Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Mit kell mérni ?

A tüzelővásárlást nem lehet az utolsó pillanatra hagyni. Így vélte a dunakiliti Rigó Gábor is, amikor az újságot böngészve viszonylag olcsó tűzifát kínáló hirdetést talált. A tettlegességig fajuló házhoz szállításra azonban nem számított.
„ Akácfa kuglizva, hétszázötven forint mázsánként, ingyenes házhoz szállítással " – szólt az ajánlat, ami Rigó Gábort megragadta.
– Egy félreértéssel kezdődött a vásárlási kálváriám – kezdte a történetet a dunakiliti férfi. – A hölgy, akivel beszéltem, azt értette, hogy és felhasítva kértem a fát, de ezt egy későbbi egyeztetés után tisztáztuk. Néhány nap múlva újabb ígéretet kaptam: jön a megrendelt tüzelő. El is készítettem a vételhez szükséges negyvenötezer forintot, hatvan mázsa árát. A megadott időpontban meg is érkeztek a fuvarosok. Feleségemmel sokat törtük korábban a fejünket, hogyan tudnánk kivédeni az esetleges becsapást. Mivel a helyi termelőszövetkezetben dolgozom, s ott sokszor mázsáljuk az árut, nálam volt a mérlegeléshez szükséges kapukulcs. Mintha csak éreztem volna: a kocsi megérkeztekor láttam: a platón lévő fa – bár nagyon jó minőségűnek látszott – jóval kevesebbnek tűnt, mint hatvan mázsa. Megkértem a fuvaros kísérőjét, hogy mérjük le a tüzelőt. Mivel csak tíz percről lett volna szó, nem értettem a szállítók felháborodását, akik erre nem vállalkoztak. Pillanatok alatt mindennek elmondtak, csak úriembernek nem. Mérlegelési papírt sem tudtak nekem mutatni, így jogosnak éreztem kérésem. A szállító csak azt hajtogatta, hogy neki mennyi erdőterülete van, s milyen régen foglalkozik faszállítással. Mérlegelni azonban semmiképp nem volt hajlandó. Mondtam neki, hogy nekem így nem kell az áru, amire ő dühbe gurult és követelte tőlem a száz kilométer után járó szállítási díjat.
– Ekkor kinyitottam a teherkocsi ajtaját, miután ő egy hirtelen mozdulattal fejbe rúgott úgy, hogy a szemüvegem messzire repült. Ezt követően becsapták az ajtó majd elhajtottak. Mérgemben egy kezembe kerülő vasdarabbal még utánacsaptam a kocsinak.
A szemben lévő házban lakó ismerősöm – aki fakitermeléssel foglalkozik – is látta az esetet, s szerinte sem volt ötven mázsánál több a fa. Azóta néhányszor felhívtam a megadott telefonszámot, de panaszomat elhárították, nem tudtak vagy nem akartak nekem az esetről nyilatkozni.
A névtelenséget kérő fuvaros másképp látja a helyzetet. Mivel ő egy erdei köbmétert (1,70 méter széles, 1 méter magas) tíz mázsával számol, ezért így a hat szállított köbméter megfelel a megrendelt mennyiségnek. Egyébként kérte is, hogy szalagmércével mérjék le a fa hosszát, de a vevő ezt nem akarta. Úgy gondolja, ha bizalmatlan a vevő, akkor jöjjön be a telephelyre és állapítsa meg a fa súlyát. A dulakodásról elmondta: ő ki sem szállt a járműből. Rigó úr akarta őt kirántani az autóból s eközben eshetett le a szemüvege. Sőt: a dunakiliti férfi egy vasrúddal kezében fenyegetőzött, s a visszapillantó tükrében ötezer forintos kárt okozott, úgyhogy örüljön: nem jelentette fel. Mivel neki állandó vevőköre is van, nem érti a felháborodást, ilyen esettel még nem találkozott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb a hallgatójelölt

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karán idén… Tovább olvasom