Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Mobil ellenőrző csoportok

A Mosonmagyaróvár környéki kétszázhetven vám- és pénzügyőr jövője, állása – nyugati és északi határszéli  kollégáikéhoz hasonlóan – az uniós csatlakozással bizonytalanná  lesz, hisz munkájuk egy része fölöslegessé válik. Sokan az uniós mintára felállítandó mozgó vámosegységekhez szeretnének kerülni.
Az EU-s csatlakozásunk után a gazdasági határok is megszűnnek az uniós országokkal, így jóval kevesebb munkája lesz a nyugati végeken a vámügyintézőknek és a pénzügyőröknek. Ez minden bizonnyal létszámleépítésekkel jár. A napokban már bejelentették: országosan nyolcszáz pénzügyőrt küld el jövő májustól a vám- és pénzügyőrség.

Már januártól nem fizeti őket az állam

Bár László Csaba pénzügyminiszter márciusban, a rajkai határállomáson tett látogatásakor nem beszélt létszámleépítésről a vámhatóságnál az uniós csatlakozás nyomán, mostanra úgy fest, megváltozott a helyzet. Több mint nyolcszáz pénzügyőrt bocsát el – a hatezer-ötszáz fős jelenlegi állományból – a vám- és pénzügyőrség Magyarország uniós csatlakozását követően – jelentette be Nagy János vezérőrnagy, a VPOP vezetője. Ez a Mosonmagyaróváron és környékén dolgozó kétszázhetven fináncot is sújthatja.

A VPOP helyzetét nehezíti, hogy az érintettek bérének fedezetét már januártól nem kapja meg a testület. Azt még nem tudni, honnan teremtik elő a bérekre valót az átmeneti időszakban.
A vezérőrnagy elmondta azt is, hogy a leépítések nem érintik a vámőrség rendészeti szakterületét. Az ország uniós csatlakozása után a vámosoknak kevesebb hagyományos feladatuk lesz, előtérbe kerül az ellenőrzés és a nyomozati munka.

Mozgó egységek alakulnak

Korábban arról is szó esett, hogy akiknek az átszervezés miatt a déli vagy a keleti határra kell mennie, azoknak támogatást kell kapniuk a VPOP-tól. Gyaníthatóan azonban megyénk határállomásairól kevesen költöznek több száz kilométerrel arrébb, hogy munkájukat megtarthassák. A legtöbben szeretnének helyben, képzettségüknek és korábbi tapasztalataiknak megfelelő munkát végezni, amire azért esély is kínálkozik. Információink szerint az új feladatokat már az uniós szabályok szerint kell elvégezni, ami munkaerőtöbbletet kíván. Ilyen uniós előírás például, hogy legalább tízfős mozgó egységeket kell létrehozni a határ hatvan kilométeres körzetében.

Mivel állandó készenlétben kell állniuk, ezért egy ilyen csoport létrehozása és működtetése legalább ötven ember foglalkoztatását jelenti majd. További munkalehetőséget biztosítanak az uniós hivatali feladatok, illetve az, hogy a vámoltatásra vonatkozó okmányok elévülési ideje öt év. Ez idő alatt kezelni kell az iratokat, hiszen azok vámtitkot képeznek.

Leépítés esetén egyébként a szolgálati törvény átjárhatóságot biztosít az elbocsátottak számára a határőrség, illetve a rendőrség irányába.
A vámügyintézők is veszélyben

A közel tizenötezer magyar vámügyintéző zömének munkakörét is fölöslegessé teszi a csatlakozás. Magyarország külkereskedelmi forgalmának jelenleg több mint hetven százalékát uniós országokkal bonyolítja, és további jelentős részt képviselnek azok az országok, amik hazánkkal együtt csatlakoznak az EU-hoz. A belépéskor azok, akik az EU-ba irányuló export vagy az onnan jövő import lebonyolításával foglalkoznak, elveszíthetik állásukat. A vámügyintézés ugyan nem szűnik meg, hisz az unión kívüli országokkal fenntartott kereskedelmi kapcsolatban továbbra is szükség lesz erre, ám ez a jelenlegi munkáknak csak a töredéke.

Nem ismertek még a feltételek

Amint azt egy névtelenséget kérő, megyénkben dolgozó „szakmabelitől" megtudtuk, munkatársai közül többen készülnek már az elbocsátás utáni időkre. A mozgó egységek esélyt jelenthetnek az elhelyezkedésre, ám egyelőre nem tudni, milyen szakirányú vizsga szükséges a csoportba való felvételhez. A vámos elmondta még: valamelyik keleti határra irányítását viszont semmiképpen nem fogadná el.
Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nem találtak befektetőt

Az építési engedélyezési eljárásig jutott a mosonmagyaróvári sportcsarnok előkészítése. Az… Tovább olvasom