Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Mosonmagyaróváron a Tankok: sok-sok képpel!

2003-as, egyetemi fellépése után másodszor járt Óváron a ´csapda a hétvégén. Most szabadtéren játszottak, így még több ember hallhatta / láthatta, hogy mitől döglik a légy. Koncertbeszámoló.

A manapság alakuló garázsrock bandák jó része TCS számokat tanul meg először. Ennek két oka van: ezek a nóták jók, és egyszerűek. Vagy egyszerűen jók. Pusztán objektívan nézve Lukácsék zenéje nem rejt magában semmi különleges technikai extrát, áll-leejtő rafkót, konziban ellesett fifikát. Viszont húzása van a számoknak, s ha az ember meghallgat tőlük egy nótát, csettintve nyugtázhatja: ez odavág. Belevaló rockzene, ami úgy szól, ahogy annak szólnia kell. A pluszt, melynek köszönhetően a formáció húsz éve egyre elérhetetlenebb magasságokba jut, Lukács Laci karizmatikus egyénisége és frappáns szövegei jelentik. Kétségtelen, hogy ma ők Magyarország legnépszerűbb rockzenekara. Augusztus 21-én Mosonmagyaróváron is megmutatták, hogy miért.

Főbandára várva
Főbandára várva

A koncertet – a Mosonmagyaróvári Nyári Fesztivál keretén belül – a Flesch Károly Kulturális Központ szervezte. Remek érzékkel tapintottak rá, hogy mi kell a népnek, igaz, a Tankcsapdával elég nehéz mellényúlni. Mindazonáltal respektus nekik, különösen Piller Katalinnak, aki példamutató segítőkészségével lehetővé tette e cikk létrejöttét.

Biztosan a legjobb
Biztosan a legjobb

Kockázatos, de jó döntés volt  a Kühne-pályára tenni a rendezvényt. Szerencsére a rossz idő elkerülte a várost; bár úgy sejtem, hogy felhőszakadás esetén sem rohantak volna fejvesztve haza az emberek. Jómagam hét előtt érkeztem, így csupán öt percet kaptam el az óvári Nuclear Beast-ből. Ennek azonban sokkal prózaibb oka van, minthogy későn indultam el otthonról: a banda neve nem szerepelt a koncert plakátján. Azért másfél nótányi durva, földbe döngölős trash-t így is hallhattam tőlük.

A következő – immár feltüntetett – előzenekar a szintén helyi illetőségű, feldolgozásokat játszó Game Over volt. Kicsit úgy néztek ki a fiúk, mint akik a strandról jönnek (szandál, susogós rövidnadrág), viszont abszolút korrekt, rutinos produkciót hoztak. A klasszikus rock/metál vonalon mozogva, AC/DC, Pokolgép, Motörhead számokkal szórakoztatták az ekkor még lehangolóan kisszámú közönséget (bizony, az előzenekarok élete nem csak játék és mese); így a frontember tömegénekeltetési szándéka (főleg a magasabb hangoknál) rendre kudarcba fulladt.  Háromnegyed órás fellépésük alatt színpadi mozgásról nemigen beszélhettünk, bár ez a demoralizáló nézőszám miatt részben érthető.

Game Over
Game Over

Game Over-ék után, fél nyolc körül a Faterock állt színapdra. A héttagú formáció – neve ellenére – több fiatal zenészt, és egy dekoratív énekes hölgyet is számlál. Faterék az igaz, kezeket szívre szorító, büszkén menetelő rockmuzsika teljes tárházát kimerítették, részben saját szerzeményekkel, részben feldolgozásokkal. Az énekes igyekezett letudni társai mozgásadagját, és torokban is odatette magát; igaz, a körülbelül negyvenöt perces produkció végére ˝elfogyott˝ egy kicsit. A fellépés egy Guns´n´Roses blokkal zárult; Slash futamai rendesen megizzasztották a szólógitáros úriembert.  A hangosítás ekkor még nem volt tökéletes, az összefolyó massza után - idővel - túl sok lett a gitár. 

Faterock
Faterock

Fél kilencig csak csordogáltak az emberek, ekkor azonban megindult az invázió, hosszú sorok kígyóztak a bejáratnál (az érdeklődésnek a baráti áron, elővételben csupán 1500 forintért kínált beugró is jót tett). Ahogy várható volt, minden generáció képviseltette magát a koncerten; a zenekar népszerűségét jelezvén unokától a nagyapáig, családanyától a tizenéves rockerig mindenki feltűnt a látogatók között.

Nem volt korhatár
Nem volt korhatár

Röpke negyven perces átszerelés után aztán megdörrent az intro, felvillantak a fények; hatalmas ováció kíséretében színpadra vonultak a ˝Tankok˝. Öröm töltötte el szívemet, amikor nyitásképp egyből ´94-ig nyúltak vissza, a Hiába szóltam-mal.

A ˝Tankok´´
A ˝Tankok˝

Húsz év, kilenc nagylemez dalai közül nem könnyű választani, de ügyesen szemezgettek; a régi klasszikusok (A Rock’n’Roll rugója; Baj van; Jönnek a férgek) és az újabb keletű nóták (Ez az a ház; Azt mondom, állj!; Köszönet doktor) jól adagolva váltották egymást.

Lukács Laci
Lukács Laci

Ekkor már úgy dörrent meg a cucc, ahogy kell: hiába háromtagú csak a zenekar, mégsem lehetett hiányérzetünk (bár, ha jobban belegondolok, Cseresznyéből adhattak volna valamivel többet is).  A srácok aktívan kezdték a bulit, és ez később sem változott: Cserkó annyit mászkált a színpadon, hogy szinte lehetetlen volt lefényképezni, de Lukács sem bírt magával, ha éppen nem kellett énekelnie. Gyakran felhangzott a ˝TANK-CSAP-DA, TANK-CSAP-DA˝, volt ˝hadd lássam a kezeket˝, meg poénkodás a frontember részéről; a tömeg vette a lapot.

Cseresznye
Cseresznye

Minden stimmelt, ami Tankcsapda: Laci haja lobogott a szélben, Cseresznye a tőle megszokott lazasággal rázta ki csuklójából a tipikus, „cseresznyés", wah-pedállal megbolondított szólókat, Fejes pedig újfent bebizonyította, hogy ő a banda eddigi legattraktívabban tevékenykedő – de nem legpontosabb – dobosa.

Fejes
Fejes

Vagy másfél órája játszottak, amikor a visszataps után egy három tételes (Legjobb méreg; Mennyország Tourist; Johnny a mocsokban) ráadásblokkal befejezték a bulit. A tömeg pedig lassan, de biztosan kihömpölygött az utcára, emlékül hagyva a letaposott gyepet és a szétdobált söröspoharakat.

Sokakat érdekelt
Sokakat érdekelt

Jó volt egy igazi koncertet látni playback helyett, és azt, hogy a zene ideig-óráig összehozza az embereket. A Tankcsapda albumaival és fellépéseivel is megcáfolja a tételt, hogy ami populáris, az csak rossz lehet; mindazonáltal szomorú, hogy a városi közönséget csak a TCS kaliberű bandák mozgatják meg. Mindenesetre várjuk őket vissza - és tessék továbbra is ilyen színvonalas rendezvényeket szervezni!

Olvasóink írták

 • 10. Zenemanus 2009. augusztus 26. 13:48
  „Ja bocsika nem poharat, hanem üveget dobozost italt stb.... :-)”
 • 9. Zenemanus 2009. augusztus 26. 13:46
  „Sziasztok!

  Igen az, hogy poharat nem lehetett bevinni ez a Tankcsapda külön kérése volt.
  Attól függetlenül miért lett ettől drágább a sör ezt nem tudom nem is értem.
  A szervezéssel nem tudom mi volt a probléma, szerintem minden rendben volt. Az hogy ilyen előírások és
  biztonságiak voltak ez szintén a TCS előírása volt.
  Szerintem igen is dicséret illeti a szervezőket és most nem csak a TCS-re gondolok, hanem az egész évi program
  kavalkádra, hiszen évek óta nem volt ilyen sok jó banda itt óváron.
  Elővételben azért szokott olcsóbb lenni a jegy, hogy nagyjából meg lehessen saccolni hányan is lesznek azon a koncerten, elég lesz a sőr :-) meg a kiszolgálószemélyzet, és a hely.
  Elővételben kétezer valahány jegy fogyott ennek ellenére több mint 3000 ember volt kint a koncerten.
  Én nagyon meg vltam elégedve a minőségével mint a koncertnek mint a szervezésnek, köszönet ezért
  Piller Katának és Csiszár Péternek!”
 • 8. ladarevolution 2009. augusztus 25. 19:26
  „A sört gondolom nem véletlenül öntötték ki pohárba. Nem azért h mindenki kilötyögtesse, hanem h ne lehessen dobálni. Gondolom én.
  Erről javaslom megnézni a youtube-on "Lukács Laci berágott" c. videó utolsó 1 percét és szerintem mindenkinek világos lesz...”
 • 7. azaz 2009. augusztus 25. 12:53
  „pancserok !!! rutintalan, logikusan at nem gondolt, oriasi csod ami a kiszolgalast illeti!!! tobbet nem kotnek veluk szerzodest a kiszolgalasra...
  jegy is mitol dragabb 1000-el a helyszinen. na mind1 bementem igy is. Tank jo volt!”
 • 6. katka79 2009. augusztus 25. 11:20
  „Szerintem jó volt minden, mikor volt itt ennyi jó együttes. (Bill, Kispál, Hooligans, Tanksapka:-)
  Az igaz, a vendéglátók nem készültek fel a kb. 3000 tömegre (sztem.).”
 • 5. westside 2009. augusztus 25. 09:35
  „rajongói túlzás? :D amikor még kritikát is írt néha?

  aki akkor becsukta az ablakot, az máskor is becsukja. néhány napot az évben ki lehet bírni, amikor pl. hihetetlen módon zene szól a pályán.”
 • 4. Tyukanyo 2009. augusztus 25. 09:19
  „hát a szervezést inkább hagyjuk, de a koncert király volt!!! azt azért elárulhatná vki, hogy sacc/kb mennyien is voltak kíváncsiak a Tankokra!”
 • 3. Toxik 2009. augusztus 25. 08:13
  „En is becsuktam az ablakot Dobrady "kicsi gesztenye" Akosnal :-D
  A koncert jo volt, a szervezest meg nem minositenem ....”
 • 2. login 2009. augusztus 25. 08:05
  „Minden tuti volt, kivéve a piás sátor. Minimum fél óra sorban állás, amit még lenyelne az ember, de hogy gyorsítson a soron dobozos sört kér, amit nem kap kézhez, hanem kötelező szinten műanyag pohárba öntenek, hát persze, hogy marad még a dobozban is (sőt még az üdítőket is kötelezően csak pohárba, nehogy valaki fél literes flakonnal mászkáljon), ami még ezt is megfejeli, az az, hogy még van pofájuk többet kérni érte, mert az dobozos, meg flakonos. De előtte nem közli. Maximum akkor, ha rákérdezel, vagy segítenél, hogy nem kell pohár, és nem kell kiönteni. De ez nekik elő van írva- jön a válasz. Te meg sasszézz ki a sorból pár embert nyakonöntve. Persze óvni kell a köztisztaságot. Most meg még a főút mellett is el vannak dobálva a műanyag poharak.
  Várom a következő alkalmat! :)”
 • 1. pancser 2009. augusztus 25. 07:45
  „Azért sokan becsukták az ablakokat, mert nem hitték el, hogy a pályán zene szól. Rajongói túlzások vannak a cikkben, bár miattam mindenki azért rajong amihez kedve van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két klub is nyílhat a fiataloknak

Mosonmagyaróvár - Rövid időn belül két ifjúsági klub is nyílhat a Lajta partján: az egyik elsősorban… Tovább olvasom