Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Mosonmagyaróvár: ˝A város ismerte a szennyvizes szerződést˝

A „futurás" ügy után az önkormányzat újabb vizsgálóbizottságot állított fel, ami ezúttal a „szennyvizes" pályázat sikerdíjának körülményeit vizsgálja.
A vitatott szerződést – mint ahogy a korábbit is – az Inventio Consulting Kft.-vel kötötte a város. Lapunk ezért megkereste Szijjártó Orsolya ügyvezetőt.

– Meglepte önöket az újabb vizsgálódás? – kérdeztük Szijjártó Orsolyát, az Inventio Consulting Kft. ügyvezetőjét.
– Érthetetlen számomra, hogy miért van szükség ismét eseti bizottság felállítására, amikor a szennyvíztisztító pályázatírására vonatkozó szerződést már a júniusi eseti bizottság melléklete is tartalmazta. Együttműködésem jeléül én magam küldtem meg szerződéseink másolatát Árvay alpolgármester úrnak. Ezt követően született az a testületi határozat, ami felhatalmazta a polgármestert az egyeztetésre a város számára megfelelő fizetési feltételekről és többek között a jövőben felmerülő költségekről is. Ez természetesen a szennyvizes pályázatot is tartalmazta. Ha szükség lett volna eseti bizottság összehívására, miért nem tették meg a nyáron?

– Mit tartalmazott a keretszerződés?
– A júniusi eseti bizottság által vizsgált keretszerződést és a szennyvíztisztító pályázatkészítési díját is tartalmazta, ezért az újabb eseti bizottságra megszavazott félmillió forintot pénzkidobásnak tartom. Megjegyzem, hogy az eseti bizottság legutóbbi jelentése számos – nyilvánosan is megjelent – valótlan állítást tartalmazott, amivel cégünk hírnevét rontották. Így például, hogy cégünk késedelmesen, vagy nem hiánytalanul teljesített volna, pedig az eredményeink önmagukért beszélnek. Mindkét pályázat azért nyert, mert megfelelő szakmai minőségben készült. A városi szakértőknek is tudniuk kellene, hogy egy pályázatnál a kiíró szerv változtatgathatja a feltételeket menet közben és a pályázatírónak e szerint kell dolgoznia. Mi mindig is a legmagasabb szakmai színvonalat képviseltük és ezért nyertek a projektjeink sorban. Reméljük, hogy a szakértők egy esetleges kártérítési perben is felelnének majd állításaikért az önkormányzat felé.

– A mostani városvezetés azt állítja, hogy nem tudott a szerződésekről...
– Csodálkozom azon, ha nem tudtak a szerződésekről. Az önkormányzat nyilvánvalóan ismerte a „szennyvizes" szerződést is, hiszen ez alapján a nyertes első fordulóhoz kapcsolódóan 2009-ben ki is fizette a nekünk járó 1,1 millió forintos sikerdíjat. Így a szerződés és a számla nyilvánvalóan szerepeltek az önkormányzat könyveiben, pénzügyi osztályán. A Futura ügyében pedig éppen a mostani városvezetés keresett meg 2010 nyarán újra, hogy miként áll az értékelés folyamata, mivel a kormányváltást követően nem lehetett tudni, mi lesz a kiemelt projektek sorsa. A Futura azóta is a jelenlegi városvezetés sikersztorija, pedig köztudott, hogy a projektet nem ők kezdeményezték. Sajnáljuk, hogy a sikerben mindenki részesként kíván mutatkozni, miközben minket, akik érdemi munkát végeztünk a pályázat elnyerésében, a mai napig nem fizettek ki. Meglepőnek tartom mindezek után a számla megérkezését meglepetésként beállítani, hiszen ha valaki eredményesen dolgozik, annak ára is van. Előtte hónapokig folyt erről előzetes egyeztetés a városvezetőkkel, reméltem, hogy korrekt módon fogják tudni megoldani az ügyet. Nem szerettünk volna és továbbra sem szeretnénk eszköz lenni a helyi politikai intrikákban.

– Előfordult önökkel hasonló eset, hogy vitatták a szerződésben foglaltakat?
– Nem, csak Mosonmagyaróváron. Jellemzően ügyfeleink értékelni szokták munkánkat, főként, ha több milliárd forintos támogatást nyerünk nekik. A mi munkánk eredménye több mint 4 milliárdos bevételt jelent Mosonmagyaróvárnak. Érthetetlen, hogy egy hivatalos közigazgatási szervezetnél egyáltalán felmerülhet, hogy érvényes szerződések alapján nem kívánnak kifizetni egyértelműen teljesített szolgáltatásokat. Empatikusak voltunk a városvezetéssel és megértjük a polgármester problémáját, miszerint helyi okok miatt a díjunk nem lett betervezve a város költségvetésébe. Most viszont már semmi akadálya nem lenne, hogy a jövő évi költségvetésbe betervezzék. Július eleje óta két írásos ajánlatot is tettünk a városnak a fizetés átütemezésére, ami nagy kedvezményt jelentett volna a kamatok tekintetében. A mai napig válaszra sem méltattak bennünket. Vajon felelős gazdálkodásnak nevezhető-e egy város részéről, hogy a képviselője részéről aláírt, a megbízott részéről egyértelműen teljesített szerződés fizetését megtagadja, a kedvezményes ajánlatokat figyelmen kívül hagyja azzal a kockázattal, hogy egy esetleges per során akár több tízmilliós kamatfizetést kell teljesítenie?

– Az eset óta dolgoztak a városnak?
– Nagyon kellemetlen nekünk ez az ügy, hiszen 2005 óta Mosonmagyaróvár minden polgármesterével sikeresen tudtunk együttműködni, Nagy Istvánnal is jó viszonyt ápolunk. Régebben mindig is jó példaként emlegettem a várost, ahol a tanácsadói szerződéseket szakmai és nem politikai alapon kötötték. Például a mostani városvezetés idején a Szigetköz Turizmusáért Egyesület részéről Pető Péter keresett meg minket, hogy a Turisztikai Desztinációmenedzsment pályázatuk készítésére adjunk ajánlatot, mivel az előző évben a város TDM-pályázatát a gyenge pontszámok miatt elutasították. Az egyesülettől megbízást kaptunk, majd közel 50 milliót nyertünk nekik is, a sikerdíjjal pedig a mai napig szintén tartoznak. Pedig erre a szerződésre nem fogható, hogy az előző polgármester írta alá.

Olvasóink írták

 • 14. zsófimintolvasó 2012. december 06. 12:47
  „Hát igen, ha érvénytelen volt a szerződése, akkor vissza az egész, nem? Ennyi majmot! És persze teljesen jellemző, hogy válaszra se méltatják az embert.”
 • 13. tökmindegy 2012. december 05. 08:32
  „Pancsert!
  Én nem a város, hanem a korrupt városvezetők ellen szurkolok.”
 • 12. SzijjártóOrsolya 2012. december 04. 18:01
  „Tisztelt Álnév alatt író Hölgyeim és Uraim!
  Kedves felvetéseikre hadd reagáljak személyesen: először is a leírtakból látszik, hogy bennfentes emberek írogatnak: javaslom, hogy vállalják magukat, álnév alatt írogatni egyszerű. 1. Az 1,1 mio Ft-os számlát azért írtam le, mert ez annak a nevezett "nem talált szennyvizes" szerződésnek a részteljesítése amit most vizsgálni szeretnének, így "kocsoggorogre" reagalva: az ügy nem zárult le, ez pontosan ugyanaz az ügy. Nem a cégünk felelőssége, hogy az önkormányzaton belül hogyan vannak nyilvántartva a dokumentumok, ezért írtam le azt a tényt, hogy mivel erre a szerződésre már fizettek egy részteljesítést, ezért ezt a szerződést ismerniük kellett. Tehát nem én jöttem egy "másik üggyel". 2. Fogalmam nem volt róla, hogy nem volt testület előtt a legelső keretszerződésünk, mely alapján havonta 40.000 Ft pályázatfigyelési díjat utaltak nekünk egy évig. Nyilvánvaló, hogy ezt is látták többen az önkormányzatnál, különben nem fizethették volna ki a számláinkat. Akik pedig látták a szerződést ismerték annak sikerdíjas megállapodás részét is. 3. Amikor elkészítettük a szennyvizes pályázatot, azt Pető Péter írta alá beadáskor, aki egyébként végig tudta, hogy dolgozunk a pályázaton. Remélem ezt is vizsgálni fogja az Eseti Bizottság, bár számomra kérdéses, hogy nem összeférhetetlen-e, hogy maga Pető Péter is tagja a bizottságnak?? 4. Mi hoztunk több mint 4 milliárd forintot, ha a városnak nem kell bontsa le a Futurat és a többi megítélt támogatást is adja vissza az EU-nak! üdv, Szijjártó Orsolya”
 • 11. kocsoggorog 2012. december 04. 10:12
  „nagyba akkor már csak egy kérdésem van. Ha nem mutyizik valaki, miért kell dugdosni a szerződést? Miért nem lehetett testület elé vinni a dolgokat?
  abszurdisztán olvass már!!! Még Orsolya sem mondott olyat, hogy küldtek volna számlát! Az amit itt említ 1,1 M Ft mint írja akkor ki is lett fizetve, akkor az a történet le is zárult.
  Mikor már felállt a bizottság ami akkor csak a Futura szerződést vizsgálhatta felhatalmazása alapján, akkor jött Orsolya egy másik üggyel, amire most felállították újra a bizottságot.
  Tudod olvasni és a szöveget értelmezni tudni kell...”
 • 10. nagyba 2012. december 04. 08:55
  „kocsoggorog, es ha epp azert van a balhe mert Orsolya NEM mutyizik, vannak ilyen pletykak is! ismerve a politikusainkat ha mutyizna mar rég kifizettek volna! A mostaniaknak pont ez nem tetszhet. Szabo pedig nem fizette ki, kulonben nem lenne most ez a balhe.”
 • 9. abszurdisztán 2012. december 04. 04:52
  „Kovács nem Szabót védte meg ! Gondolom, van olyan egyenes, hogy az esetleges bűnt nem pártolja.Szabót a Fidesz tette oda polginak, akkor Nappista még kisember volt, Szabó nyert nekik.Most meg éppen ők végzik ki, mindenféle hazugság közepette.Hát ebben a gusztustalan ügyben nem kíván részt venni. Takarítsák csak el magukat az "urak" ! Mi az, hogy családtag állította ki a számlát ??? Tudtak a számláról, hiszen Orsolya elküldte Árvaynak. Addig kell nyújtózkodni, amíg a takaró ér. A Futura akkor lesz önfenntartó, ha a hozzá kapcsolódó számlák ki lesznek fizetve maradéktalanul és ráadásul kitermeli a működési költségeket is. Vagyis soha. Kár tehát újabb hazugságokkal port hinteni a nép szemébe. Nem mindenki hülye !!! A városvezetés bebizonyította teljes szakmai és emberi alkalmatlanságát ebben a szégyenletes ügyben.”
 • 8. RickCartman 2012. december 03. 22:46
  „5. pancser
  mondja, magának mindenről Kovács Tamás, és az MSZP jut eszébe? (Karinthy után szabadon)
  vagy csak maszatol, szidjuk a komcsikat, arra mindenki ugrik, addig sem kell beszélni a valóságról?”
 • 7. kocsoggorog 2012. december 03. 22:17
  „Abszurdisztán, a főnököd most védte meg a Szabó Mikit.. Igaz ez egy hírtelen fordulat volt, mert két hónapja még ő akarta a leglelkesebben feljelenteni.
  Nagyjancsi mit vártál? Orsolya kiáll, elmeséli hogy mutyiztak a Szabó Mikivel és lemond a pénzéről? Meg kell vele harcolni. Hajrá Nagy Pista!”
 • 6. nagyba 2012. december 03. 22:11
  „pancser, szerinted ez a vizsgálódás tényleg a város érdeke? mi is lett múltkor is az eredmény? egy feljelentés, most lesz még egy? ha egy családtag jóvoltábol nagyobb kifizetendőd van, sajnos kifizeted, van aki csak adósságot örököl nem vagyont:) ha a nagybácsi akitol orokolsz nem csak adosságot hagyott rád, hanem egy sokkal nagyobb vagyont is azért nem olyan rossz a helyzet: levonod az örökölt vagyonbol.”
 • 5. pancser 2012. december 03. 20:52
  „1. tökmindegy 2012.12.03. 12:36
  Szóval te a város ellen szurkolsz. Ez nagyon fura ám, mert ha netán fizet a város a tiedéből is fizet. Ez "abszurdisztánnak" is szól. Nem tudom ha az uraknak egy nagyobb összeg kifizetni valója lenne hirtelen, az egyik családtag jóvoltából vajon nem hasonlóan cselekednének? Dicséret jár a vizsgálatért látszik, hogy komolyan veszik ezt a nem csekély összeget, ez így helyes. Aki meg számlát állít ki állja a vizsgálatot, nem szoktunk, hipp hopp csak úgy fizetni, még Kovács Tamás sem, ez így helyes.”
 • 4. abszurdisztán 2012. december 03. 16:12
  „Felelős városvezetés és szakmai kompetencia a la Nagy-Árvay-Szabó.Gratulálok !”
 • 3. abszurdisztán 2012. december 03. 16:04
  „Hát ez botrányos, nem is kicsit.Ki hazudik ??”
 • 2. nagyjancsi 2012. december 03. 13:55
  „Eszméletlen egy kupleráj lehet ott bent... Micsoda keverés.”
 • 1. tökmindegy 2012. december 03. 12:36
  „Végre valaki el meri mondani, hogyan működik a mosonmagyaróvári városvezetés. Én a cég helyében leperelném róluk a gatyát is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diáksiker: zeneiskolások Ausztriában

Az ausztriai Wieselburg zeneiskolája fennállása 55 éves jubileuma alkalmából rendezett versenyen… Tovább olvasom