Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Mobiltelefonon és euróval is lehet majd fizetni

Könnyítéseket és szigorításokat egyaránt tartalmaz az autósok számára Mosonmagyaróvár új parkolórendelete.
Számos változtatást és új elemet tartalmaz a mosonmagyaróvári fizetőparkolókról szóló új rendelet, amit legutóbbi ülésén fogadott el az önkormányzat képviselő-testülete. A korábbi parkolórendeletet még 2000-ben, az akkori forgalmi viszonyokhoz igazodva alkotta meg az önkormányzat. Az elmúlt hat év során megváltozott viszonyok miatt azonban szükségessé vált egy új rendelet megalkotása. A 2000-ben alkotott rendelet elérte célját, növelte a parkolók forgási sebességét, viszont a negatív hatását is érezni lehet, hiszen a jelenleg díjmentes parkolók bedugultak, nem tudják ellátni tényleges szerepüket. A díjköteles zónák körül lévő díjmentes övezetekben jelenleg olyan állapot uralkodik, ami a hat évvel ezelőtti kaotikus állapotokra volt jellemző.
Tóth László, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. parkolási csoportjának vezetője a Kisalföldnek elmondta: a megváltozott forgalomszabályozás szükségessé tette a díjzónák bevezetését, ami a lakossági igényekhez jobban igazodó szolgáltatást tesz lehetővé. A kevésbé használt, kisebb forgalmú helyeken kisebb a forgalomszabályozó szerep is, ezért nem indokolt magasabb parkolási díjak bevezetése. Eddig egységesen 120 forint volt a személyautók díja óránként. A díjzónák bevezetésével a 2.-ba tartozó parkolókban változatlanul 120 forint marad a tarifa, míg az 1. zónában 150 forintot kell majd fizetni óránként. A 2. zónába kerültek a Kórház, a Csaba, a Kolbai, a Bástya és az Ady Endre utcában lévő fizetős helyek.

Az új szabályozás a mosoni városrészben megszüntette a fizetési kötelezettséget azokon a napokon, amikor a parkolásnak nincs forgalomszabályozó szerepe. Eddig kedden, csütörtökön és szombaton kellett a mosoni piacnál fizetni a várakozásért. Az új rendelet értelmében már csak valóban a piaci napokon – csütörtökön és szombaton – kell parkolójegyet váltani reggel 8 és délután 2 óra között ebben a városrészben.

A rendelet hatálya alá kerültek azok a területek is, ahol az ingyenes parkolás a megnövekedett forgalom miatt akadályt, dugókat képez. Így fizetőssé válik a polgármesteri hivatal mögötti terület és ezzel együtt az Ady Endre utcai várakozóhelyek is. Ugyanakkor az új rendelet kitér arra is, hogy csak szilárd burkolatú parkolókban lehet díjat szedni. Így a városháza mögötti területet csak az aszfaltozást követően alakítják majd fizetőssé.

Változik a parkolási rendszer a Városkapu téren, a magyaróvári temető előtt is. Eddig a temetések miatt déltől ingyenes volt itt a parkolás, ám ennek következtében ebédidőben rendkívüli módon megnőtt a forgalom és gyakorta alakultak ki közlekedési dugók. Az új szabályozás szerint délután 2-től lesz ingyenes a várakozás a temető előtt.

Az éves parkolóbérletekben is jelentős változást hoz az új rendelet. Eddig a rendszámra szóló éves bérlet mosonmagyaróváriaknak 18 ezer, míg másoknak 51 ezer forint volt. Az új szabályozás megszüntette a helyieknek szóló bérletet, így egységesen mindenkinek 30 ezerbe – vállalkozásoknak valamivel többe – kerül majd.

Várhatóan már a hét végétől lehetővé válik a parkolás mobiltelefonos fizetése. Ezzel az autós a parkolás kezdetekor és végén felhívja a megadott számot, ami alapján aztán fizeti a megfelelő díjat. Így kiküszöbölhető az a probléma, hogy valakinek az esetlegesen elhúzódó ügyintézés, vagy vásárlás miatt jár le a jegye. Emellett a parkolójegy-automaták januártól eurót is elfogadnak, a 10 centestől a 2 eurós érmékig.

Az új szabályozás az autósoknak még egy engedmény is tartalmaz, eszerint december 24-től 31-ig a fizetőparkolók használatáért nem szednek díjat. Sőt, a polgármester javaslatára december minden szombatján ingyenes lesz a parkolás a városban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A krízishelyzetbe jutott családokon segítenek

Otthona épületének tetőterében lévő öt lakrészt januártól bérbe adja a Családok Átmeneti Otthona… Tovább olvasom