Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Mosonmagyaróvár vízellátó rendszeréhez csatlakoztak

Közel 260 millió forintos befektetés révén csatlakozott Jánossomorja és Várbalog a mosonmagyaróvári vízellátó rendszerhez. A beruházást szerdán adták át.

Jánossomorja és Várbalog a hozzá tartozó Albertkázmérpusztával a mosonmagyaróvári vízellátó rendszerhez csatlakozott jelentős pályázati támogatással. A munkálatokat a Környezet és Energia Operatív Program keretében az Európai Unió és a magyar állam is támogatta, a kisváros 13 százalékos önrésze mellett. Szerdán adták át a mintegy 6600 lakost érintő beruházást.

– A jánossomorjai vízbázis 1999-es állapotértékelése azt mutatta, hogy a védelmét leginkább veszélyeztető anyag az egész térségben megtalálható nitrát. A vízbázist ezzel szemben nem lehet megvédeni – kezdte Kurunczi Károly polgármester. Kifejtette: két sikertelen pályázatuk után harmadszorra nyerték el ehhez a beruházáshoz a szükséges támogatást.

Kurunczi Károly, Zách Péter és Kiss András (balról jobbra) értékelte a beruházás fontosságát.
Kurunczi Károly, Zách Péter és Kiss András (balról jobbra) értékelte a beruházás fontosságát.

A munkálatok során 6261 méter vezetéket fektettek le, három nyomásfokozó gépházat építettek a rendszerbe. Elkészült két száz köbméteres víztározó. Kiépítették a gépészeti és vezérléstechnikai berendezéseket is. A jánossomorjai és várbalogi fogyasztók a jó minőségű feketeerdői ivóvízbázis vizét fogyaszthatják ennek eredményeként.

Ma Magyarországon a települések mintegy negyedében nem megfelelő az ivóvíz minősége.
– Ez az ivóvízbázis Közép-Európa legjelentősebb vízkészletével rendelkezik, vagyis generációkon keresztül minőségi vízzel látja el az embereket. A mosonmagyaróvári székhelyű Aqua Kft. által üzemeltetett telepről naponta termelhető mennyiség húszezer köbméter, ebből 6–8 ezer köbméter vizet emelnek ki – szögezte le a településvezető.

Kiss András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezetője szerint a szennyvízkezeléssel, hulladékgazdálkodással kapcsolatos pályázatok mellett jelentős forrásokat fordítanak az ivóvízminőség javítására. A minőségét elsősorban különféle vegyületek, anyagok rontják, főként az arzén.

– Jánossomorja jó példaként szolgál arra, hogy az erőfeszítéseknek van értelmük és eredményük – mondta már Zách Péter, a Vidékfejlesztési Minisztérium Vízgazdálkodási Főosztályának munkatársa. Ma Magyarországon a települések mintegy negyedében nem megfelelő az ivóvíz minősége – tette hozzá a szakember.

Olvasóink írták

 • 9. akinemfél 2010. október 01. 22:17
  „Mikorra lesz szagtalan,ihato és hypo mentes az ivovíz Jánossomorján ?”
 • 8. Jánosi 2010. október 01. 21:15
  „Büdös és ihatatlan. Ezen nincs mit ragozni!”
 • 7. KoPi 2010. október 01. 18:34
  „Egy újonnan épült csővezetékben rengeteg a baktérium, ez sajnos elkerülhetetlen, ezért ÁNTSZ előírás, hogy hypóval kell fertőtleníteni. Ennek semmi köze a víz minőségéhez.”
 • 6. smovar 2010. október 01. 18:15
  „Nem a vizet kell fertőtleníteni,hanem a csöveket.”
 • 5. mat 2010. október 01. 17:42
  „Annak biztosan oka van, hogy a víz hypo szagú. A hypo fertőtlenítőszer. Miért kell, egy jó minőségű vízet ennyire durván fertőtleníteni? Vizsgáltasd be, lehet hogy megtudod a választ.”
 • 4. Christy01 2010. október 01. 14:56
  „KoPi.

  Elhiszem,hogy Óváron jó minőségű a víz ,de Jánoson hipó szaga van és ihatatlan.Fürdésnél meg csípi az ember bőrét állítólag tisztítják a rendszert azért ilyen.Már vagy 2 hete.”
 • 3. KoPi 2010. október 01. 05:12
  „A mosonmagyaróvári ivóvíz a világ egyik legjobb minőségű vize. Bevizsgálták és jobb a minősége, mint az összes, agyonajnározott palackos víznek. Olyan kincs, amire sokan szeretnék rátenni a mocskos kezüket. Talán itt is meg fognak jelenni azok a kommentek, amelyek az országrablókat akarják segíteni? El a kezekkel a vizünktől!”
 • 2. Christy01 2010. szeptember 30. 21:35
  „"Ma Magyarországon a települések mintegy negyedében nem megfelelő az ivóvíz minősége. "

  És mi a negyedéhez csatlakozunk :( ???????????”
 • 1. Mark 2010. szeptember 29. 21:52
  „Csak az a probléma, hogy az új "tiszta" víz miatt mindenkinek hasmenése van és orvoshoz jár, vagy egész nap a WC-n ül...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új irodában a lébényi rendőrök

Új helyre, a település központjában kialakított irodába költöztek a lébényi körzeti megbízottak. Tovább olvasom