Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Mosonmagyaróvár: a fő cél, hogy ne legyen különbség

Jeltolmács és munkahely hallássérülteknek, segítség az élet minden területén.

A hallássérültek számára ma már az élet szinte minden területén segítséget nyújt a jeltolmácsszolgálat. A munkaügyi központ a megváltozott munkaképességű álláskeresőket foglalkozási rehabilitációval is segíti.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) Mosonmagyaróvári Helyi Szervezete kerekasztal-beszélgetést szervezett a minap a hallássérült emberek foglalkoztatásáról és felzárkóztatásuk helyi lehetőségeiről.

Magyar Balázs, a Sinosz megyei titkára elmondta, a megyében három helyen – Sopronban, Győrben és Mosonmagyaróváron – van szervezetük összesen négyszáznegyven hallássérült taggal. „A megyei szervezet fő célja, hogy ne legyen különbségtétel. Azaz ugyanúgy kezeljék a hallássérülteket, mint a társadalom többi tagját. Ne tegyenek különbséget köztük a munkavállalás során sem. Úgy, amint nem tesznek különbséget a szemüveget viselő, illetve nem viselő munkatársak közt" – mondta.

Bejelentette: több mint félmillió forintos európai uniós pályázatot nyert el a Sinosz, amiből jelnyelvi videotolmács szolgáltatást alakítanak ki. Ennek lényege, hogy a jelnyelvi tolmácsnak nem kell személyesen jelen lennie a siket vagy nagyothalló ember mellett. Távoli közreműködésével is akadálymentessé, könnyebbé, hatékonyabbá válik a kommunikáció.

„Keserű szájízzel mondom, hogy ez megyénkben egyelőre nem fog megvalósulni, mivel itt a jeltolmácsszolgálatot nem a Sinosz berkein keresztül intézik. Ezen persze szeretnénk változtatni és megoldást találni rá" – tette hozzá Magyar Balázs.

A munkatanácsadáson kívül a pályaválasztást is segítik, álláskeresési technikákat tanítanak vagy pszichológiai tanácsadást nyújtanak.

Neubergerné R. Margit a jelnyelvi tolmácsszolgálatot mutatta be. „Jelenleg négyszáznegyven regisztrált tagunk van. Szolgálatunk tolmácsolást vállal egészségügyi ellátás igénybevételekor, a bíróságon, a közoktatással, felsőoktatással kapcsolatos ügyekben vagy nagyobb hallgatóság előtt. Az élet minden területén igyekszünk ott lenni" – mondta.

A beszélgetésen jelen volt dr. Meleg Norbert, a Nolato Hungary Kft. igazgatója is. Hangoztatta: cégük pozitív példa a fogyatékossággal élők helyi foglalkoztatására, hiszen 2011 augusztusában a társaság új részleget hozott létre a megváltozott munkaképességűeknek. A gyártóegység területét szakértők segítségével akadálymentesítették, valamint zaj- és rezgésmentes környezetet hoztak létre. A speciális részlegen jelenleg harminc megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztatnak.

Amtmann István, a járási munkaügyi kirendeltség tanácsadója a foglalkozási rehabilitációról beszélt. A munkaügyi központ a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését is szeretné elérni. Nagy támogatást jelent az erre létrehozott uniós operatív program (TÁMOP 1.1.1).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármesteri fogadóóra Mosonmagyaróváron

Ügyfélfogadást tart Nagy István polgármester szerda délután fél 4-től fél 6-ig a városházán. Tovább olvasom