Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Mosonmagyaróvári gázolás: ˝Hiányzik anya˝

Mosonmagyaróvár - Sóti Antónia, a szombaton este halálra gázolt háromgyermekes fiatalasszony nemrégiben megmentette húga életét. ˝A motorosra is haragszom, s aki ˝aláadta˝ a kétkerekűt: négy ember életét tette tönkre˝ – a gyászoló férj és a gyermekek sírva vigasztalják egymást.

Szerény, de tisztes lakás a Károly utca egyik panelházában: az összetört férj, Sóti Attila itt fogad bennünket három gyermekével, az ötéves Dáviddal, a hétéves Ricsivel és a kilencéves Attilával, valamint anyósával. Jászboldogházáról költöztek öt éve Mosonmagyaróvárra, amikor a családfő itt kapott munkát. Hamar beilleszkedtek, barátokat találtak, a gyerekek a városban kezdték az óvodát, iskolát. Attila felesége, Antónia életvidám volt, imádta a családját, gyermekeit: csak nekik élt.

Antónia önzetlenségével nemrégiben megmentette húga, Viki életét: leukémiás testvérét csontvelővel segítette. A műtét őt is megviselte, ezért idén nem terveztek nyaralást. ˝Minden, amit közösen megálmodtunk, s megteremtettünk – egy harmonikus, szép és nagy család –, szombaton szertefoszlott˝ – zokogja Attila. Pedig Ricsinek kerékpárt akartak venni, hisz szeptembertől iskolás lesz: rengeteg közös tervük volt a nyárra. Vasárnap a budapesti állatkertbe indultak volna a gyerekekkel. Előtte, szombaton este Antónia a Bakó utcában lakó barátnőjéhez indult kerékpárján.

Itt még boldogan: Az anyával, aki a férjéért és a gyermekeiért élt, s a fiúkkal, akik mindig odabújhattak Antóniához, az édesanyjukhoz.
Itt még boldogan: Az anyával, aki a férjéért és a gyermekeiért élt, s a fiúkkal, akik mindig odabújhattak Antóniához, az édesanyjukhoz.


A kisfiú most otthon maradt

˝A legtöbbször magával viszi Dávidot is a hátsó gyerekülésen: szerencsére valamiért most itthon maradt a legkisebb gyerekünk – folytatja a férj. – Bevett szokás nálunk, hogy amikor odaér, mindig felhív: most azonban nem tette. Hívtam, de nem is vette fel a telefonját, s éreztem, hogy baj van, amikor szirénázó mentőautót hallottam. Azonnal elindultam keresni őt, s hamar megtaláltam a baleset helyszínét. Láttam a biciklijét, a táskáját, ám reménykedtem, hogy a mentőben őt ápolják. Azonban akkor már letakarva feküdt, tiszta vér volt minden. Láttam az arcát, nem tudom feledni. Majdnem átért a zebrán, amikor elgázolták, állítólag 47 métert tolta maga előtt a motoros... Elmentünk a rendőrségre, odaadták az ékszereit: nem bírok ránézni sem. Vasárnap a kórházi ügyeletre is be kellett mennem nyugtatóért, annyira megviselt a tragédia˝ – küszködik könnyeivel Attila. Mindhárom gyerek másképp dolgozza fel a történteket: szombaton együtt sírtak. A legidősebb, Attila kijelentette, hogy mindenben segít édesapjának. A középső, Ricsi végigzokogta a hétfői interjút, míg a legkisebb Dávid egyelőre még nem fogta fel teljesen, mi is történt. ˝Hiányzik anya˝ – súgja oda nekünk sírva Ricsi: egymást vigasztalják a családtagok. ˝Csak a három gyermekem ad erőt és reményt˝ – mondja Attila, aki most táppénzen van. A rokonok  tőlük vagy háromszáz kilométerre élnek. Bátyja felajánlotta, hogy odaviheti hozzájuk a gyerekeket, de nem akarja őket most az apjuktól is elszakítani.

˝A felelőtlen motorosra is haragszom, s arra is, aki a fiatalember alá adta a járművet: négy ember életét tette tönkre. Nincs bennem semmi indulat, csak ürességet és mérhetetlen fájdalmat érzek. Nem tudom, miként dolgozom fel a történteket˝ – ingatja a fejét, miközben a síró apa és fiai egymásból próbálnak erőt meríteni közös életük mostantól újrakezdődő fejezetéhez.

A fiúk egyedül maradtak, s egymást vigasztalva próbálják elfogadni az elfogadhatatlant, hogy Antónia, az édesanya nincs többé. Fotó: Cs. A.
A fiúk egyedül maradtak, s egymást vigasztalva próbálják elfogadni az elfogadhatatlant, hogy Antónia, az édesanya nincs többé. Fotó: Cs. A.

˝Bár vissza lehetne csinálni...˝

A húszéves motoros az arcán sérült meg súlyosan, a győri kórházban kezelik. Nehezen formálja a szavakat, inkább csak maga elé néz, de előbb ő, majd a családja is kimondja a legnehezebbet: ˝Sajnáljuk, bár vissza lehetne csinálni mindent." Péter, az édesapa a fia betegágya mellől szeretne üzenni a gyászoló családnak: „Higgyék el nekünk, szombaton este két család élete ment tönkre. Nem tudjuk, mi ilyenkor a jó szó, hogyan lehet szavakba önteni a bocsánatkérést. Egyszerű, rendes család a miénk, a fiunkat tisztességesen neveltük, tisztességes életet élt, s most kezdte volna a felnőtt életét... Megvárjuk természetesen a rendőrségi vizsgálat eredményét, a fiam azt mondta, csak az utolsó pillanatban látta meg a kerékpárt, akkor pedig már nem tudott reagálni. Nem akart senkit bántani, mégis tudja, tudjuk, hogy egy család élete, álma vált semmivé egyetlen végzetes pillanat alatt...˝

A sors furcsa néha. A motoros fiú családjában a szervátültetés szintén kitörölhetetlen része a mindennapoknak: az apa életét korábban transzplantációval mentették meg.  


Az önkormányzat segítséget ajánl

A családfő egyelőre nem tudja, ˝miként lesz tovább˝, ám minden segítség jól jöhet Attilának s három fiának. Hétfőn Szabó Miklós polgármester együttérzését kifejezve telefonon hívta fel a gyászoló férjet: az önkormányzat szervezési és anyagi segítséget ajánlott fel a családnak.


Valószínűleg gyorsan ment a motoros

A szakértői vizsgálatok még tartanak, de a féktávolságból ítélve valószínűsíthető, hogy gyorshajtás okozta a mostani tragédiát. Az általunk megkérdezett szakértő a motor (Yamaha R6) paramétereinek ismeretében 23–24 méterre tette a féktávolságot 50 kilométer/órás sebesség mellett. Az biztos, hogy ennél jóval több volt – információink szerint a helyszíni szemle csaknem a dupláját állapította meg. A pontos számításokra mindenképpen várni kell, addig legfeljebb valószínűsíteni lehet a gyorshajtás tényét, de a mértékét laikus nem tudja megállapítani. A KRESZ azt is kimondja továbbá, hogy a zebrát minden esetben óvatosan kell megközelíteni, függetlenül attól, hogy azon éppen akkor átkel-e valaki. 

____________________________

Olvasóink kérésére – a férj beleegyezésével – közöljük a család bankszámlaszámát; aki anyagi segítséget szeretne adni nekik, ezen a számon megteheti: 11773456-02468927. Aki más módon támogatná a családot, az hívja mosonmagyaróvári szerkesztőségünket a 96/577-574-es telefonszámon, s segítünk a kapcsolatfelvételben. Információink szerint a Szigetközi Sasok Motoros Klub is gyűjtést szervezett a Sóti család számára.

Olvasóink írták

184 hozzászólás
 • 184. Jucii 2009. június 21. 20:41
  „Kedves Hozzászólók!
  Anyukámék autóbalesete után, mint legidősebb gyerek maradtam ezen a világon két kiskorú testvérrel és egy vérző szívű édesapával. Azt hiszem, akkor, és most is kár azon gondolkodni, hogy mi lett volna "ha", vagy azon, hogy ki a hibás. Sajnos a magyar jogrendszer nem (mindig) igazságos, sőt... De ez az itt maradtakon nem segít. Ezért az javaslom mindenkinek, hogy amiben csak lehet segítsen a családnak. De ne csak most, hanem amikor majd lecseng a sok "őszinte részvétem" is...
  Köszi.”
 • 183. nibail 2009. június 20. 15:56
  „Nagyon sajnálom,és részvétem a családnak:(”
 • 182. dinka18 2009. június 19. 20:53
  „Vannak buta emberek tényleg!!!! Nem elég a család baja így is, hogy el kell viselniük a baleset következményeit még akkor ily módot még a hozzászólássokkal huzzák a családok agyát! A balesetet visszacsinálni már nem lehet! Ezekkel a hozzászólásokkal nem csak a balesetet okozó fiatalember családja készül ki hanem az Antónia férje és gyermekei is! Elég az ő bajuk ezek nélkül a hozzászólások nélkül is! Ha másra nem akkor gondoljatok a férjre és a három kisfiúra! Fejezzétek már be a buta hozzászólásokat! Ehhez senkinek semmi köze! Csak magának a két családnak!!! Miért kell szídni olyan embereket akinek konkrétan a balesethez semmi köze? Ne a balesetet okozó fiu családját kell okolni ezekért mert ki tudja hogy a fiu honnak kapta a motrot lehet hogy nem is a szülők vették neki!!! Ne a szüleit hibáztassátok már! Az a hibás aki a balesetet okozta!
  Különben meg a baleset helyszínén lévő autósok akik átengedték a zebrán Antóniá,t már csak azt látták hogy elvitte a motor! Mivel a motoros valószínűleg olyan sebességgel közlekedett hogy maguk az autósok sem látták! Akkor hogy lenne már a lány a hibás? Mikor ő már majdnem át ért a zebrán!
  Gondolkodjatok el azon hogy ezekkel a hozzászólásokkal csak a két család életét teszi sok ember tönkre mert nem tud normálisan hozzászólni a dolgokhoz!!

  Amugy a motorosnak tényleg nem volt jogosítványa?

  Részvétem a család részére!!!”
 • 181. JozsefFZ6 2009. június 19. 13:39
  „A tragédia megtörtént, és ezen már senki nem tud változtatni, de motoros ember révén nem szeretném, hogy a média uszítása miatt a törvénytisztelő tisztes polgárok potenciális bűnözőt lássanak bennem / bennünk.

  Tények (médiából):
  A gyalogos átkelőhely előtt a helyszínelők nem találtak féknyomot (az ABS is blokkolja a kerekeket, egy pillanatra),
  A gyalogos átkelőhely után 45m -re találták meg a tragédia áldozatát.
  A motorkerékpár 47m-re a zebrától oldaltámaszra állítva állt meg.
  A motorkerékpár elejére volt rágörbülve a kerékpár (az első lánckerék előtt nem sokkal ütközött össze a motor elejével, majd a motor ,,fejidomával" ütközve tovább deformálódott.
  A kerékpár első kereke deformálódott, és az első villa szétnyílt.
  A kerékpár nyerge a motor irányába elfordult.
  Nem viselt sárga mellényt a ..... (média)
  A képeket nézve nem látom a kerékpár lámpáit (ez nem azt jelenti, hogy nem is volt!)

  A tények alapján biztosan kizárhatjuk:

  A tragédia egyik áldozata 45 métert repült, hiszen ebben az esetben a motoron nem maradt volna ülve senki.
  A kerékpárt az áldozat áttolta a zebrán. -a tények alapján a fizikaórákról ismert egyenes ütközés esete áll fenn, azaz a test helyzetéből ítélve közel a tömegközépponton keresztül haladt át az erő hatásvonala, ezt a váz deformálódása és a nyereg elfordulása is megerősíti, ha tehát nem ült senki a kerékpáron, akkor teljesen kizárt, hogy annak az első kereke ilyen jól tudjon tapadni az úttesthez.

  A motorkerékpár sebességének megbecsléséhez, az ütközést követő lassulás lehetséges mértékét kellene tág határok között meghatározni. (A szakemberek tudom, hogy nem így csinálják, csak én még becsülni sem merek alakváltozási tényezőt!)
  Vannak elektronikák, amelyek 4,5-5 m/s2-es lassulási értéknél automatikusan bekapcsolják a motoron a vészvillogót (elakadásjelzőt), mert szerintük vészfékezés történik. Ez az 5-ös lassulási érték, csak az érzékeltetés miatt azt jelenti, hogy ezzel a gyorsulási értékkel egy gépjármű 5,56 másodperc alatt gyorsulna 100 Km/h sebességre, illetve az új széria (nép) autók ennél az 5-ös lassulási értéknél csak pár századdal tudnak többet.

  A lassulás becslésénél figyelembe kellene venni:
  Utas mennyire volt rutinos és hol kapaszkodott, hogyan tartotta meg a saját nehézségi lassulásából származó tömegét?
  A súlyos fejsérülések ellenére, mi járhatott a motorvezető fejében?
  Akadályozva lehetett-e a fékezésben / mennyire tudta megtartani a ránehezedő terhet (első hátsó fék)?
  Mennyire tudott megtapadni a gumi az úton?

  Én biztosan kizárnám a 4,5-5-ös lassulási értékeket, ezt (szerintem!) nem lehet ilyen körülmények között véghezvinni. Hasonló körülmények között 2,5-3 lehetett maximum. (0-100km/h gyorsulásnál a 2,5-ös érték 11,11 másodperc, a 3-as érték 9,26 másodpercet jelent).

  A becsült lassulásból, valamint a lendület megmaradástörvénye szerint (tökéletesen rugalmatlan ütközést feltételezve: ütközést követően a sebességük azonos) a motorkerékpár 65-70 Km/h sebességgel mehetett neki a kerékpárnak. (A kritikus 5-ös lassulásnál 92-vel.)
  Mondjuk, ha valakit 65-nél fejen talál szemből egy 10 kilós éretlen dinnye az vajon rajtamarad-e a motoron?

  A szerencsétlenség időpontja a cikk szerint ,,késő este történt" , de legalábbis sötétedett már, a zebra előtti térvilágítás bekapcsolhatott, amely a tapasztalataim szerint nem kedvez a láthatóságban. Ha nem viselt sárga mellényt és nem volt kivilágítva, valamint siethetett haza a családjához, akkor hogyan észlelhette volna időben a motor vezetője?

  Igen fokozott figyelemmel kell a gyalogos átkelőhelyet megközelíteni, de 100 szónak is 1 a vége, csak akkor van elsőbbséged, ha megadják.

  Őszinte részvétem a családnak.”
 • 180. YZF-R6 2009. június 19. 11:34
  „http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/kerekparost_gazoltak_halalra_gyornel/2103704/

  Erre a cikkre lefogadom, hogy nem fog félezer komment érkezni.
  Lefogadom, hogy nem lesz benne a Fókuszban és nem fogják gyilkosság főcímmel szerepeltetni az esetet a bulvár lapokban!”
 • 179. vacaak 2009. június 19. 09:28
  „babem
  nem céltalanul lovagolnak oda-vissza a városon hanem mert jól esik nekik, örömük van benne. Neked még nem volt olyan hogy elmenj kocsikázni mert neked ahhoz van kedved vagy esetleg túrázni?? Ő pl a városban motorozik. Ameddig normálisan csinálja addig hadjátok békén. Mi most hogy bejött a jó idő egy hónapban 3-4 szer megyünk MOTOROS túrára. Idáig senkinek nem esett baja hál´ isten mert kúltúráltam közlekedünk bárhol vagyunk.”
 • 178. diti 2009. június 18. 12:29
  „Öszinté részvétem a családnak!Reméllem örökre becsukják a motorost Fiuk és kedves attila nagyon sajnálom a történteken tudom h nagyon nehéz énis jártam igy probálj minden perceidbe a gyerekeideel és nyugodtan tölteni és nagyon sajnálom bmibe tudok segiteni szolj csak”
 • 177. kopasz201 2009. június 18. 10:17
  „Szeretném öszinte részvétem kifejezni a család részére!Remélem a motoros soha többé semmien formában sem vesz részt a forgalomban!”
 • 176. Túrabakancs 2009. június 18. 08:27
  „Ma 8-óra körül a Szent Imre úti körforgalomnál egy versenykerékpáros fiatalember körültekintés
  nélkül hajtott be a kereszteződésbe, melynek folyamán egy duplakerekes betonmixer 50-cm
  hílyán áthajtott rajta! A sofőr arca olyan fehér lett, mint egy frissen felfestett zebra. A járműnek
  egyébként még fékezni sem volt ideje... Ezzel csak azt akarom mondani, hogy amíg a zebránál
  történt gázolásokat a vizsgálatok megkezdése előtt bárki is bírálja, fontos lenne megtudni a
  pontos körüményeket. A kerékpáros annyira el volt "varázsolva", hogy az egészből semmit sem vett
  észre!”
 • 175. CSIBE 2009. június 17. 23:32
  „Azokhoz szólnék, akik a tragédia hírére, hallatára az utcára siettek kiváncsiskodni: Szégyelljék magukat!!!!!
  Együttérzésem és kitartás a családnak, bár ez nem vigasztalja őket.”
 • 174. drdoc 2009. június 17. 23:21
  „173. akire66

  Nem egymás torkának ugrással kezdődött. Most sem ez a lényeg, hanem közölni azzal, aki még nem látja be, hogy a KRESZ-t alaposan ismerje meg. És tartassák be mindannyiunkkal!
  Mi köze a helyesírásnak a tragédiához?! - Csak annyi, hogy ennyivel megtisztelhetne mmindenkit, ha már a gondolatai nem tiszták.
  Átkozódni senki sem átkozódott.
  Szerintetek nekik olyan könnyű lehet? - Hajtani könnyen hajtott...
  Vagy azt gondoljátok,hogy születésétől kezdve ezt a fiút arra nevelték,hogy motorral halálos balesetet okozzon? - Reméljük nem!!!
  Miért baj,ha az édesapa bocsánatot kér? - Ezt senki sem rótta fel neki. (De én biztosan nem.)
  De az itt hozzászólók ezt nem hiszem,hogy érthetik,hisz a stílusokból ítélve még igencsak fiatalok. - Nem mindenki. Felelősségteljes szülők is vannak.
  Ahhoz meg senkinek semmi köze,hogy miből van(volt) a fiúnak ilyen motorja. - Nem feltétlen ez a kérdés veleje. A felelőtlenség forrását próbálták eredeztetni a kérdés felvetői.
  A fiút pedig hagyjátok már békén,ő majd megkapja a büntetését. - Vagy nem elég súlyosat. És ez nem miatta próbléma (mert Őneki már elég lesz a lelkiismerete) ha nem a többi lapító ámokfutó miatt. Nincs elrettentés.”
 • 173. akire66 2009. június 17. 22:51
  „Olvasva a hozzászólásokat szánalmas,amit csináltok,és akkor még finoman fogalmaztam!!!!
  Nem szégyellitek magatokat?Mindenki mélyen magába nézhetne!Egymás torkának ugrani,ez igen,ez nagyon "szép,emberi "tulajdonság.Mi köze a helyesírásnak a tragédiához?!
  Sajnos ezt a balesetet nem lehet meg nem történtté tenni,a gyerekek édesanyjukat nem kaphatják vissza.Nagyon sajnálom!
  Én is két gyermekes anyuka vagyok,és az enyémek is a motoros fiúval közel egyidősek.Miért kell őt és a szüleit még mindig szidni,átkozni?Mondja már meg valaki?Szerintetek nekik olyan könnyű lehet?Vagy azt gondoljátok,hogy születésétől kezdve ezt a fiút arra nevelték,hogy motorral halálos balesetet okozzon?
  Miért baj,ha az édesapa bocsánatot kér?Ha nem kért volna,akkor azért átkoznátok!
  Jól ismerem a családot és a fiút is,és akármilyen hihetetlen igenis tisztességes család,ahol a szülők becsületesen nevelték gyermeküket.Ha tetszik,ha nem egy szülőnek kutya kötelessége gyermekét megvédeni,bármilyen borzalmas tettet is csinált.De az itt hozzászólók ezt nem hiszem,hogy érthetik,hisz a stílusokból ítélve még igencsak fiatalok.Majd ha egyszre szülők lesztek,talán megértitek!
  Mindenkit arra kérnék mellőzze a taknyosozást és a hasonló minősíthetetlen véleménynyilvánítást.Ha nem tudtok kultúráltan írni,beszélni,inkább maradjatok csendben!!!!
  Ahhoz meg senkinek semmi köze,hogy miből van(volt) a fiúnak ilyen motorja.
  Inkább fogjatok,fogjunk össze és segítsünk az árván maradt gyerekeknek!A fiút pedig hagyjátok már békén,ő majd megkapja a büntetését.”
 • 172. drdoc 2009. június 17. 22:39
  „Szia denevér! Nem vagyok orvos, ez kapott becenévből alkotott netes-becenév (nickname). Nem érzem magamat nagy embernek. Semmivel sem nagyobbnak annál, amekkora valójában vagyok. Most hogy ezen túl vagyunk, elmonodm, hogy nálam nem megy a helyesírás rovására a gyorsaság. A batman csak szójáték volt. Remélem minden azt megelőző tisztán érthető volt számodra. Hozzászólásodból kiderült. :)
  Sajnos fiatalos lázadással írsz. Még Te sem vagy felelősségteljes. Szabatos semmiképpen. Üdv.

  De itt hagyjuk abba.
  Erőt, feldolgozni a történteket, mindkét családnak.

  Üdv: doki”
 • 171. babem 2009. június 17. 22:35
  „Én csak azt nem tudom hogy kinek lovagolnak naponta oda-vissza a városon céltalanul?
  Mi izgatja be a motorost, hogy végigrepszt a városon? A közönség akinek produkálja magát inkább lenézi mint csodálja. Megérthetnék végre már, hogy ez nem a vadnyugat ahol az a menő aki a legvadabb lovat is megüli.
  Én is motoroztam anno - még jogsi nélkül is - de ehhez kimentünk a haverokkal a töltésre ahol a kutyát se zavartuk.
  Tök mindegy ki volt ennél az esetnél a hibás, a lényeg hogy megint meg kellett valakinek halnia, hogy "felkapjuk" a fejünket.”
 • 170. YZF-R6 2009. június 17. 22:34
  „<moderálva off>”
 • 169. drdoc 2009. június 17. 22:33
  „<moderálva off>”
 • 168. denevér 2009. június 17. 22:33
  „<moderálva off>”
 • 167. denevér 2009. június 17. 22:27
  „<moderálva off>”
 • 166. drdoc 2009. június 17. 22:27
  „<moderálva off>”
 • 165. denevér 2009. június 17. 22:23
  „én megaz autosok rendzámát meg minden uton átszalado átbiciglizö embernél meg állok és elkérem a nevét és felnyomom öket mert van hogy csak az én taknyos fejemnek köszönhetö hogy nem a baleseti sebészeten töltöm a nyaram mer volt ám ojan is hogy a nagymama nem figyel az unokára az ki szalad az utra és ha akor éppen jön valaki a szembe sávban akor nem hiszem hogy most itt lennék.”
184 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álláselőny a határon túliak kárára

Dunakiliti - Míg tavaly főszezonban a dolgozói 70–75 százalékát a kárpátaljai munkavállalók… Tovább olvasom