Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Moson 1000: Ezer éve egymás mellett

Ha ezer évig nem is, de bizonyára hosszú ideig emlékezni fog majd Mosonmagyaróvár a vármegyerendszer ezeréves évfordulójára, a hétvégén rendezett Moson 1000 elnevezésű ünnepségre, a települések találkozójára.

A Mosoni Polgári Kör kezdeményezésére keltette életre a mosonmagyaróvári önkormányzat a vármegyerendszer – benne Moson vármegye – ezeréves fennállásának ünnepét. Történelmi jelentőségű esemény volt, ahogy az egykori vármegye mai – magyar, szlovák és osztrák – településeinek elöljárói végigvonultak a mosoni főutcán. A rendezvény fő célja az elmúlt ezer év felidézése mellett a jövőépítés volt. 

Történelmi pillanat volt, amikor az egykori Moson vármegye mai településeinek elöljárói zászlóikkal végigvonultak a mosoni főutcán. Fotó: Méhes Ákos
Történelmi pillanat volt, amikor az egykori Moson vármegye mai településeinek elöljárói zászlóikkal végigvonultak a mosoni főutcán. Fotó: Méhes Ákos


Évszázadokon át együtt élt Moson vármegye területén magyar, német horvát, osztrák, szlovák. A több nemzetiség együttélésével egységként működő egykori vármegye 54 települése ma három országban, Magyarországon, Ausztriában és Szlovákiában található. A hétvégi ünnepség e települések közti kapcsolatot volt hivatott erősíteni. A települések találkozója az elmúlt két évszázad nagy adósságát hozhatja helyre azzal, hogy helyreállítja a szerteágazó kulturális és gazdasági kapcsolatrendszert, mely működtette és virágzóvá tette a határ menti régiót, az egykori Moson vármegyét.

Felvonulás, találkozó: A hétvégi ünnepség a települések közti kapcsolatot volt hivatott erősíteni. Fotók: Méhes Ákos
Felvonulás, találkozó: A hétvégi ünnepség a települések közti kapcsolatot volt hivatott erősíteni. Fotók: Méhes Ákos

˝Az eltelt ezer év a múlt, ez a rendezvény pedig a jövő építését szolgálja˝ – hangsúlyozta a Moson 1000 rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóján Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár polgármestere.

Elmondta: az elmúlt ezer év történelme során nemzetiségek jöttek, mentek, maradtak Moson vármegye területén. A soknemzetiségű vármegye többször átrendeződött, a vasfüggöny évtizedeken keresztül elszakította egymástól a településeket, ám a baráti kapcsolatok megmaradtak. A határok légiessé válásával aztán ezek a kötelékek újra erősödtek. A polgármester a közös múltra épülő jövő fontosságát hangsúlyozta és mint mondta: a települések találkozója a békés egymás mellett élést bizonyítva a nagypolitikai konfliktusok rendezését is lehetővé teheti.

Több ezren voltak kíváncsiak a hétvégi települések találkozójára Mosonmagyaróváron.
Több ezren voltak kíváncsiak a hétvégi települések találkozójára Mosonmagyaróváron.

A békés egymás mellett élés és a jövőépítés fontosságát emelte ki dr. Nagy István országgyűlési képviselő, Mosonmagyaróvár alpolgármestere is az ünnepi megnyitón. Elmondta: a Duna, a Mosoni-Duna és a Lajta folyók a történelem során hol összekötötték, hol pedig elválasztották az egykori Moson vármegye területén élőket. Mára, a határok megszűnésével ezek a folyók ismét összekötő kapcsok lehetnek az itt élő különböző nemzetiségű emberek között. Dr. Nagy István hozzátette: minden történelmi fordulat újrakezdésre késztette a Moson vármegyében élőket, ám bízik abban, hogy az elkövetkezendő ezer év jóval kevesebb újrakezdést tartogat.

A hétvégi települések találkozójára ellátogatott Walter Prior, a burgenlandi tartományi parlament elnöke is, aki mint mondta: nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy Hans Niessl tartományfőnök őt bízta meg azzal, hogy Burgenlandot képviselje a rendezvényen. Annál is inkább örül ennek, hogy politikai pályafutása befejezése előtt két nappal még részt vehet ezen a történelmi rendezvényen, ugyanis a most hétvégén zajlott választásokon már nem indult. Walter Prior szerint nagyon fontos ez a találkozó az egykori Moson vármegye területén élők számára, hiszen új barátságok, kapcsolatok szövődhetnek, a már meglévők pedig tovább mélyülhetnek. Ez a régió mindig is összetartozott, csupán a vasfüggöny választotta szét évtizedekig, ám ma már szerencsére újra együtt lehetnek és egyetértésben élhetnek egymás mellett az egykori Moson vármegye településeinek lakói.

A szabadtéri főpapi szentmisén három nyelven, magyarul, németül és szlovákul hangzott el az áldás.
A szabadtéri főpapi szentmisén mégy nyelven, magyarul, horvátul, németül és szlovákul hangzott el az áldás.

Hasonlóan vélekedik Németh Gabriella, Pozsony megye önkormányzatának alelnöke is, aki szintén részt vett a települések találkozóján. Az alelnök szerint már az ünnep elnevezése is – ezer éve együtt – magában hordozza, hogy hosszú kapcsolat fűzi össze az itt élő embereket. Pozsony és Moson vármegye már a kezdetektől szomszédos volt egymással és a történelem során kialakult számos kapocs köti össze őket. Németh Gabriella mint mondja: együvé kell tartozniuk az itt élő különböző nemzetiségeknek, csak ez viheti előre a régió fejlődését, mint ahogy évek óta sikeres az együttműködés Győr-Moson-Sopron és Pozsony megye közt is.

Minden bizonnyal egyedülálló és történelmi volt a hétvégén az a pillanat, amikor az egykori vármegye három országbeli elöljárói, civil szervezetei, felekezetei együtt felvonulva mutatták meg a közös történelemből táplálkozó identitásukat és vele a jövőbeni együttműködés szándékát. A zászlós felvonuláson csupán néhány kivétellel az egykori vármegye valamennyi mai települése képviseltette magát. Majd ezt követően a szabadtéri oltáron a főpapi szentmisén három nyelven, magyarul, németül és szlovákul hangzott el az áldás. Nem mindennapi volt az sem, ahogy csaknem tízezer ember kísérte figyelemmel a nagyszínpadon a Társulat István, a király előadását, majd másnap még ennél is többen tombolták végig Ákos koncertjét a békés egymás mellett élés jegyében.


 Nagy sikerű programok

Hatalmas sikert aratott a Társulat István, a király előadása.
Hatalmas sikert aratott a Társulat István, a király előadása.

Több mint tízezren tombolták végig Ákos koncertjét.
Több mint tízezren tombolták végig Ákos koncertjét.

A gyermekekre is gondoltak a programsor összeállításánál.
A gyermekekre is gondoltak a programsor összeállításánál.
 

Olvasóink írták

 • 11. Jánosi 2010. június 02. 20:15
  „KoPi!
  Te tényleg ilyen hüje vagy, vagy csak fested magad?”
 • 10. SN 2010. június 01. 20:58
  „56ildi! A színpad magassága nem a szervezőkön múlott. Az előzetes egyeztetések során közölve lett, hogy mekkora nézősereg várható, ők milyen elrendezésben lesznek elrendezve. A "társulat" ezek alapján állíttatta fel az ominózus színpadot! Bár kellemetlen, hogy nagyon sokan nem tudták maradéktalanul élvezni az előadást, mégis azt kell, hogy mondjam: nem a szervezőket kell ezért okolni!”
 • 9. RickCartman 2010. június 01. 18:20
  „Így még pontosabb, Jánossomorja nevű település nem volt Moson megyében.”
 • 8. gogo40 2010. június 01. 14:32
  „Valóban, Jánossomorja nem, de Szentjános, Szentpéter, Pusztasomorja igen.
  http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Moson_county_map.jpg&filetimestamp=20061110194544”
 • 7. Griffin 2010. június 01. 13:26
  „jánosi, hát a vármegyetérkép mire való? :-DDD”
 • 6. 56ildi 2010. június 01. 13:11
  „Lehet,hogy a szervezők megtettek mindent, de az "István a Király" élvezhetetlen volt,mivel sehonnan sem lehetett látni a szinpadot. Csak 1 méterrel kellett volna magasabb emelvényt késziteni.”
 • 5. KoPi 2010. június 01. 04:30
  „Jánosi:
  Jánossomorja nem volt az egykori Moson vármegye területén. :-(”
 • 4. Mérnök 2010. május 31. 19:55
  „Megható volt (lett volna) a tábla avatás, ha nem egy monoton hangú seeleje sehátulja mindenhonnan kitessékelt bukott "riporter" lett volna a szóvivő a beszédek közben. Azt már csak sejteni lehet, hogyan esett erre a pancserra a választás...”
 • 3. Jánosi 2010. május 31. 16:02
  „Az egész szépséghibája, hogy Jánossomorja valahogy kimaradt a meghívottak sorából! :((”
 • 2. Tanko 2010. május 31. 15:51
  „Tényleg profin megoldották a szervezők a rendezvény körüli teendőket.
  Kellemes meglepetés volt többünk számára, amint "belecsöppentünk" az ország legidősebb húsáru gyárának jelenlegi és alapító tulajdonosainak leszármazottai általi emléktábla avatásába. Csodálkoztunk is, hogy ez a ceremónia nem volt benne a programfüzetben. Pedig a Csókayak eléggé meghatározó alakjai voltak a vármegye utolsó másfél századának...”
 • 1. KarolinaT 2010. május 31. 08:18
  „Színvonalas és jól megszervezett program volt és még az időjárás is a kegyeibe fogadta a rendezvényt. Örülök, hogy Mosonban is volt végre valami. Máskor is lehetnének ezen a városrészen nagyobb volumenű rendezvények, bár gondolom, hogy nem két forintba került..Az apróbb hibákból pedig lehet tanulni(kevés volt a kihelyezett kuka, túl sokat kellett várni egy-egy árusnál...stb)..De gratulálok a szervezőknek..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ákos fergeteges koncertje Lady Gagával - galéria!

Több mint tízezren tombolták végig Ákos közel két órás koncertjét szombaton este a ˝Moson 1000˝… Tovább olvasom