Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Módosították a költségvetést Mosonmagyaróváron

Két tétel miatt módosította a város idei költségvetését a képviselő-testület. A Lajta–Leitha-projekthez kapcsolódó építési feladatok, illetve a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulásnak a szúnyoggyérítéshez adandó támogatás indokolta a változtatást.

A szúnyoggyérítés megrendelése, teljesítése és finanszírozása a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társuláson keresztül történik. A társulás az elmúlt években is ellátta az ezzel kapcsolatos feladatokat. A szúnyogirtást a Magyar Turizmus Zrt. támogatásával, valamint a települések hozzájárulásával finanszírozták.

A Magyar Turizmus Zrt. előzetes jelzése szerint a társulás idén is részesülhet támogatásban, amihez az önerő várhatóan 66 százalék lesz. A támogatásból idén két gyérítést tudnak elvégezni az időjárás függvényében. A légi kémiai irtás ára alkalmanként nettó 1200 forint hektáronként.

Tavaly Mosonmagyaróváron 1586 hektáron irtottak. Figyelembe véve a tavalyi mértékét, a szakértői és monitoringdíjat, valamint a támogatást, az önkormányzatnak 3,5 millió forinttal kell számolnia erre a feladatra. Ezért ekkora mértékkel meg is növelték a költségvetés főösszegét.

A Lajtán a veszélyessé vált támfal megépítése már hosszú ideje várat magára.
A Lajtán a veszélyessé vált támfal megépítése már hosszú ideje várat magára.


A büdzsé másik módosítása a Lajta–Leitha-projekttel kapcsolatos támfal és felső csúszda kiépítése. A 2011 elején indított határon átnyúló fejlesztés célja a Lajta adottságainak kihasználása, a Bruckneudorftól (Királyhida) Mosonmagyaróvárig tartó szakasz vízi sportolásra alkalmassá tétele, valamint az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítése.

Magyar részről a mosonmagyaróvári önkormányzat és a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület vesz részt a programban. Mára a kikötőhelyek tervezése is befejeződött, a kivitelezési munkálatok várhatóan júliusban megkezdődnek. Erre az időszakra esik még a folyamkilométer-kövek kihelyezése, illetve magyar, német és angol nyelvű információs táblák elhelyezése.

A projekt támogatásával tovább bővül az egyesület hajóparkja is. A program keretében többnyelvű turisztikai kiadványok, térképek készültek, ezenkívül vízi mentőket és túravezetőket képeznek, hogy a csoportok minősített kísérőszemélyzettel járhassák be a folyószakaszt.

A programhoz kapcsolódóan szükségessé vált a Malom-ági Lajtán a Cserháti utcában a támfal megépítése, illetve felső csúszda kialakítása. Ennek megvalósítása szervesen nem kapcsolódik a pályázathoz, viszont szükséges és a munkálatok kivitelezésével egyidejűleg meg kell valósítani.

A Lajta–Leitha-projektre a költségvetésbe eredetileg 20 millió forintot állítottak be a kivitelezés többletkiadásaira, ám ezen munkák miatt most ezt az összeget 29 millióval megemelték.

Olvasóink írták

  • 2. abszurdisztán 2013. június 11. 07:41
    „Egyetértek. Nem elég összeszedni az ingatlanokat, azokat megfelelő állapotban is kellene tartani. Szégyen, ahogy a malom környéke kinéz.”
  • 1. Alex64 2013. június 10. 07:58
    „Talán a malom tulajdonosa is támogathatná. Ha másért nem hálából, hogy nem zavarja senki azért amiért nem tesz semmit az ingatlanának rendbetételéért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pszichiátriai betegek száma növekszik Mosonmagyaróváron

Öt év után újra lesz országos pszichiátriai gondozás Budapesten. Mosonmagyaróváron szakrendelésen és gondozáson is fogadják az ilyen betegeket. Tovább olvasom