Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Mit szeret és mit nem Mosonmagyaróváron?

Mosonmagyaróvár - Tetszetős, vevőcsalogató kirakatok, rendben tartott porták fogadták egykor a Mosonba látogató vendégeket, ezzel szemben a mai mosoni városrésznek van hová fejlődnie – véli Nagy Mihály, a Mosoni Polgári Kör elnöke, akit ezuttal faggattunk.

– Szeretjük ezt a várost, ezért teszünk is érte – jegyzi meg elöljáróban Nagy Mihály, a Mosoni Polgári Kör elnöke, aki dunaszegi születésűként hétéves korában költözött családjával az egyesítés előtt álló Mosonba. Tehát ismerhette a híres nyüzsgő-gazdag nagyközségi életet.

– Mosont akkoriban gazdag földművelő- és kereskedőcsaládok lakták, a nagyközség szépen rendezett terekkel, ligetekkel, házakkal rendelkezett, helyben hivatal működött. Ezek ma már csak emlékeinkben élnek – vallja Nagy Mihály, aki szerint az egyesítésben kételkedő mosoniaknak lett igazuk: a településrésznek nem vált javára az összeolvadás. A Moson krémjét adó zsidókat elhurcolták, a németeket kitelepítették, így a lakosság jelentősen kicserélődött.

– A mosoni házak közül sokat államosítottak, önkormányzati kézbe kerültek, sok helyen viszont vegyes tulajdonúak az ingatlanok. Zavaró, hogy azoknál a házaknál, ahol több a tulajdonos, akár három színre is festenek egy ingatlant, sok lakóház karbantartása nehezen jön össze. A melléképületekből kialakított házak nem alkalmasak lakásnak, a falak vizesek, alacsony a komfortfokozatuk, le kellene őket bontani és helyükbe újakat építeni – sorolja az egyesületi elnök.

Nagy Mihály: A mosonmagyaróváriak képesek az összefogásra egy nemes cél érdekében, erre szép példa a templom melletti Szent István-szobor.
Nagy Mihály: A mosonmagyaróváriak képesek az összefogásra egy nemes cél érdekében, erre szép példa a templom melletti Szent István-szobor.

Az utóbbira jó példák a Mosonvár utcában emelt ˝szakemberlakások˝. – Büszkék vagyunk a piacunkra, örülünk a funkcióbővítő terveknek. Jó, hogy a mostani városvezetés keresi a pályázati lehetőségeket a különféle felújításokra, beruházásokra. A Futura hasznosítására a mi javaslatunkra pályáztak, és öröm számunkra, hogy a régió, a város elöljárói is kiemelt figyelmet szentelnek ennek az ügynek, amely jelentős idegenforgalmi látványosság lehet a későbbiekben.

A településrésznek nem vált javára az összeolvadás. A Moson krémjét adó zsidókat elhurcolták, a németeket kitelepítették, így a lakosság jelentősen kicserélődött- mondta Nagy Mihály, a Mosoni Polgári Kör elnöke.
– Nem tetszik viszont, hogy a Korona Szálló ilyen romos állapotban van, ez a város szégyenfoltja. Örültünk és bíztunk benne, hogy a mosoni vállalkozó, akinek a tulajdonába került a ház, rendbe teszi, de azóta csak a tetőszerkezetet javította ki. Hiányoljuk továbbá a vasútállomás mellől a buszpályaudvart, mely nélkül a Volán sok utast elveszít, s ugyanígy a Hild tér ügyének rendezését. A vasútállomás előtti területet a MÁV-nak át kellene adnia a városnak, nem tetszik az a látvány, ami a vonatról leszállókat fogadja.

Nagy Mihály szerint büszkék lehetünk zöldterületeinkre, ligeteinkre. A parkosítás, virágosítás feladatát a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. becsülettel végzi. A Gabona rakpart, a mosoni szabad strand és a Rudolf liget a polgári kör elnökének szíve csücske, mint mondja, az utóbbinak 2010-ig vállalták segítségképpen a karbantartását.

– Tetszik, hogy a város polgárai közül sokan tesznek a városért, sokan tevékenykednek társadalmi munkában a település szépüléséért, épüléséért és saját környezetüket is rendben tartják. A mosonmagyaróváriak képesek az összefogásra egy nemes cél érdekében, erre szép példa a templom melletti Szent István-szobor – hangsúlyozza Nagy Mihály.

Olvasóink írták

 • 19. invektus 2009. augusztus 05. 15:49
  „18 . én láttam mosonba hálla a jó istenek már elég régen cigány lányokat strihelni:(
  egy baj volt velük KÖVÉREK VOLTAK ÉS RONDÁK
  A SZEMTELENSÉGRÖL NEM IS BESZÉLVE

  igaza volt a barátom édesapjának szegény nyugodjék
  hogy EZEK MÉG A JÉG HÁTÁN IS MEGÉLNEK !!!!!!!!!!
  nem vagyok raszista magam is ismerek cigányemberteket
  igaz vagy magyar feleségük van vagy magyar férjük”
 • 18. rivotril2mg 2009. augusztus 05. 12:17
  „mi is mosonba vettük házat azokból a trágya új társasházakból ott a piac fele, még a szaros gatyámat is lelopják a seggemről,és kicsit se túlzok, ruháim 80 százalékát ellopták,bicikliket meg mindent ami mozdítható,és nem tudunk semmit csinálni,éjszaka az ajtó alatt is bebújnak a 8-10 éves cigánygyerekek,nem lehet semmit se kezdeni velük,egyszer sikerült elcsípni egyet,rendőr haza vitte és azóta is ugyan úgy járkál oda, a másikra csak rászóltunk és egy órán belül jött a primitív bunkó apjával aki nem épp kultúrált emberi szavakat használt,ha leírom úgyis kimoderálnak,és az a legszarabb az egészbe hogy törvényileg sem tudunk mit csinálni, így kell élnünk, vagy megszokjuk vagy megszökünk, de inkább a második. Köszönjük magyarország ezt az állapotot.”
 • 17. MTT 2009. augusztus 05. 09:55
  „Én már egyszer írtam, egy korábbi cikk miatt, - a gyalogátkelőhelyeket újra át kéne festeni, hogy láthatóak legyenek, baleset-megelőző funkciójuk miatt!”
 • 16. Legate 2009. augusztus 04. 23:00
  „,,2. hozzászólás zopika02 2009.08.03. 14:38
  Mi a baj a vasútállomáson parkoló kamionokkal ? Nem férnek el ?,, --- Olvasd el még újra amit írtam! A Vasutas utcát használják parkolónak. Ez egy kavicsos utca. Na annak mennyi is a terhelhetősége? 2.Na meg szerinted mekkora port csinálnak ahogy forgolódnak? 3. Te hogyan viselnéd ha megállna az ablakod alatt egy hűtőkamion ? 4. Néhányszor megesett hogy vittek magukkal ilyen vagy olyan légvezetéket.(villany, tv, telefon) Szóval kamion menjen szépen a kamion parkolóba!”
 • 15. RickCartman 2009. augusztus 04. 20:29
  „pancser, egyetértek”
 • 14. pancser 2009. augusztus 04. 19:26
  „10-hez! Azok akik a szökőkút körül bandáznak, elődeik a cucuban az Ipartelepen a lengyárban laktak. Egy program keretén belül(60-as évek) a telepet felszámolták. Mivel Mosonban nagy számban voltak komfort nélküli tanácsi lakások, oda telepítették őket. Egy embert ismerőseim emlegetnek ennek kapcsán, meghalt már az illető, nem lenne helyes, ha nevén nevezném!”
 • 13. DX 2009. augusztus 04. 18:30
  „pancser igazad van, ez a probléma forrása...hogy az épületek romosak az már csak a végkifejlet...”
 • 12. RickCartman 2009. augusztus 04. 14:23
  „Rbar, az már bizony igaz, egyetértek.”
 • 11. Rbar 2009. augusztus 04. 14:17
  „Rick! Asszem félreértettél, nem az igazoltatás ellen írtam, hanem azért, mert ugye egyenlő jogok, mércék, bánásmód...”
 • 10. RickCartman 2009. augusztus 04. 12:30
  „Már az is nagy szó volt, hogy az integető kisasszonyokat eltüntették az út széléről(templom oldalából).
  A szökőkút és piac környéke ugyanígy állandó rendőri jelenlétet kívánna, folyamatosan zaklatni az ott szemetelő, csencselő, zajongó bandákat, "inkább átmegyek a túloldalra" mentalitás helyett.
  9.komment:az elvtársazást nem értem pontosan, de annyit tudok, hogy milyen események közepette tűnt el Mosonból 650 szorgalmas magyar állampolgár(segítek:a dátum 1944.június 4.).
  7.komment:az említett rendőri jelenlét nem árt, attól még nem esett baja a gyerekeknek, hogy igazoltatták őket(engem, igaz, még a Kádár-fúj-diktatúra idején, ha éjjel buliból mentem haza, mindig igazoltattak, nem haltam bele).Ugyanehhez:láttam már ilyen békésen buliból hazamenő szép szőke ,kékszemű gyerekeket, nem voltak már szomjasak, a békés beszélgetés után csak egy leszakadt hinta és egy széttört pad maradt utánuk, nem számít az, hadd szórakozzon a gyerek, joga van hozzá!Hmm.”
 • 9. pancser 2009. augusztus 04. 09:59
  „A levezetés jó, Moson elsősorban a lakosságcsere révén jutott oda, ahova jutott. Volt a cucuban egy elvtárs és társai akik múlhatatlan érdemeket szereztek a lengyári körülmények között élő állampolgárok főutcára telepítésében. Azóta nem érdemes a mosoni főutcán éjszaka andalogni. Miska bácsi heroikus harcot folytat Mosonért, de a dolgok lényegét megváltoztatni ő sem tudja.”
 • 8. Prototype 2009. augusztus 04. 09:58
  „Büszkék vagyunk a piacunkra?????????? Délután már nem ajánlatos arra menni,föleg egyedül a szökökut környékéröl nem is beszélve.Büszkék lehetünk a sok szemétre,szotyihéjra,az ott pihenö emberekre.Jó szándéku ember nem nagyon pihent ott még munkábol hazatérve.A piacról miért nem azt nyilatkozta kedves Mihály bácsi,hogy éjjeli csöves szálló?”
 • 7. Rbar 2009. augusztus 03. 18:34
  „Korona szálló. Szégyenfolt. NEM AKIK ELŐTTE ÁLLDOGÁLLNAK UGYE!??? Nem. A szálló.
  Mindjárt eldobom az agyamat, komolyan mondom! Az egyik ismerősöm gyerekei szórakoztak valamelyik móvári klubban, majd hazafelé menet este megálltak a városközpontban beszélgetni mielőtt szétváltak útjaik. A rend bátor és cseppet sem kivételező őrei 20percen keresztül igazoltatták a 6,5 fiatalt (az egyik épphogy elmúlt 18), hogy ugyan mi ez a "csoportosulás itten kéremszépen"
  A piacnál, vagy a mosoni őrsnél (!) hányszor igazoltatnak??? Vagy az újonnan megjelent csatornás román kissebbséget a patikával szemben hányszor igazoltatják??? Az egyik csapat hamis ruhákból, vagy éppen lányok futtatásából, a másik meg a pályán utazó honfitársak itt a piros hol a piros alapján történő megkopasztásából él! Lásd a "Hamis ruhák az áruházban" cikk hozzászólását is pl...”
 • 6. janika 2009. augusztus 03. 18:17
  „A cikk képének a háttere a lényeg! Nem a kamionok, mert, akkor azokat fotózták volna.”
 • 5. háá 2009. augusztus 03. 16:57
  „Igazából 17 óra után nem sokan mernek ott sétálgatni. :S
  Én voltam kollégista Győrben a Kossuth utcán, és tényleg hasonló a mosoni Fő utca hozzá.”
 • 4. 01010 2009. augusztus 03. 16:04
  „"11,5 tonnás tengelyterhelést bírja."
  inkább a 10kN-10t
  vasúton 11,5kN-11,5t !”
 • 3. juhi 2009. augusztus 03. 16:04
  „Zopika02 helyesen tapintottál Moson lényegére, olyan ez a városnak, mint Győrnek az úgynevezett Újváros, a mosoni Fő utca pedig mint a Kossuth utca Győrben.”
 • 2. zopika02 2009. augusztus 03. 14:38
  „Mi a baj a vasútállomáson parkoló kamionokkal ? Nem férnek el ? Egyébként eu szabvány szerint az útburkolatot úgy kell megépíteni hogy a 11,5 tonnás tengelyterhelést bírja. Mosonmagyaróváron még bicikliutat sem tudnak normálisat elkészíteni csak végig kell menni a városon.. Vagy netán azok is tönkreteszik az utat ?... Bruhahahaha... Mosonnak meg a legnagyobb hátránya az a lakosság összetétele. Tessenek csak végig menni a mosoni főutcán 17 óra után. A látvány magáról beszél erről tessenek cikket írni, a sok segélyből élőből.... De nyílván ha nem beszélünk róla, ez a probléma nem is létezik. Szebb jövőt.”
 • 1. Legate 2009. augusztus 03. 13:21
  „,,A vasútállomás előtti területet a MÁV-nak át kellene adnia a városnak, nem tetszik az a látvány, ami a vonatról leszállókat fogadja.,, Na igen. A Vasutas utcában működő illegális kamion parkoló ügye is megoldhatatlannak látszik hisz a terület a MÁV tulajdonában van. Elvileg született egy szabály ami szabályozza a kamionok parkolását de ennek érvényesítése már valahogy nehézkes. Hiába javítják rendszeresen az utat, a kamionok miatt hetek alatt előjönnek a hatalmas kátyúk. Valamiért a beígért tiltó tábla kihelyezése is évek óta húzódik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabados Tamás forgat a lébényi zarándokútról

Lébény - A lébényi templomot valódi kincsnek tartja, a magyar Caminót, a Szent Jakab-zarándoklatot… Tovább olvasom