Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Mosonmagyaróvári céget perel az ügyészség, valami sántíthat a kölcsönöknél

A kereset célja a tisztességtelen, illetve semmis általános szerződési feltételek érvénytelenségének bíróság általi kimondása.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség keresetlevelet nyújtott be egy mosonmagyaróvári székhelyű Zrt.-vel szemben, amely fogyasztói kölcsönök nyújtásával üzletszerűen foglalkozik. A kereset célja a tisztességtelen, illetve semmis általános szerződési feltételek érvénytelenségének bíróság általi kimondása és annak – a vállalkozás költségén történő – közleményben, internetes felületen való közzététele.

Az ügyészi kereset szerint a gazdálkodó szervezet által alkalmazott üzletszabályzat több pontja semmisnek tekinthető, hiszen önellentmondó, érthetetlen és nem létező jogszabályra való hivatkozást is tartalmaz. Az üzletszabályzat emellett több ponton a tisztességtelenség tilalmába is ütközik. Felhatalmazza magát ugyanis a Zrt. szerződések utólagos, egyoldalú módosítására, a szerződés saját belátása szerinti felmondására és az előtörlesztést olyan díjakhoz köti, melyeket jogszabály tilalmaz. Továbbá a peres eljárások rendezésére kizárólagos jelleggel meghatározta a székhelye szerinti bíróság illetékességét, mely szabályozás tisztességtelenségét már az Európai Unió Bírósága is megállapította.

A kereset célja annak bíróság általi megállapítása, hogy a gazdálkodó szervezet üzletszabályzata tizenegy ponton jogszabályba ütközik, és az érvénytelenség jogkövetkezménye a vállalkozással szerződő valamennyi – még nem teljesített – szerződésre vonatkozik. Az érvénytelenség megállapítását – az ügyészi kereset szerint – internetes felületen is szükséges a vállalkozás költségén közzétenni, melyre a gazdálkodó szervezetet kötelezni kell - olvasható a megyei főügyészség keddi közleményében.
Illusztráció

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzt, ruhát, telefont is loptak a Volután

Műszaki cikkeket, ruhaneműket, üdítőket, pénzt, bankkártyát is elemeltek a sátrakból az… Tovább olvasom