Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Moson fényes századai

A mosonmagyaróvári önkormányzat és a Mosoni Polgári Kör kétnapos, nemzetközi találkozóval és fesztivállal ünnepli május 28–29-én a vármegyerendszer ezeréves fennállását és Moson vármegye együtt élő polgárait.

Ennek egyik felvezető rendezvényeként Moson fényes századai – Az Árpád-házi királyok kora címmel kiállítás nyílik pénteken délután 5 órakor a Hansági Múzeum Szent István király út 1. szám alatti épületben.

A Képes krónikában és a többi középkori magyar krónikában a XI. századi események tárgyalása kapcsán sűrűn előfordul Moson neve.

Gyakori előfordulását a mosoni ispáni központ és egyben nyugati határvár korabeli jelentősége magyarázza. A vár ugyanis a német–magyar háborúk egyik fő ütközési területe volt. Ezeket a Képes krónika miniatúráin is végigkövethetjük. A kiállítás a krónika illusztrációira alapozva, valamint Árpád-kori régészeti leleteken keresztül mutatja be Moson XI–XIII. századi történetét.

Részlet egy korabeli krónikából.
Részlet egy korabeli krónikából.

A múzeum udvarán elkészítik az egykori mosoni vár sáncának – méretében kicsinyített – rekonstrukcióját. Az így is monumentális, többszintes, 17 köbméter fát elnyelő építmény tövében korabeli fegyverek és a harcászattal összefüggő egyéb vaseszközök készítését bemutató korhű kovácsműhelyt is kiállítanak. Az egykori kovácsszerszámokat az érdeklődők ki is próbálhatják és emellett betekintést nyerhetnek a kora középkori fegyverzetbe és haditechnikába.

A tárlat június 29-ig tekinthető meg a múzeum nyitvatartási idejében (májusig hétfő kivételével naponta 12–18 óráig, májustól hétfő kivételével naponta 11–17 óráig).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízi központot építenének Mosonmagyaróváron

Csaknem egymillió euróból építenének vízi turisztikai központot Mosonmagyaróváron. Tovább olvasom