Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Mosonmagyaróvár nincs veszélyben

Mosonmagyaróvár - Elsődleges feladatunk az árvíz ellen megvédeni a várost – közölte Szabó Miklós polgármester városi ár- és belvízszemléje során. A Lajta vésztározójánál tovább dolgoznak a vízügyi szakemberek. A halőröknek, polgárőröknek a rapsicok adnak munkát, ugyanis osztrák oldalon három horgásztó szakadt át.

A Lajta szintje közel tíz centimétert csökkent a hegyeshalmi vésztározó megnyitása óta. Amint lapunkban is megírtuk, a hárommillió köbméter befogadására alkalmas szükségtározó megnyitására Mosonmagyaróvár védelmében volt szükség. A harmadfokú készültség továbbra is érvényben marad, sőt, újabb árhullám várható a Bécs környéki esőzések miatt.

Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár polgármestere, Tukovits Zoltán, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. műszaki vezetője és Sallai Péter tűzoltóparancsnok hétfőn délelőtt látogatott el az árvíz és a belvíz által érintett területekre.

– Elsődleges feladatunk az árvíz ellen megvédeni a várost, a belvíz ellen azonban nem tudunk mit tenni – emelte ki Szabó Miklós, majd hozzátette: Mosonmagyaróvárnak húszmillió forint tartaléka van rendkívüli esetekre, de jelenleg nincs a település veszélyben.

– A napokban többen is telefonáltak hozzánk, kiemelném, a kft.-hez csupán a Malomági-Lajta kezelése tartozik – szögezte le Tukovits Zoltán, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. műszaki vezetője.

A Lajta és a Malomági-Lajta között közel egy méter a szintkülönbség – mondta el Tukovits Zoltán a Vízpart utcai zsilipnél.
A Lajta és a Malomági-Lajta között közel egy méter a szintkülönbség – mondta el Tukovits Zoltán a Vízpart utcai zsilipnél.

Árvízkor a VÜF feladata a Malomági-Lajta mentén a védekezés, az árvizek kizárása a medréből.

A károsan magas vízszintek kialakulásának megakadályozása érdekében szivattyúval távolítják el az itt lévő szivárgó és a termálfürdőből érkező vizet. A nemrég vásárolt szivattyú egyébként ötödik napja dolgozik napi 20 órában, és percenként hét köbméter víz szivattyúzására képes. A Csók István, Fekete István és Ibolya utcák pincéiben, a part mentén a kertekben továbbra is áll a belvíz.


Három horgásztó halai a kukoricásban

Osztrák oldalon a Lajta-töltések mellett az áradások miatt három horgásztó szakadt át. Szilágyi Gábor, a győri Előre Htsz vezetője szerint nem lehet megbecsülni, mennyi hal kerülhetett a folyó magyar szakaszába és azok közül mennyi juthatott át a vésztározó mezőgazdasági területeire. A szakember hozzátette: a természetes vizekben a halakat megőrizni szinte képtelenség. A halőrök munkáját a hegyeshalmi polgárőrök segítik. Fekete Tamás, a polgárőrség alelnöke elmondta: a rapsicok ellen, a halvédelemben segédkeznek egyrészt, míg a terület biztosításában a rendőrséget támogatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemtanúkat keresnek

Jánossomorja - A Jánossomorja határában a közelmúltban történt halálos motorosbaleset szemtanúit… Tovább olvasom