Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Mosonban tilos a fürdőzés

„Fürödni tilos!" tábla jelzi a mosoni szabad strandnál, hogy ott most nem mártózhatunk a folyóban. A túloldalon zajló iszapkotrás miatt kerülhettek olyan baktériumok a vízbe, ami miatt átmenetileg nem strandolhatunk Mosonban. Ezzel szemben az Itató ezreket vonz: a strandmester pénteken életet is mentett.
Már a kora délelőtti órákban is elviselhetetlen a hőség, mégis a mosoni szabad strandon alig egy lélek. Ugyanis egy Fürödni tilos! tábla jelzi, hogy itt bizony nem mehetünk a vízbe. Miért? – érdeklődtünk a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-nél.

Mosonban jelenleg nem lehet fürdeni a Mosoni-Dunában.
– Háromszor vettünk eddig mintát a mosoni szabad strandon. Már az első kettő a folyó olyan fokú szennyezettségét jelezte, melynél be kellett tiltanunk a fürdőzést. Most a harmadik minta eredményét várjuk – tudtuk meg Nagy Attilától, a VÜF munkatársától, aki szerint a Mosoni-Duna rehabilitációja keretében kotorják az iszapot a túloldalon. Így szabadulhattak fel olyan baktériumok, melyek a vizet szennyezik.

A győri Nagy Vivien nagymamájával az Itatónál hűsöl. A kislány a víz mellett a játszótéren is szívesen időz.
A győri Nagy Vivien nagymamájával az Itatónál hűsöl. A kislány a víz mellett a játszótéren is szívesen időz.

Mosonban tehát most nem lehet fürdeni a Mosoni-Dunában. Aki mégis ezt megtenné, akár pénzbírságra is számíthat – hívja fel a figyelmünket a fürdőmester, aki a fürdőzés tiltása ellenére is strázsál a víz mellett.
A nemrég korszerűsített mosoni szabad strandon egyébként a kivágott, öreg, balesetveszélyes fák (ezekből ülőalkalmatosságokat alakítottak ki) helyére újakat ültettek, felújították az asztalokat és a játszótér mellett egy vizes játékkal is szórakozhatnak a legkisebbek.

Míg az előbbi kong az ürességtől hétfő délelőtt, az Itató szabad strand annál elevenebbb: a hétvégén öt-hatszázan kerestek itt menedéket a kánikula elől és a hét első napján is sokan jöttek ki ide. Akadt is munkája a strandmesternek, Fekete Zoltánnak, akinek pénteken életet is kellett mentenie.

Fekete Zoltán strandmester – Erről a stégről ugrott le a tizenéves fiú, akit pénteken ki kellett a vízből menteni.
Fekete Zoltán strandmester – Erről a stégről ugrott le a tizenéves fiú, akit pénteken ki kellett a vízből menteni.

– A strand egyik stégjéről ugrott a vízbe egy tizenéves fiú, aki azonban úszni nem tudott. Azt hitte, ott még leér a lába... – emlékezik vissza az esetre Fekete Zoltán, aki kemény küzdelem árán tudta a partra vonszolni az alaposan megijedt gyermeket, akinek egy hajszálon múlt az élete. A strandmester szerint egyébként a fürdőzők betartják a szabályokat, s a bójákkal jelölt területet csak azok hagyják el, akik úszni tudnak. Megjegyezzük: az Itatónál olyan jó a víz minősége, hogy abból akár inni is lehetne.

A halászi szabad strand is sok helybelit és látogatót csalogat a napokban. Egy helyi vállalkozó üzemelteti a területet és tartja karban, míg az önkormányzat a játszótér felújításáról gondoskodott. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Út, közvilágítás, klíma

Ezeken dolgozik az elkövetkezendő időszakban a halászi önkormányzat. Ezenkívül pályázati pénzből bővítenék az óvodát és napelemeket szereltetnének az intézményekre. Tovább olvasom