Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Mosonmagyaróváron az átlagosnál rosszabb a droghelyzet

Mosonmagyaróvár - Egyre fiatalabb korban próbálják ki a különféle drogokat a mosonmagyaróvári és környéki diákok. A középiskolások 42 százaléka már fogyasztott valamilyen kábítószert. Ezzel az aránnyal jóval az országos átlag fölött állunk.

Majdnem minden második középiskolás füvezett már

A mosonmagyaróvári DrogPont nemrégiben kérdőívek segítségével vizsgálta a Lajta-parti város középiskoláinak 9–10. osztályosait, a városi és tizenkét környékbeli település általános iskoláinak 7–8. osztályos diákjait; mintegy ezer fiatalt. A szakemberek elsősorban a hiteles drogfogyasztási szokásokra voltak kíváncsiak, de figyelték szabadidős foglalkozásaikat, jövőképüket is.

Legutóbb 2002-ben készült hasonló felmérés a diákok kábítószerhelyzetéről. Reményi Csabát, a DrogPont munkatársát arra kértük, hasonlítsa össze az akkori adatokat a jelenlegiekkel:
– A vizsgálat során kiderült, hogy a városi középiskolákban növekedett a drogfogyasztók köre: míg 2002-ben 30 százalékuk próbált ki kábítószert, addig ma majdnem minden második diák (42 százalékuk – ezzel jóval az országos adat fölött állnak) fogyasztott már valamilyen szert.

Öt évvel ezelőtt még a fű (ezt „drogkapuként" is emlegetik, mert legtöbben ezzel kísérleteznek elsőként) volt a legnépszerűbb, mára felzárkózott mellé a szipu, a gyógyszer-alkohol páros. A korábbi adatok azt mutatták, hogy a fiatalok először 13 éves korukban találkoznak valamilyen kábítószerrel, ez mostanra 12 éves korra csökkent.

 Korán erősebb szereket

A városi általános iskolások körében arra a következtetésre jutottak a vizsgálódás során, hogy a jelenlegi 7–8. osztályos diákok ma már olyan szereket (kokain, LSD) is kipróbáltak, amelyeket öt évvel ezelőtti társaik nem használtak, vagy nem kísérleteztek velük.

A most mért vidéki adatok azonosak az öt évvel ezelőtti városi eredményekkel. A különféle anyagok fogyasztásában a gazdasági különbségek jól érzékelhetőek: a városi diákoknál a szipuzást megelőzi a füvezés, a vidékieknél pedig a szipu, gyógyszer-alkohol és a marihuána a népszerű.

Tudják, honnan vegyék

Az elemzés arra is rávilágított, hogy a fiatalok tudják, hol lehet hozzájutni a kábítószerekhez, meg is van rá a fedezetük. Például a szipuzáshoz szükséges anyagokat olcsón, egyszerűen beszerezhetik.
Emellett az internetről a drogok előállításáról (kis ráfordítással, minimális kémiai ismeretekkel), beszerzéséről is könnyen tudnak információt szerezni.

– A vizsgálat számunkra azért is volt fontos, hogy tudjuk, mire számíthatunk, mire tegyük a hangsúlyt a programjaink, tevékenységeink során, valamint, hogy hiteles információkat nyújtsunk a droghelyzetről az iskoláknak, pedagógusoknak, szülőknek – fogalmazott Reményi Csaba. Első lépésként létrehozták a Tiszta Beszéd Klubot, melynek tagjai olyan témákat járnak körül havonta a drog mellett, mint az agresszió vagy a stressz, az iskolás korosztálynak ősszel beindítanák a Dumasarkot. A GOA Klubbal közösen kísérleti jelleggel egy hónapig működött egy ikertaxi nevű program, és ezt szeretnék már a nyáron beindítani, hogy elősegítsék a fiatalok biztonságos hazajutását a szórakozóhelyekről és megelőzzék a diszkóbaleseteket.

Honnan ismerem fel?
Figyeljük a szokatlan, gyanús jeleket, furcsa viselkedést, de sokat elárulnak a szemek, a megváltozott baráti kör, öltözködés, esetleg tanulmányi eredmények is. A témáról a DrogPont munkatársai adnak bővebb felvilágosítást, tanácsokat az 576-557-es telefonszámon vagy a drogpont@t-online.hu e-mail címen.

Olvasóink írták

 • 7. Pintér Tamás 2008. április 22. 08:28
  „A drogosok hatásos rehabilitációja elérhető!
  Olvassa el a Dr. Lenkei Gábor által ajánlott Megoldás a drogokra c. füzetet. Mindössze 750 Ft.”
 • 6. nagy78344 2008. április 21. 19:29
  „Az amerikai hadsereg fo munkaja a kabitoszer "logisztika" - magyarul, szallitas, terjesztes. Bush apukaja aki naci volt, ebbol gazdagodott meg. Mivel Papan nagy szamban lesz jelen es gondolom mivel Gyorbe fognak jarni orvosi kezelesre, igy Gyorben is, meg fog emelkedni a fogyasztas mind Papan, mind Gyorben, mind Mosonmagyarovaron. A degeneralt magyar kormanynak es a papai vezetesnek fogalma sincs, milyen bunozo bandat engednek be a regioba.

  Koszovo "fuggetlenne" tetele mogott, a folyoso megnyitasa volt a cel. Ha az ifjusag el lesz hulyitve es egy eletre megnyomoritva, a celjukat elertel, nem csak a profitrol beszelek, hanem arrol, hogy olyan magyar nepesseget akar a "nyugat" aki nem kepes magaval torodni, fuggetlen lenni, hanem folytatja a rabszolgasagot es kiszolgaltatottsagot.

  Ja es a kabitoszer csal egy dolog, az osszes amerikai harcaszati repulo, ugynevett "chemtrail"-t sprez a nepre, amitol rakot lehet kapni, es amivel tonkreteszik az idojarast azert, hogy ne legyen termest. Az amerikaiak MERGEZNEK. Aki csak tud, menekuljon Paparol es a kornyekerol, foleg akinek gyermeke van.

  Aki nem hiszi a fentieket (es beszel nemetul vagy angolul), az internettel keresgeljen www.google.hu - es megtalaja az igazsagot, amit a tv-ben nem lehet megkapni.”
 • 5. pan.cser 2008. április 21. 16:04
  „Kedves"azmindegy". Majd még megsajnálom szegény belőtt tizenéveseket, mert a galád dealerek drogot adtak el nekik. Ez egy olyan anyuka álláspontja, aki a fia félresiklásáért nem a maga szánalmas gyereknevelését okolja hanem mindig valaki mást. A gyerek többnyire olyan amilyennek nevelik, Nem a drogkereskedők, hanem a gyerekükkel nem törődő, őket soha nem meghallgató, veliük keveset beszélgető,követelményt nem támasztó szülők az okai ha a gyerekük drogozik. Kit kell büntetni? A skandináv országok némelyikében például úgy igyekeznek a prostitúciót visszszorítani, hogy a fogyasztót büntetik, Állítólag eredményesen! Akkor miért nem lehet a drogra is alkalmazni a módszert? Ha fogyasztás csökken az az igazi fejreállás a drogkereskedőknek! De így ha egy kisterjesztő balek lebukik a keresztapa azonnal másikat keres és talál!”
 • 4. szánalmas 2008. április 21. 12:01
  „Megint a rossz végén fogják meg a dolgokat.
  Nem a drogkereskedőkkel/terjesztőkkel van a gond, illetve azok kivonásával nem oldódik meg a probléma (azok mindig voltak és lesznek is, hol kevesebb, hol több). Itt a sok taknyost kéne elkapni, meg a szüleiket. Manapság az a nevelés, ha a gyereket tömik pénzzel, mert az pótol mindent. A gyerek örül, mert mindig tele van lóvéval, a szülő meg büszke a gyerekére, és közben álomvilágban él. Aztán ha gond van, akkor a szülő mutotgat mindenkire, csak a saját hibáját nem veszi észre/ nem látja be.
  Egyébként meg szerintem a fele sem igaz a felmérésnek. A mai fiatalok, fele olyan dolgokat vall be, amit nem tett meg soha, illetve azt sem tudja mi az. Csak örökösen nagy a pofájuk, hogy mennyire felnőttek, és mindenkivel ezt akarják elhitetni, "így lesznek nagyok" mindenki szemében. pfffff szánalmas
  A sok szuperapuka/anyuka, meg megpróbál minden felesleges dolgot biztosítani a gyerekének (főleg azokat amik pénzzel érhetők el), közben a nevelés, és a felnőttkorra való felkészítés egyenlő a nullával.”
 • 3. azmindegy 2008. április 21. 10:26
  „És kedves pan.cser akkor te a fogyasztókat bűntetnéd? Nem hiszem, hogy túlságosan sikeres lennél és őszintén meglep, hogy ilyen gondolkodással még élnek ezen a világon emberek. Bár még nekem is tanulnom kell. De most komolyan, ezt mégis hogy képzeled?? Nézd meg Svájc példáját. De ahhoz előbb az kellene, hogy a korlátoltak is megvilágosodjanak. És Móváron nem a drogkereskedésből gazdagodtak meg...Ha esetleg nem tudod mi az a svájci példa, akkor szívesen elmondom. Szép napot! Jó neved van. Igaz is??”
 • 2. pan.cser 2008. április 21. 08:19
  „A GOA segít na ez is érdekes! Amikor néhány éve nagy csim-bummal beharangozott drogmentes nap volt az egyik közkedvelt diszkóban, ott olyan botrányos dolgok történtek, amiról hallgatott a média és sikeresnek nyilvánították a napot. Mindenki be volt lőve tele volt minden tiltott szerekkel és terejsztőikkel. A drogmaffia összezár. Több olyan sikeres "vállalkozó" van a városban aki nem tudni mire vállalkozott, de paloták épülnek, luxusautóval száguldoznak egyesek. A magyar hatóságok impotenciája teljes ez ügyben. Nyugodtan lehet írogatni a drog mellett, aki fogyaszt nem kap megtorlást. Pedig, ha fogyasztó nincs a terjesztés nem üzlet. Ha a dealereket bróbálják csak megfogni, annál inkább meghaladja a kereslet a kínálatot, következésképpen egy önmagát gerjesztő folyamatot indítanak be.”
 • 1. azmindegy 2008. április 21. 08:07
  „Anniyra, de annyira rossz úton járnak a magyar rendőrök és bűnmegelőzők. Hiába van tele a TV minden héten valami hatalmas nagy fogással, ezeknek semmi, ismétlem semmi (0%) hatása van. Sőt a helyzet folyamatosan romlik. Nem jó módszerrel próbálkoznak. Ez nem célravezető!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontális ütközés: Felmerült az ittasság gyanúja

Halászi-Dunasziget - Egy Ford Focus típusú személyautó közlekedett a Halászi és Dunasziget közti… Tovább olvasom