Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Moson Mentőcsapat önkéntesekből

Az év elején lezajlott szervezeti átalakulás során a polgári védelem is az újonnan létrejött katasztrófavédelmi kirendeltségbe tagozódott. Így jött létre a polgári védelmi felügyelőség Mosonmagyaróváron is. Vezetője Lipovics János hadnagy lett.
A polgári védelmi felügyelőség koordinálásában megkezdődött a környező települések új katasztrófavédelmi besorolása. Ennek nyomán a kistérség 27 településéből 19 második, míg 8 település harmadik katasztrófavédelmi besorolást kapott – tudtuk meg Lipovics Jánostól. A felügyelőség vezetője elmondta: második veszélyességi csoportba sorolt településeken közbiztonsági referenseket kellett kijelölni, akik helyben felelősek a katasztrófavédelmi feladatok ellátásáért. Segítik a polgármester ilyen jellegű feladatait. A referensek képzése a mosonmagyaróvári kirendeltségen szeptemberben megtörtént, mindegyikük sikeres vizsgát tett.

A polgári védelmi felügyelő az elmúlt időszakban ellenőrzéseket tartott a környező településeken, ahol a vízelvezető csatornákat, a veszélyes fákat, fasorokat, lakossági riasztási végpontokat vizsgálta. A tapasztalatok szerint a feltárt hiányosságok felszámolására az önkormányzatok lehetőségeikhez mérten minden megtesznek. Lipovics János kiemelte: az új katasztrófavédelmi törvény meghatározza a településeknek, hogy mekkora polgári védelmi létszámot kell fenntartaniuk köteles alapon. A mosonmagyaróvári kirendeltség illetékességi területén, a 27 településen összesen 1300 fős létszámú, az önkormányzatok által kötelezett polgári védelmi szolgálatosból álló szervezet áll fel. Ezek közül kiemelkedik Mosonmagyaróvár 310, illetve Jánossomorja 150 fős létszámával.

A települési polgári védelmi szervek megalakulásának fontosságáról a hadnagy elmondta: egy árvíz esetén a hivatásos szervek létszáma nem elegendő a védekezés teljes körű ellátására. Ekkor nélkülözhetetlen a polgári védelem részvétele ebben a munkában. Az önkéntes polgári védelmi szolgálatra egyéni és mentőszervezet formájában is lehetőség van. A térségben rendszerbe állt a 72 tagú Moson Mentőcsapat ipari búvárokból, speciális mentőkből, illetve települési önkéntes tűzoltókból. Az önkéntesek egyéni toborzását a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség az önkormányzatok segítségével széles körben végzi. Ehhez továbbra is várják a jelentkezőket.

Hogy a térségben élők minél szélesebb körben megismerjék a katasztrófavédelem helyi szervének működését, november 22-én a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség nyílt napot tart. Várnak mindenkit, aki szeretné személyesen látni a katasztrófavédelem mindennapjait, a technikai eszközöket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állásajánlatok Mosonmagyaróváron

Tovább olvasom