Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Mosonmagyaróváron nem kellett tömeget oszlatni

Hazánkban is egyre gyakoribbak a különféle utcai demonstrációk. A megmozdulások ugyan nem engedélykötelesek, ám előzetes rendőrségi bejelentésük szükséges.
A város oktatási intézményhálózatának átalakítása kapcsán az elmúlt hónapokban Mosonmagyaróváron több utcai demonstráció is zajlott. Az idei nyarat megelőzően legutóbb egy szűk évtizede történt hasonló, amikor Nagy Sándor a városházával szemben „ülősztrájkolva" egyszemélyes tiltakozó akcióval próbálta megmenteni a közösségi házat.

Esküvőt akartak bejelenteni

– A gyülekezési jogról szóló törvény szabályozza, hogy milyen keretek közt szervezhető egy-egy utcai megmozdulás – mondta el lapunknak Béli Ferenc százados, őr-járőr alosztályvezető. – A jogszabály az olyan békés összejövetelekről, felvonulásokról és tüntetésekről rendelkezik, ahol a résztvevők véleményüket szabadon kinyilváníthatják. Nem tartoznak azonban a törvény hatálya alá az országgyűlési, illetve önkormányzati választásokkal összefüggő gyűlések, az egyházi, kulturális és sportrendezvények, valamint a családi összejövetelek. Előfordult például már olyan eset a városban, amikor a fiatal pár esküvőjét szerette volna bejelenteni a rendőrségen.

 „ A megmozdulás belső rendjéért a szervezők felelnek, ám a kivezényelt rendőröktől kérhetnek ehhez segítséget."
– Az utcai megmozdulások szervezője kizárólag magyar állampolgár vagy magyarországi letelepedési engedéllyel rendelkező külföldi lehet. A rendezvényt lebonyolítása előtt legalább három nappal kell bejelenteni. Ennek tartalmaznia kell a tervezett kezdő és záró időpontot, a pontos helyszínt, illetve útvonalat, a rendezvény célját, programját, a várható létszámot, a rendezők számát, valamint a szervezők képviselőjének adatait.

Betiltás még nem volt

– A rendőrség ezt követően adja ki az állásfoglalást arról, hogy a rendezvény megfelel a törvényi előírásoknak. A jogszabály értelmében, amennyiben a megmozdulás súlyosan veszélyezteti a bíróságok, népképviseleti szervek működését, vagy a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével jár, úgy a kapitányságvezető határozatban tilthatja meg a megtartást. Ilyen esetre egyébként nem még volt példa Mosonmagyaróváron.

– A szervezőknek azonnal fel kell oszlatniuk a tömeget, amennyiben a résztvevők fegyveresen jelennek meg a rendezvényen. Ha a megmozdulást nem jelentették be előre, nem a megjelölt időben, helyen és célból folyik, a tiltó határozat ellenére tartják meg vagy bűncselekményt valósít meg, akkor a rendőrségnek minden esetben be kell avatkoznia és fel kell oszlatni a tömeget. Szerencsére ilyen sem fordult elő az elmúlt időben Mosonmagyaróváron.

– A városban évente átlagosan tíz, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényt jelentenek be és tartanak meg. Ezek egyikénél sem fordult elő különösebb probléma. Néhány esetben gondot okozott a bejelentett időkeret túllépése, ám ezt a helyszínen egyeztetve sikerült rugalmasan kezelni. Fontos megjegyezni, hogy a kivezényelt rendőrök nem a rendezvény ellen vannak, hanem az azon részt vevők biztonságáért – hangsúlyozta Béli Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a pénztelenség az akadály

A hegyeshalmi „ipszilon” ügyében a helyzet több mint nyugtalanító. Egy körforgalom… Tovább olvasom