleg jelentkezett, és fordulóról fordulóra bizonyított.


A tatai népzenész a helyi Pötörke Néptáncegyüttesnél, a tatabányai Forgórózsában és Mosonmagyaróváron is tanít, és már tervezi, hogy a szombati finálé után mihamarabb pótolja ezirányú lemaradásait. A teljes cikk itt >>

Szombaton tartják a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató döntőjét, amelyet az M1, a Duna és a Duna World is élőben közvetít.
"A műsor igazi értelme, hogy az egész ország látja, mennyi fiatal foglalkozik a népzenével" - hangsúlyozta Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a tehetségkutató verseny zsűrijének elnöke.


A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza közös tehetségkutató műsorának döntőjébe a zsűri döntése alapján Kacsó Hanga Borbála, a Tokos Zenekar, az Alba Regia Táncegyüttes, Balogh Károly, Vaszi Levente, Kurdi Gábor, a Szinvavölgyi Néptáncműhely, Kaszai Lili és Fundák Kristóf jutott tovább, a nézőktől a Bekecs Néptáncegyüttes és a Cirkalom Táncegyüttes kapta a legtöbb szavazatot.

Idén mind a négy kategória - az énekes szólisták és énekegyüttesek, a hangszeres szólisták és zenekarok, a szóló és páros táncosok, valamint a táncegyüttesek - győztesét az OTP Bank 2-2 millió forinttal, a közönségdíjas produkciót pedig az MTVA további 2 millióval jutalmazza. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy határon túli és egy hazai kisebbségi produkciónak ajánlott fel 2-2 millió forintot és az OTP Bank emellett összességében további 2 millió forinttal értékeli a 2014-es évad legkiemelkedőbb produkcióit.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhajtott a rendőrök elől, Hegyeshalomban kapták el a körözött férfit

A 29 éves győrszemerei férfi ellen lopás miatt volt elfogatóparancs. Tovább olvasom