Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Mit hozott a várossá válás?

Egy évvel várossá válása után Jánossomorja szerepet bővíteni és kistérségi központtá szeretne válni.

A napokban múlt egy éve, hogy Mádl Ferenc köztársasági elnök városi címet adományozott Jánossomorjának. Arra törekednek, hogy Jánossomorja kistérségi központtá váljon.

Kurunczi Károly
Kurunczi Károly polgármester szerint földcsuszamlásszerű változást nem várhat egy település a városi rang elnyerésétől. A cím elnyerése után Jánossomorján is ment tovább az élet a szokott kerékvágásban. Az intézmények támogatására kapott normatív támogatások mértéke nem emelkedett, sőt, rosszabb feltételekkel kellett gazdálkodnia a városnak, mint előzőleg a nagyközségnek.
Ennek ellenére pozitívumként kell említeni az önkormányzat által vállalt térségi szerepet és az ebből adódó változásokat. A 2004 februárjától működő, kihelyezett okmányiroda ugyan nem nyújt teljes körű szolgáltatást, de jelentősen megkönnyíti az ügyintézést. Az ügyfelek 30 százaléka a környező településekről érkezik.

Kurunczi Károly szerint a város térségi szerepe az oktatásbeli változásokban mérhető le igazán. Mint ismeretes, Jánossomorja a szomszédos Várbaloggal és Újrónafővel intézményfenntartói társulást kötött az óvodai és az általános iskolai feladatok ellátására. Az átalakítási folyamat után létrejött körzeti óvoda és iskola jól működik. A mosonmagyaróvári többcélú kistérségi társuláson belül működő mikrotérség (Jánossomorja, Újrónafő és Várbalog) kapott egy 20 személyes iskolabuszt, melynek az átadása a következő hetekben megtörténik. Emellett idén 8 millió forint normatív támogatást is kaptak a társulástól a térségi feladatok ellátására. Ez kompenzálja a központi normatívacsökkenést. A kistérségi együttműködésnek köszönhetően szeptembertől az iskola munkájába gyermekpszichológus és logopédus is bekapcsolódik, sőt, két családgondozó is tevékenykedik a városban.

– Nem titkolt reményünk és vágyunk, hogy a térségi szerepünket kibővítsük a szomszédos ausztriai települések irányába is. E téren nagyon fontos a turisztikai szerepvállalásunk, ezért pályáztunk egy turisztikai és információs központ létrehozására, amit a volt pusztasomorjai iskolaépületből szeretnénk kialakítani.
Fontos esemény volt ebben az évben, hogy sikeres lett a megyei közútkezelővel közösen benyújtott pályázatunk, amiből a belvárost és a településhatártól az Andauig vezető útszakaszt szeretnénk felújítani – hangsúlyozta a polgármester.

A városias, polgári életforma még nem alakult ki teljesen, de a vezetők remélik, hogy civil szervezeteik megerősödnek, sőt, újabbak alakulnak, lefedve a helyi társadalom minden szegmensét. Az alulról jövő kezdeményezésekhez, az igények megfogalmazásához azonban még idő kell.

A várossá válás negatívuma, hogy több pályázati lehetőségtől is elestek. Sikeres volt viszont az útfelújításokra vagy az iskola nyílászáróinak cseréjére beadott igényük. Ám a normatív támogatás összege csökkent, sőt elestek a hárommillió forintos, községeknek járó alapnormatívától is.
– Meg kellett tanulnunk térségekben gondolkodni. Folyamatosan változtatni kell a szemléletükön a képviselő-testület tagjainak és a polgármesteri hivatal dolgozóinak is. Mindez többletfeladatokat jelent, de az eltelt év jó volt tanulóévnek, a fejekben átalakultak a fogalmak – hangsúlyozta Kurunczi Károly. – A jánossomorjai polgárok elvárásai növekedtek a városi cím elnyerése után, kritikusabban, egészséges elégedetlenséggel szemlélik a történteket, egyre inkább várják a változásokat, és igényeiket meg is fogalmazzák. Az önkormányzat erejéhez mérten igyekszik megfelelni a növekvő elvárásoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már készülnek Schengenre

Évente 16 millió utas halad keresztül Hegyeshalomnál, hazánk legnagyobb határátkelőjén. Újszászi Zsolt alezredes, kirendeltségvezető szerint a tavaly május óta elrendelt változtatások beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Míg a régióban korábban négy kirendeltség működött, azok összevonásával létrehozták a Hegyeshalmi Határrendészeti Kirendeltséget. Tovább olvasom