Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Mosonmagyaróváron ˝ez a sportcsarnok a realitás˝?

Több mint két évtized után elérhető közelségbe került a sportcsarnok megépítése Mosonmagyaróváron – állítja a városvezetés. Sőt, a testületi döntés nyomán el is indulhat a folyamat, amivel előteremtik a pénzt a beruházásra. A legújabb helyszín egy gimnázium udvara.

Mint ismeretes, eredetileg a Mosoni-Duna és a Lajta összefolyásánál lévő nyolchektáros önkormányzati területen jelölték ki a városi sport- és rendezvénycsarnok helyét még a kilencvenes évek első felében. Később tervek is készültek a mintegy ezerháromszáz férőhelyes csarnok megépítésére. 2003 nyarára elkészült a terület végleges rendezési és szabályozási koncepciója, majd a csarnok jogerős építési engedélye is.

Akkori áron mintegy milliárdos összköltséggel számoltak. A csarnokból végül semmi sem lett. Felmerült viszont egy újabb ötlet. A városközpontban lévő közel háromhektáros beépítetlen terület – a régi rádióállomás helye. A hivatal szakemberei szerint a terület adottságai, mérete, infrastruktúrája, közlekedési hálózata alapján alkalmas a sportcsarnok telepítésére. A helyszínnel a testület is foglalkozott, ám döntés nem született az ügyben, mondván: visszatérnek a témára.

Egyelőre még csak a füvet kell gereblyézni a gimnázium udvarán, ám a tervek szerint hamarosan elkezdődhet a sportcsarnok építése ezen a területen. Felvételünkön Körmendi Mihály segédgondnok. A fenti l
Egyelőre még csak a füvet kell gereblyézni a gimnázium udvarán, ám a tervek szerint hamarosan elkezdődhet a sportcsarnok építése ezen a területen. Felvételünkön Körmendi Mihály segédgondnok.

Úgy tűnik, ez az idő most érkezett el. A testület csütörtöki ülésén tárgyalta a város rövid távú sportfejlesztési lehetőségeit. Ennek legfontosabb eleme, hogy lehetőség nyílhat végre megépíteni a tervezett sportcsarnokot. A város, pontosabban a legnagyobb sportegyesülete, az Első Mosonmagyaróvári Torna Egylet 1904 támogatásért pályázna a létesítmény megvalósításához. A mintegy 800 milliós beruházás hetven százaléka nyerhető el a pályázaton, valamint a társasági adóból finanszíroznák a beruházást. A mostani elképzelések egy ezer férőhelyes csarnokról szólnak, amit a Városi Ifjúsági Sporttelep – azaz a gimnázium sportpályája – és a Kossuth-gimnázium meglévő tornaterme közé építenének fel. A nemzetközi minősítésű csarnok a sportkoncepció szerint NB I-es, NB II-es igényeket elégítene ki kosár-, kézilabda, futsal sportágakban. Az új helyszínre azért esett a választás, mert így biztosított lenne bármilyen nemzetközi verseny logisztikai háttere egy kisebb csarnok, egy jó állapotú atlétikai és futballpálya, valamint több bitumenes gyakorlópálya bevonásával. Emellett a mindennapos testnevelés megvalósulásához is hozzájárul.

Látványterv
Látványterv

Az új helyszínnel kapcsolatban megoszlott a képviselők véleménye. Szabó Miklós (MPKE) szerint ha csak egy tornacsarnokot akar a városvezetés, vagy kampányberuházásról van szó, akkor megfelelő ez a terv. A város hosszú távú fejlesztési elképzeléseinek viszont nem. Az eredeti helyszínre kiérlelt, előkészített koncepció alapján esett a választás. A képviselő figyelmeztetett a majdani parkolási gondokra, mint mondta: egy gimnáziumi fogadóóra alkalmával sem férnek már el a környéken az autók. Kovács Tamás (MSZP) szintén az eredeti helyszínt támogatta.


Látványterv
Látványterv

Nagy István polgármester kifejtette: több mint húsz éve álmodik a város a sportcsarnokról. El kell dönteni, hogy újabb húsz évig továbbviszik ezt a túlzott álmot, vagy megvalósítják azt, amire az anyagi helyzet lehetőséget ad. Pető Péter (Fidesz) szerint Mosonmagyaróváron ez a sportcsarnok a realitás. Minden igénynek megfelel és a működtetés költségei vállalhatók. A képviselő emlékeztetett arra, hogy a 2006-os, akkor még közös választási programjuk kidolgozásakor éppen Szabó Miklós vetette fel ezt a helyszínt.


Látványterv
Látványterv

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. abszurdisztán 2013. május 10. 05:27
  „Kornél, drága, akkor kinek fizetjük a teniszórát ?”
 • 34. kocsoggorog 2013. május 09. 18:32
  „Ezzel "barátom" iszonyú nagy mellét lőttél...
  Nem bennfentes vagyok, csak érdeklődöm városunk és az ország dolgai iránt. Engem senki nem fizet azért, hogy itt írogassak, saját szórakozásomra teszem és a világon semmi hasznom nem származik belőle.”
 • 33. abszurdisztán 2013. május 09. 17:13
  „Nem Tamás vagyok, viszont az előttem szóló igencsak bennfentes a városházán, ugye, Kornélka ?”
 • 32. kocsoggorog 2013. május 09. 14:59
  „viccelsz Tamás?
  Vagy már onnan is kihajítottak? Akkor te leszel az egyszemélyes DK Móváron?”
 • 31. abszurdisztán 2013. május 09. 05:47
  „Mi közöm a szocikhoz ? Városlakóként viszont miért ne érdekelhetne, mire költik akevés pénzt a városházán. Még mindig nem tudom, hogy a városnak fizetek-e a pályahasználatért ?”
 • 30. kocsoggorog 2013. május 08. 21:03
  „Az önkormányzati támogatásért cserébe kaptak a város iskolásai ingyenes pályahasználatot. A helyszínen meg bárki vehet pénzért bérletet. A szocik meg két éve ezt is megszavazták. Csak közelednek a választások.”
 • 29. abszurdisztán 2013. május 08. 19:44
  „És mit kaptak az iskolák ? És hol lehet bérletet venni ?”
 • 28. kocsoggorog 2013. május 08. 15:27
  „Tamás erre csak egyet tudok mondani, miért szavaztad meg? Egyébként nem 10 millió volt az összeg és a szerződésben komoly ellentételezés volt mellé téve, hogy mit kapnak ezért az iskolák.
  Látom pánik van a szociknál, kétéves dolgokat akarunk ügyé faragni.”
 • 27. abszurdisztán 2013. május 08. 13:54
  „Jó hír, hogy a városnak van 10 millája teniszszakkörre.... Nem tudom, miért keveslik a pénzt a sok gyerekkel foglalkozó egyesületek.... biztos ők is megkapták a 10 millákat. Abból pedig már lehet gazdálkodni. A városházán kell bérletet venni ?”
 • 26. pancser 2013. május 08. 11:32
  „25. Alex64 2013.05.08. 10:56
  Igen vannak aki ezt a folyamatot is gátolni igyekeznek......... és nem a cikkel foglalkoznak!”
 • 25. Alex64 2013. május 08. 10:56
  „Végig olvasva a cikkhez tartozó hozzászólásokat. Csak remélhetem, hogy a sok "hozzáértőnek" (tisztelet az egy-két kivételnek) nincs közvetlen beleszólása a város életének irányításába, mert akkor még ebben a nem túl gyors de legalább haladó tempót is megállítanák.”
 • 24. abszurdisztán 2013. május 08. 10:54
  „Kinek kell fizetni ? A városnak ?”
 • 23. kocsoggorog 2013. május 08. 10:17
  „Tamás abba a sátorba, ha fizetsz, te is teniszezhetsz. Sőt szerintem kihívhatod Árvay alpolgit is, a vesztes fizeti a bérletet! Egyébként több iskola tartja ott a szakköreit.”
 • 22. abszurdisztán 2013. május 08. 09:11
  „<moderálva>! Nehogy Kovács legyen az, aki a te nyakadba pert akaszt. Mi a véleményed a teniszsátorról ? Tudsz róla, hogy odajárnak a városi gyerekek testnevelés órára ? Féltek Kovácstól, mi ? Különben nem foglalkoznátok vele ! :))))”
 • 21. pancser 2013. május 08. 08:44
  „20. abszurdkovács 2013.05.08. 07:11
  Belegabalyodtál a saját magadba mint kiscica a gombolyagba . Akkor lesz belőled képviselő amikor a vak komondorból! Tudod akinek csak mindig Kubatov jut eszébe........... nekem már régóta gyanús vagy az elmédet nem egészen úgy működik mint másé. Esélyed sincsen, így biztosan nincs. Majd azt kell csak eldöntened, hogy Bajnaitól, vagy az MSZP-től kunyerálj egy listát helyet a városi testületbe.
  Abban nem vagyok biztos, hogy egy hölggyel kapcsolatos viselkedésed zaklatás vagy nem, de azt hiszem az, ő nem politikus, nem köteles tűrni a te mocskolódásodat! Remélem szép kis pert akasztanak a nyakadba!”
 • 20. abszurdisztán 2013. május 08. 07:11
  „Nem látok arra vonulni fegyelmezett sorban iskolai osztályokat, ellenben Árvay urat már nem egyszer láttam.Magyarán megcsinálták maguknak a sátrat. Kellemes mozgást, Kubatov is elkezdhetné már az edzéseket.A sátrat egyébként a vak komondor őrzi és Gabika ott nyitja meg a dohánymutyi trafikot. Gratula, helyi fityesz !!”
 • 19. tökmindegy 2013. május 07. 19:20
  „Hunyaddobrai úr teniszsátrát (Strand utca) az önkormányzat 10 millióval támogatta, mondván, hogy cserébe iskolások is használhatják délelőtti testnevelés órákon. Az elkészülte óta eltelt egy évben én gyereket ott még nem láttam !!! Akkor hogy is van ez ???”
 • 18. amivarosunk 2013. május 07. 15:04
  „Ha a városé a sportcsarnok, akkor jó bevételi forrás lesz a testnevelési órák, az iskolai sportrendezvények,stb.. után beszedhető óradíjak, melyeket a járási tanker fizethet majd ki az önkormányzatnak.”
 • 17. kocsoggorog 2013. május 07. 11:35
  „Hát Lincoln6Echo erről nem engem kell megkérdezni, én csak azt mondtam amit I.J. alpolgármestertől hallottam. A műv mögött állítólag van egy jókora magántulajdon is, azt még a Stipiék idején adták el ott a terület kellős közepén.”
 • 16. Lincoln6Echo 2013. május 06. 22:19
  „ha megéri és van rá pénz akkor meg kell csinálni.És akkor a Müv.mögött meg a beach-nél társasházak lesznek?”
35 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvették a jogsiját az ittas audisnak Dunaszigeten

Pozitív eredményt mutatott az alkoholszonda, ezért a helyszínen elvették a vezetői engedélyét a… Tovább olvasom