Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Mosonmagyaróvár: 1956 nem foglalta el méltó helyét nemzeti ünnepeink sorában

"1956 lényege nem csupán arról szól, ami megtörtént ötvennégy évvel ezelőtt, hanem amit ma gondolunk és mondunk minderről. Csak így kaphatnak értelmet a történtek" - hangsúlyozta köszöntőjében Nagy István polgármester.

A mosonmagyaróvári ünnepi megemlékezést a Flesch Károly Kulturális Központban tartották.

Hansági Károly, a Kossuth-gimnázium igazgatója ünnepi beszédében felidézte az ötvennégy évvel ezelőtt történteket.

Mint mondta: "a nemzeti összefogás példa nélküli megnyilvánulása volt ez a forradalom, amiről a rendszerváltás után húsz évvel sokan úgy gondolják: 1956 máig nem foglalta el méltó helyét nemzeti ünnepeink sorában, sokan többféle módon ítélik meg a történteket.

1956 még nem letisztult ünnep, értékelése körüli viták vélhetően sokáig tartanak még, ám az bizonyos, hogy a győzelem felé vezető út első lépései voltak".

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Pofátlan 2010. október 28. 18:00
  „Szocdem !
  Az áldozatok nem baloldaliak voltak, hanem a baloldali, kommunista rendszer elleni tüntetők.
  Ön csúsztat sajnos az írásaiban, s próbálja a történelmi tényeket elferdíteni.
  Talán egy tucat szociáldemokrata lehet az országban, több biztos nem.”
 • 25. szocdem 2010. október 28. 12:15
  „Abrafax!

  köszönöm hogy nem engedted hogy csalódjam benned.

  Történelem hamísitás az ha valaki le akrja tagadni, hogy 1948- és 1958 között elsődlegesen szocdemek voltak komcsi rendszer áldozatai. Rákosiék ezeket hívták jobboldalinak - nem a mai "jobboldali" pártokat akik voltaképp az 56-os forradalmat leverő mszmp-ből származnak.

  Tudom hogy fáj: a csendőrromantikus tulipános mélymagyar jobboldaliság mögött nincs forradalmi múlt. Ebben az országban csak a szocdemekés a kisgazdák voltak ellenállók - minden téren - és csak nekik vannak hőseik (azokat gyászolod október 23-án Te is) a többieknek nincsenek csak kommunista őseik...
  Ennyit erről.
  Olvasgass bátran történelmet -könyvtárnyi anyag van már erről.

  Egyébként a személyeskedés jó fegyver volt a 40-es 50-es évek bolsijainak. Ma is hatékony lehet, de a nép többnyire már nem cseléd, vagy kisparaszt, hanem ültethető fel az erkölcsi mentébe bújtatott semminek... Jó ha ezt megfontolod, ha szeretnél" hozzáértőnek" látszani.”
 • 24. Abrafax 2010. október 27. 19:18
  „23
  Ti vagytok az a párt, amelyik 39 fővel tart országos kongresszust?
  Amelyiknek egy fő megválasztott önkormányzati képviselője van országosan?
  Amelyik a kongresszus után három hónappal kizárja a főtitkárát, és az alelnökét mert azok verik a tagokat?
  A ti halottatok csak a józan ész lehet.
  Mit csináltál már idáig ugyanezzel a fanatizmussal? Munkásőr, varázsgyógyszer-ügynök? Most a halottgyalázáson és a történelemátíráson van a sor? A szövegeidhez hozzátenni már nem lehet, elvenni meg nincs mit...”
 • 23. szocdem 2010. október 27. 11:45
  „18. KoPi 2010.10.26. 14:01

  Ajánlom szíves figyelmedbe az alábbi hszt különösen a tisztességgel, meg a történelmi ismereteiddel kapcsolatban.

  Egyébként sajnálom hogy a tudásod csak arra elegendő, hogy a kommunistákat meg a szocdemeket összemosd, és a falud valóságát a világ valóságával keverd össze. A szocdemek ott ahol nem a tudatlanság szavazott a sorsáról nem csak hogy elnyomták a komcsikat, hanem több évtizedes kormányzati gyakorlattal is igazolták a szocdem elvek hitelssségét, és létjogosultságát.
  Tény: ahol a neoliberalizmus (ami nálunk tombol) minél pofátlanabb méreteket és megjelenési formákat ölt a társadalomban, ott a szélsőjobb is elpofátlanodik, és attól sem riad vissza hogy a történelmet hazudozással próbálja a maga elképezléseinek "megfelelővé" tenni.
  Ennek az egyik módja, hogy a több ezer szocdem és kisgazda ellenálló mártírságát és a forradalmat előkészítő munkáját (közbeszéd, felvilágosítás terén) tagadják.
  Nem baj, ez itt már tuti nem fog sikerülni. (Azzal a nagy tudással amit itt előadsz legalább is nagyon esélytelennek látszik pillanatnyilag..)

  Dicsőség a baloldali áldozatoknak!”
 • 22. szocdem 2010. október 27. 11:38
  „20. pancser 2010.10.26. 20:35

  Kedves pancser!
  Te se próbálkozz az érettségivel, mert töriből meg fogsz bukni....
  Ezt írod: "56 valóban forradalom volt, nem szervezte azt senki, illetve maguk az emberek, a nép!"

  A nép java a betiltott szocdem, meg kisgazda pártban földalatti mozgalmazott a forrtadalmat megelőző időben. Ha nem tudnád (és nem tudod) a szocdemek voltak a kirakatperek fő vádlottai, (reakciósok, jobboldaliak) sokkat bebörtönöztek (szine minden szocdem vezetőt) vagy halálra ítéltek, de ez a tény sem akadályozta meg őket az ellenállásban.
  A forradalom első pár napja után nem véletlenül alakult tehát szocdem-kisgazda kormány! (Nagy Imre volt a min.elnök, akinek személyi foyltonossága a legitimációt testesítette meg, vagyis a nép akaratából történt az ami történt. Azért haltak meg annyian előtte - és sajnos utánna is - hogy ez történjen.

  Ma sok jobb oldali szeretné ellopni, elhallgatni ezeket a tényeket. (Legtöbbször politikai műveletlenségről, vagy butaságról árulkodó módon) Azt hiszem hogy amíg él egy szocdem is a világon, ez nem fog skerülni. Miért?

  Mert az MSZMP -nek sem sikerült. Pedig ugyan azt a módszert alkalmazta az elhallgatáson felül mint a mai "magukat jobboldalinak valló csekély vagyonú, vagy vagyontalan kismeberek":..

  A szocdemeknek a Leninizmushoz semmi de semmi köze nincs.”
 • 21. lampi 2010. október 27. 05:17
  „Szép volt az ünnepség, a balett pedig egyenesen szívet szorító. Ráadásul én ott voltam. Valószínű a hozzászólók egy része nem. Voltunk vagy száza, köztük néhány tanár, egy -két Fidesz képviselő. És azok, akik fontosnak tartják az ünnepeket.”
 • 20. pancser 2010. október 26. 20:35
  „Kedves "szocdem" itt te a marxista leninista történelmi szükségszerűséget hirdeted. Ilyen van de csak utólag, az is a hozzád hasonlók fejében. 56 előtt falun mindenki meg volt nyomorítva, kivétel nélkül. Nem szervezett senki semmit, mihelyt egy kis szabadságot éreztek, azonnal szétverték a tszcs-ket a parasztok, és bizony nem egyszer megkapta a magáét a sanyargató. Abban az időben karhatalommal kerestették az elásott, eldugott krumplit. egy malacvisítás után a jó szonszéd jóvoltából jött az ávó nehogy fekete disznóvágás történjen. A marxizmus tagadja a spontán eseményeket, a személyiség szerepét. Pedig ha Lenin et-t nem csempészik vissza a németek Oroszországba, hanem nyárson megsütik, egészen másként alakul az eurőpai és a világtörténelem.
  56 valóban forradalom volt, nem szervezte azt senki, illetve maguk az emberek, a nép!”
 • 19. Pofátlan 2010. október 26. 17:26
  „Kopi!
  Tökéletesen igazad van!
  szocdem egy baloldali provokátor lehet.”
 • 18. KoPi 2010. október 26. 14:01
  „17. szocdem 2010.10.26. 09:50 :
  Elég nagy baj lenne, ha a szocializmus, vagy a baloldaliság jelentené a haladást. A történelem legfőbb tanúlsága az, hogy a szocializmus és a baloldaliság az emberiségnek csak szenvedést, kínokat, megalázottságot, kiszolgáltatottságot, rabságot, halált hoztak. %6 nem baloldali forradalom volt, hanem a népnyúzó bolsevikok elleni és a magyar függetlenségért indított harc, aminek semmi köze a baloldalhoz, a szocildemokráciához. Te kezdetektől fogva meg akarod vonni a jobboldaltól, hogy méltósággal ünnepeljen, gyászoljon. Na barátocskám, ez az ami nem fog menni! Nem fogod az elvtársaiddal kisajátítani 56-ot, azért mert Nagy Imre történetesen kommunista volt. A forradalmat nem Nagy Imre robbantotta ki, ő "csak" egy tisztességes ember volt , aki belátta, hogy fordulatra van szükség az országban. Az, hogy végül őt és mártírtársait kivégeztette a vérszomjas, gyilkos, hazaáruló Kádár, már a kommunista belső hatalmi csatározások egyik velejárója volt.
  A pártod meg valóban virtuális és én is, valamint minden tisztesslges magyar ember azon dolgozik, hogy még a virtuálisnál is kevesebb legyen, hogy végleg tűnjön el a történelem sűllyesztőjében.”
 • 17. szocdem 2010. október 26. 09:50
  „14

  Mi van? Hogy a haladást dobjuk ki a kukába? Hogy a mai viszonyokna nincsenek előzményei?? Ki is "osztályharcol" itt?
  Halottak közé éket verni egy elvi vitában beszélgetésben? Ezt honnan a bánatból vetted, hogy lehetséges?
  Mi van?? "virtuális pártom"??? Hogy is jön ez ide? Te most gyászolsz vagy provokálsz barátom??
  Nekem úgy tünik hogy az előbbi nem igaz, az utóbbihoz meg kissé nagyon nem vagy felkészülve..
  <moderálva>”
 • 16. szocdem 2010. október 26. 09:44
  „13.

  A forradalom valóban nem volt tervezve, de háttér nélkül nem is robbant volna ki! (Lásd pl. a SZIM újraszervezésére tett 1982-es debreceni kísérletet, amiből később érdekes dolgok kerekedtek pl. a Veres Péter körös komcsi írók köreiben is!)
  A zürzavarosság viszont nem igaz. A Kossuth téri mészárlás volt a katalizárora az elkövetkező forradalmi eseményeknek amire egyébként már sokan, és régen vártak. Az hogy 3 nap mulva irányított erők harcoltak az országban, hogy egy héten belül felállt a legitim kormány annak ellenére is, hogy az állítólagos "létező jobbolali ellenzéke" is fegyverben kellett hogy álljon, mind azt bizonyítja, hogy a társadalomban élő, kellően beágyazott erő vette át az irányítást az események felett.
  Tény: a SU -egybek mellett, de legfőképp- azért vonult be, mert a 47-es varsói kominternes döntés alapján a kommunizmus ellensége a szociáldemokrácia volt - és akkoriban ezt nevezték előszeretttel reakciósnak, vagy "jobboldalnak". Márpedig itt szocdem koalíciós tagja is volt a kormánynak! Vagyis a nemzeti baloldal simán maga alá gyürte volna a moszkovita internacionalista irányultságú BÁRMIYLEN eszmeiséget, ha azt nem tiporják tankok alá! Minden logikusan következett egymásból tehát már 1947-től kezdődően, csak kellett a társadalmi elégedetlenség megnyílvánulása, és a komcsik végzetes hibája! Ennyit a zavarról...”
 • 15. elemér 2010. október 25. 21:56
  „Remek jó megemlékezés manapság itt található.

  http://www.youtube.com/watch?v=sJMlVd6kwYQ”
 • 14. Abrafax 2010. október 25. 17:16
  „12-höz
  Amikor az ávósok a tömegbe lőttek, amikor a hóhér akasztott, senki nem kérdezte, vajon milyen politikai nézeten van az illető, miért és mióta. Tiszteld meg a halottakat azzal, hogy nem versz közéjük utólag éket, hogy nem osztod fel őket neked tetsző és nem tetsző oldaliakra!
  Engedd már meg nekik, hogy az egész nemzet halottai lehessenek a Don-kanyartól a 301-es parcelláig, nem csak a tieid, és a (virtuális) pártodé!

  A jobb- és baloldali, jó- és rossz, fekete- és fehér, osztályharc- és haladáselvű , mai viszonyokat a múltba visszavetítő történelemszemléletet meg dobd ki a kukába!”
 • 13. elemér 2010. október 25. 14:18
  „A forradalom kirobbant és nemvolt az tervezve. Rövid ideig tartott és elképzelhetetlen volt. Az egyedüli ami vitathatalan, hogy a ruszkiktol akartunk megszabadulni. A többi tényezö az zavaros volt és az is marad. Ahogy ma megemlékeznek az szerintem haladás, söt elfogadható részemröl.”
 • 12. szocdem 2010. október 25. 13:55
  „elemér!
  NAgy Imre un. "etikai" komcsi volt, aki kritikusan szemlélte a moszkovita totalizmust. Ennek köszönhette, hogy - a többpártrendszerre tett megállpodása után a kisgazdákakl meg a szocdemekkel- gyakorlatilag az egész ország mögé állt.
  Ennek köszönhetjük, hogy az 54 évvel ezelőtti generáció akkora sokot kapott a letartóztatásakor, hogy soha nem is mertek beszélni róla- a gyerekeiket védendő.
  Inen az asok marhaság amit 56-ról állítank. Pedig már több tv sorozat is próbálta felvilágítani a z értetlenkedfőket - úgy látszik hiába. A mítoszok makacs dolgok...”
 • 11. szocdem 2010. október 25. 13:52
  „Kedves Abrafax!

  A téyneket nem lehet megmásítani: Nagy Imre kormánya baloldali volt, baloldali értékrend alapján politzált volna mindíg - ha nem foglalják el az oroszok Kádárékkal az országot. Az Ő baloldali politikáját segitették hatalomra és védték az életük árán is az orosz intervenció ellen a forradalmárok. Ez tény, bárkid is volt az áldozatok között.

  Ehhez csak annyit: a családom lemenői ágán majd minden férfi rokonom neve olvasható a Donnál elesettek nevei között. Ettől függetlenül sem gondolom azt a botorságot, hogy normális dolog volt a háború az oroszok ellen, vagy hogy nemes dolog volt egy iylen ostoba háborúban meghalniuk, - amit az akkor létező, és itt élő arisztokrácia, és polgárság (jobboldal) miatt szenvedtünk el.

  Egyébként a mosonmagyaróvári sortűzben elsődlegesen NEM POLGÁROK (ÉS JOBBOLDALIAK) hanem egyszerű munkások haltak meg. Így nem igazán értem ezt a "jobboldali" halootazást" hiszen akkor még tudták az emberek, hogy a polgár és a melós között mi az alapvető különbség.... Azt hiszem Te nem tudod már.
  Az ovisozást is értem, érvek nélküli vitapartnertől gyakran szoktam ilyen kicsinyítős kiszólásokat kapni.
  A google pedig nagyon jó dolog, csak meg kell tanulni a használatát...”
 • 10. Abrafax 2010. október 25. 13:05
  „8-hoz:
  Én pedig úgy fogok a jövőben is megemlékezni az 56-os mártírokról és a kommunizmus áldozatairól, ahogyan nagyapám, aki ott volt az ipartelepi sortűznél, és Rákosi börtöneit is megjárta, elvárná tőlem. Az ő, és a sortűzben meghalt munkatársai, barátai nevében kikérem magamnak, hogy nyolc-tíz szociáldemokratást játszó, nagyranőtt győri óvodás kisajátítsa magának mások halottait! Több alázatot!
  Történelmet pedig nem a Google-n kell tanulni! (MSZDP, 1945: 17,4%, 1947:14,3%)”
 • 9. elemér 2010. október 25. 11:51
  „"a mai Fidesz nagyok között (Orbán ,Kövér, stb.) hemzsegnek az egykori pártállam ifjú kegyencei!" Ebben lehet valami igaz, de engem ez nem zavar. Fontos az hogy nem hittek a komunizmusban, mert tudták hogy az csak ruszki impearelizmus volt. Ez a Nagy Imre szintén reális volt, mert ö tudta volna kivezetni az országot az akkori káoszbol. Ezt én nem mindig igy véltem, de idövel bölcseb lessz az ember.”
 • 8. szocdem 2010. október 25. 10:45
  „4-5-6-7

  Oylan mítoszban hiszetk ami az agyonhallgatásból keletkezett, és a tudatlanság tesz hozzá mindíg egy kanálla a legelképesztőbb hazugságokból.... ettől lesz esenciális népköltészet.

  1956-ban nem volt jobboldal, ahogy 1989-ben sem volt!
  1956-ban -baloldali - legitim kormány alakult Nagy Imre vezetésével, ami baloldali értékrendet vallott, és a forradalmárok végső soron ezt - és nem a jobboldali zablatyokat- támogatták! (A kisgazda meg a szocdem párt történelmi testvérpártok, és tagjai voltak a kormánynak -a nép ezek mögött állt)

  Ezért "halottgyalázó" az aki ezt a tényt elvitatja a mártíroktól,akésőbbi bebörtönzöttektől! (Abrafxka) Googlet kellene olvasgatni többet a témában.

  Orbán kockázat nélkül tett jkijelentéseket 56-ra, meg az oroszokra.
  Az oroszok 1982-óta kivonulóban voltak kelet-európából (itt az NDK-ból visszavont 14 ezer katona volt már csak ) 56-ról meg a nép nem tudott általában semmit. Aki meg igen, az bölcsen hallgatott, hogy ne keveredjen össze az eredeti baloldal az MSZMP-vel meg az MSZP-vel.
  Egyébként nem árt ha tudjátok: a mai Fidesz nagyok között (Orbán ,Kövér, stb.) hemzsegnek az egykori pártállam ifjú kegyencei! Annak a pártállamnak, ami katonai erővel űzte el a legitim kormányt 56-ban, és ezrével börtönözte be, és végezte ki a támogatóit! Szóva lerről enynit...”
 • 7. Pofátlan 2010. október 25. 07:42
  „Szocdem!
  Apám nővérének kéthetes lánya Budapesten az Üllői úti úti gyermekkórházban hunyt el 1956-ban, amikor egy orosz tank belelőtt a kórház épületébe.
  Tiszteld 1956 hőseit!!!”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tekintse meg videón a mosonmagyaróvári iszaptározót!

Bár a Google-műholdképeken még vörösen csillognak, a valóságban már humusz és bozótos borítja a Mosonmagyaróvár melletti iszaptározót. Fotók. Tovább olvasom