Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Mosonban egy irányban és csak engedéllyel

Októbertől csak engedéllyel lehet majd autóval behajtani a felújított Erzsébet térre. Az új forgalmi rend bevezetésével egyirányúsítják a teret. A piacok idején – csütörtökön és szombaton – még engedéllyel sem lehet majd a díszburkolatra hajtani.

Végéhez közeledik a mosoni belváros, az Erzsébet tér rehabilitációja. Ezért szükségessé vált a terület behajtási rendszerének szabályozása. A forgalmi rendet a gazdasági bizottság a saját hatáskörében szabályozza, azonban a behajtás és az ehhez szükséges engedélyek kiadásának szabályait külön rendeletben a testületnek kellett meghatározni.

Az új forgalmi rend előkészítése során az ott élők és az üzletek tulajdonosai kérték, hogy a téren, illetve annak környezetében a behajtást, várakozást csak a legszükségesebb mértékben korlátozzák.

Mindezt figyelembe véve született az a megoldás, miszerint az Erzsébet tér a Kápolna tér irányából körforgalmon keresztül, egy irányban lesz megközelíthető. Azaz a 3,5 tonna alatti járművek – az áruszállítási engedéllyel közlekedők kivételével – csak ebből az irányból hajthatnak majd be és a Mosonvár, illetve az Iskola utcák felé hagyhatják el a teret. Az egész területen tizenöt kilométeres sebességkorlátozást vezetnek be.

Szakemberek szerint az új forgalmi renddel biztosított az üzletek működése és a felújított teret is megóvják.
Szakemberek szerint az új forgalmi renddel biztosított az üzletek működése és a felújított teret is megóvják.


Az Erzsébet tér 1. szám alatti ingatlan udvarát az önkormányzat megvásárolta, hogy parkolót alakítsanak ki ott, így a téren vásárolók járművei számára a várakozás megoldódik. Piaci napokon azonban ezt a parkolót a kereskedőknek tartják fenn. Az Erzsébet tér további szakaszán – az engedéllyel történő áruszállítás kivételével – megtiltják a megállást, csupán az élelmiszer-áruház előtt parkolhat majd négy személyautó. A tér másik végén további kilenc várakozóhelyet alakítanak ki. A parkolási gondokat tovább enyhíti, hogy a Táncsics Mihály utcát leaszfaltozzák és a Fürdő utcától a Mosonvár utcáig egyirányú lesz. A piacnapokon – a terület végleges hasznosításáig – az Iskola utcai ingatlant, ahol jelenleg a piac működik, szintén megnyitják megállási célokra, valamint további két önkormányzati ingatlanon is murvázott várakozóhelyeket létesítenek, amelyeket a Királydomb utcából lehet majd megközelíteni.

Fontos eleme az új forgalmi rendnek, hogy piaci napokon – csütörtökön és szombaton – az Erzsébet tér kirakodóvásár területéül szolgál, így olyankor oda minden jármű behajtását megtiltják. Az új forgalmi rend októbertől lép életbe.

Olvasóink írták

 • 6. INVEKTUS 2011. szeptember 22. 15:27
  „Jó napot pancser most egyetértek”
 • 5. Capr 2011. szeptember 20. 01:03
  „pancser! Célzott támogatásból csak annak célját lehet megvalósítani. Tehát, ha az Erzsébet tér felújítására nyert pénzt az önkormányzat, akkor nem használhatja ezt az összeget útburkolat javításra. Az egy másik kérdés, hogy milyen műszaki tartalomra pályázott a város. Pl: díszburkolat illetve az egy külön kérdés, hogy utak rendbetételére nyújtott-e be az önkormányzat támogatást. No meg azt is vedd figyelembe, hogy a tér felújítását célzó támogatást nem most indította el a polg.hiv, hanem évekkel ezelőtt.”
 • 4. pancser 2011. szeptember 19. 22:08
  „Csak az a baj a kutya se jár arra, kivétel a piacnapok. Tartok tőle hogy a mosoni piac a nehéz időkben luxus módon rendbe hozva a piac halálát jelenti. Az EU pénzek pocsékolásnak egy újabb példája még a helybéliek szerint is. Csak gondoljunk bele mit teszünk otthon ha nehéz idők járnak? Biztosan nem drága álló órát veszünk, biztosan nem csinálunk díszkivilágítást a ház körül stb,stb, stb! De ne legyünk igazságtalanok ez nem a helybéliek hibája, hanem a rendszeré, most nem a kormányra kell gondolni. Nem lenne jobb a díszburkolatok árából az utak burkolatát megjavítani például, mondjuk abban az utcában ahol a szél évek óta hordja a homokot?”
 • 3. mosonmegye 2011. szeptember 19. 19:37
  „kenderice! ROSSZ(vas)ISTA
  Nagyon szép lesz végre Moson is, de érezzék is a sajátjuknak a mosoniak. Na ne úgy mint ahogy az egyik 80-as évek közepi kabaréban lőtte el a poént az ügyeletes gőzleengedő: "Mienk a gyár, vigyük haza!".”
 • 2. kenderice 2011. szeptember 19. 15:09
  „Én meg remélem hogy egy év múlva is igy fog kinézni, és az az óra is a helyén lesz, nem valami ócskavas telepen!
  Aki érti hogy mire gondolok.”
 • 1. RUDI 2011. szeptember 19. 13:38
  „Nagyon is jó, ha időben gondolkoznak a szak emberek,az Erzsébet tér forgalmával .Hisz nem azért lett széppé téve, hogy a nagy közlekedés tönkre tegye az elvégzett szép teret.Számomra nagyon is szép lett, járok arra nap mint nap.Lehet látni, hogy kezd szépülni Moson rész is, rá is fér.Viszont remélem, hogy Óvár-részre is jut majd figyelem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szétrúgták az állkapcsát: barátnőjével sétált, belekötöttek

A győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház szájsebészetén kellett megműteni azt a fiatal férfit, akinek… Tovább olvasom