Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Mosonmagyaróvár ragaszkodik az ipari területekhez

Csaknem két hónappal az elszakadást követően sincs egyezség Mosonmagyaróvár és Mosonudvar között a terület- és vagyonmegosztásban.

A város és az újonnan alakult település is szeretné megtartani a 86-os főút melletti ipari területeket és persze az ezzel járó adóforintokat. A megegyezésre még négy hónap van.

Mint ismeretes, a korábban még Mosonmagyaróvárhoz tartozó újudvariak azért szorgalmazták elszakadásukat, mert megelégelték a fejlesztések folyamatos elmaradását. Az így önállóvá vált település ˝feltámadását˝ az ott működő cégek iparűzési adója, mintegy 60 millió forint helyben maradásától várják. A terület és vagyon megosztásáról, valamint a különböző szolgáltatások igénybevételéről már jóval a választások előtt megkezdődtek az egyeztetések.

Az út túloldalán lévő területről – rajta az ipari üzemekkel – még egyezkedik Mosonmagyaróvár és Mosonudvar, a megegyezésre még négy hónapjuk van, utána a bíróság dönt majd.
Az út túloldalán lévő területről – rajta az ipari üzemekkel – még egyezkedik Mosonmagyaróvár és Mosonudvar, a megegyezésre még négy hónapjuk van, utána a bíróság dönt majd.

Így már egyes szolgáltatásokra vonatkozóan elkészültek a megállapodási tervezetek, például legutóbbi ülésén határozott a város képviselő-testülete az egészségügyi alapellátás területi ellátási kötelezettségének módosításáról. Helyi rendelet szabályozza a város területén található felnőtt- és gyermek-háziorvosi, illetve fogorvosi, védőnői körzetek területi alapú felosztását.

A területi ellátási kötelezettség biztosítása jelenleg kiterjed Mosonudvarra is. A jogszabályok figyelembevételével ezt a feladatot a város csak akkor biztosíthatja a továbbiakban, ha Mosonudvar képviselő-testülete dönt a szolgáltatás igénybevételéről. Ezt követően az önkormányzatok együttműködési szerződést kötnek a háziorvosi és védőnői szolgáltatásról. Ennek megfelelően a továbbiakban csatolt településként történik a feladatellátás.

A legutóbbi ülésén határozott a város képviselő-testülete az egészségügyi alapellátás területi ellátási kötelezettségének módosításáról.
A feladatot a korábban azt ellátó orvosok és védőnő továbbra is vállalja, de ehhez a megállapodásokra és engedélyekre, illetve helyi rendelet módosítására van szükség. A módosítás viszont akkor célszerű, ha Mosonudvar meghozta a feladatellátással kapcsolatos döntést. Így a testület most arról határozott, hogy megbízza a humánszolgáltató osztályt a Mosonudvarral kötendő együttműködési szerződéstervezet és a háziorvosi, védőnői körzetekről szóló rendeletmódosítás előkészítésével.

Az igazán nagy harcok viszont nem a szolgáltatások igénybevételével, hanem a terület- és vagyonmegosztással kapcsolatosan várhatók. A választásoktól számított hat hónapon belül meg kellene egyeznie a két településnek, különben a bíróság dönt majd a kérdésben. Eddig azonban nem igazán közeledtek az álláspontok. Egyéb megegyezés híján a törvény szerint a külterületek elosztása a lakosságszám alapján történik majd. A város lakosságának mintegy 1,7 százaléka él Mosonudvaron, tehát ez alapján történhet a vagyonmegosztás. Ennél azonban jóval nagyobb területre tett ajánlatot a város – tudtuk meg Nagy István polgármestertől. Elmondta: a felajánlott terület Mosonmagyaróvár irányából a 86-os főút jobb oldalán fekszik, itt lenne lehetősége a majdani településnek terjeszkedni, ipart telepíteni. Cserébe Mosonmagyaróváron maradna az út túloldalán lévő terület, az ottani vállalkozásokkal együtt. Ezt a javaslatot azonban egyelőre nem fogadta el Mosonudvar. Az egyeztetéseket folytatják.


Olvasóink írták

 • 11. pancser 2010. november 27. 12:29
  „Miért is foglalkoztam a leválókkal? Azért mert nem tartottam jó ötletnek az elszakadást, ez a sérelmekre adott lehető legrosszabb reagálás. Határozott véleményem volt, hogy úgy sem hallgat senki rám, de gondoltam talán mégis...talán. Megtörtént a szavazás, mehettek. Ezzel a szabadság érzéssel nyilván sokan boldogok, pedig most vettek nyakunkba olyan terheket, amelyeket eddig csak hírből ismertek. Az osztozkodásra vannak törvények, szabályok, aszerint kell eljárni, így fognak dönteni a bíróságok is. Az, hogy ki mit mond két fröccs között az a legkevésbé sem számít, legfeljebb a stressze lesz az övüké, ami árt az ember egészségének.
  Sok újudvarit, bocs mosonudavarit ismerek, rendes emberek, azok is akik az elszakadást akarták. A Város úgy általában már a 6000 éves ős-Jerikó óta az emberi civilizáció élenjáró közössége, ma sincsen másként. A közelében, vagy benne élni sok előnyt hordoz, ezt az elszakadók is élvezni fogják, csak nem mint belső polgárok, hanem mint vendégek. a saját akaratuk szerint. Kívánok minden mosonudvarinak, töltsék kellemesen az év vége ünnepeit, továbbá, az új évvel kezdődő új élettel legyenek elégedettek. Ezzel részemről ezt a fejezetet lezárom, más fórumon aki akar találkozhat velem. Viszlát!”
 • 10. nemazért 2010. november 27. 10:40
  „pancser!Te szerencsétlen!
  Minősíteni sem lehet téged,miért írogatsz!?”
 • 9. pancser 2010. november 26. 21:07
  „Na ugye, ezt vártam. Lemenjek-é avagy ne a bányába? Annyit mindenesetre elmondok, hogy falun születtem, bizony nem felnéztünk a majorlakókra. Mondom, majd a bíróság dönt, Mosonmagyaróvár nagyszerű város, a hasonló nagyságúak közül a legkünlönb, a tisztelt hozzászólók egy részének még nőni kell egy szintig. Az orosz-kirgíz katonák 45-ben rokokó butorokkal tüzeltek az elfoglalt kastélyban, a jurtában ugyanis nem volt szék nem tudták mi az, egyébiránt nem voltak rossz emberek!
  Azt javasolnám .......nek várjuk meg a bírósági döntést és főleg ne szidjuk azt a várost, ahol halottaik pihennek. Nem illik és ez nem az intelligens dolog ez!”
 • 8. andrew17jr 2010. november 25. 08:18
  „Belterületként kezeli mindenki ezt az ipari területet. De tényleg az? A településfejlesztési tervben mi szerepel? Van már ilyen? Tényleg megoldható amúgy, hogy mindenképp Mosonudvarnak fizessék az iparűzési adót. A mértékének csökkentését nem ajánlanám, nincs vonzó hatása, az anyagiakra meg szükség van az első években, hogy önállósodhassanak. Az új faluvezetést kéne kérdezni a tervekről! Hogy képzelik el a jövőt? Milyen csapattal történik a munka az önkormányzatnál, mert figyelem a munkaerőpiacot, de ott nem hirdettek még meg állást. Mosonmagyaróvárnak el kéne engednie ezt a területet, segítenie kéne, hogy egy erős település legyen a szomszédba, amit a jövőben vissza lehet csatolni vagy az ottani ipari kiszolgálókat Óvárra lehetne csábítani. Lenne pár ötletem a falu vezetésnek, ha meghallgatnák ...”
 • 7. akela4 2010. november 24. 19:50
  „Ezt a modern gyarmattartó szemléletet örökölte az ügyintézés, mert a falunk belterületén lévő urodalmi kastélyt is valamikor egy tollvonással átruházták Móvár tulajdonába!
  Mosonudvar belterületi részészén működő üzemeknek a településhez kellene tartozni a logika szerint és semmi keresnivalója tovább Móvár janicsárjainak!
  Mosonudvar a Mosonudvariaké!

  Az ügyeletes semmirekellők pedig csemegézzenek máson és hagyják meg a tárgyilagosan mérlegelni tudó érintetteknek a véleményük kinyílvánítását!”
 • 6. Ppancser 2010. november 24. 10:25
  „Üdvözlök mindenkit ! Itt Ppancser ! pancser jobb kiadása :-) . Kedves pancser, drága kisöcsém :-) ! Megint olyanhoz szólsz hozzá, amiről semmit nem tudsz (hányszor mondtam, hogy a nagyok dolgába ne szólj bele :-) ). A ti polgármesteretek egy superman, és biztos vagyok abban, hogy elintézi a Mosonmagyaróvárnak, hogy oda tartozzanak az ipari területek. Ha máshogy nem, akkor politikai úton . De azért azt tudnod kell, hogy más módja is van annak, hogy az iparűzési adót helyben tartsa Mosonudvar :-) .”
 • 5. naná 2010. november 24. 09:55
  „Pancser! Cseppet nem hazudtoltad meg magad! Megint ezzel jössz, hogy mindenért a városba kell menniük a mosonudvariaknak... Hidd el, semmivel nem fog többe kerülni a temetőbe egy sírhely egy mosonmagyaróvárinak, sem pedig egy mosonudvarinak! Ahogy fizetnek mindenért ismétlem MINDENÉRT a helyiek, úgy a mosonudvariak pénzéért is ugyanúgy szolgáltatnak Mosonmgagyaróváron. Nem lenne jobb egy fejlődésre, növekedésre törekvő városnak, egy virágzó falut maga mellett tudni??? Szerintem ha törekvései szerint "feljebb" kíván lépni a város, akkor nem mindegy a környezete sem! Rossz gondolatod egyébként, hogy ebben a világban ellenfélként kell tekinteni a másikra, szerintem pont ebben a válságos helyzetben igenis össze kell tartaniuk a környező településeknek! A város óvó, segítő keze meg sajnos soha nem ért el "Újudvarra", külömben nem szorgalmazták volna az itt élők az elszakadást!!! A város meg könnyedén kibírja a veszteséget??? Hát akkor miért ragaszkodik ahhoz a területhez ami Mosonudvaron van, távol Mosonmagyaróvártól, az autópályán túl?”
 • 4. hovatovabb 2010. november 24. 09:41
  „"Szegény mosonmagyaróváriaktól"
  Ha megnézzük a Flesch lakótelepen az utakat akkor biztos ez a jelző :(
  Már Stipkovits Pál idejében azt mondták legközelebb(jövőre) rendbe rakják az utakat!!!!
  HAAZT NÉZZÜK 1m2 re mennyi Szja részlet folyik be a Városnak a Lakótelepiektől akkor ÍGY KELLENE KINÉZNI???
  A zöldterületek is a lakóké lettek az útig ....
  Mosonban a templom után ; Kápolna-tér előtt /szoc.fogl. térsége/ a VÜF emberei szedik a falevelet , nyírják a füvet ... itt nem a lakó-é ez a feladat???”
 • 3. pancser 2010. november 23. 23:28
  „Nincsenek kétségeim a bíróság dönt. El is várjuk szeretett városunk vezetőitől, hogy foggal körömmel ragaszkodjanak minden fillérhez. Az érzelmi rész meg az, hogy aki ellökte a város óvó, segítő kezét, az most ellenfél a gazdasági osztozkodásban. A város könnyedén kibírja a veszteséget, neki van temetője, temploma egyeteme, iskolája értelmisége stb. A gúnyos "szegény moonmagyaróváriak" megjegyzést meg visszautasítom. Elkezdehetek én is gúnyolódni ha egy bízonyos szint alá süllyedek, lenne min meg mit, de nem szeretnék! Az meg csúcs, hogy ezek meg azok a területek nem kötődtek, meg a Halászi úti új rész ! Még a halottaik meg a gyerekeik is a városban lelték meg ami jár nekik, mint embernek. Szóval itt a színvonal!
  Mindegy majd a bíróság!”
 • 2. tamtam 2010. november 23. 20:09
  „Elmondanám, hogy pont az egyik ottani cég vezetője vetette fel a "leválás" lehetőségét Mosonmagyaróvártól...
  Szegény mosonmagyaróváriaktól el akarják venni a pénzt... Ezt hangoztatják a lakók, de fogalmuk sincs róla, hogy miről is van szó!
  A lóvé nem a lakók "zsebébe" megy... Az elmúlt évek során hol voltak útfelújítások Mmóváron??? Bemész egy mellékutcába és vége a kocsidnak! Senki sem háborodna fel, ha pl. lenne valami látszatja annak, hogy eddig hova folyt be az iparűzési adó...
  Lsd. pl. Mosonszolnokot. Ott nem mész bele egy kátyúba sem... (csak összehasonlításként említettem)”
 • 1. zopika02 2010. november 23. 14:54
  „A szóban forgó területek soha nem kötődtek, és most sem kötődnek fizikálisan Mosonmagyaróvárhoz. Ez olyan agyrém mint ha Mosonudvar kapná meg pl a Halászi úti lakótelepet, vagy a Duna lakóparkot. Javasolnám Mosonudvarnak az iparűzési adó mértékét mérsékeljék a mosonmagyaróvári szint alá, így örömmel fognak a cégek az önkormányzatuknál kopogtatni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenével segítettek a károsultaknak

Nemes kezdeményezésként a Levéli Harmonikások és a Hegyeshalmi Fúvószenekar összefogtak a vörösiszap-katasztrófa károsultjai javára. Tovább olvasom