Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Mit ér egy aranykorona?

Szigetköz - A bérbeadó és a bérlő közötti szerződés időtartamától függ, hogy a földtulajdonos aranykoronái után mekkora összeget kap a helyi gazdálkodó a szövetkezettől. Az árak 1100 és 1500 forint között mozognak a Szigetközben.

Dunaszentpálon 2007-től a földbérleti díjat a helyi mezőgazdasági szövetkezet jogutódja, a TEBU Kft. aranykoronánként 25 kilogrammról 30 kilogramm gabonára, illetve annak ellenértékére emelte fel. A velük bérleti jogviszonyban álló földtulajdonosokat értesítették, hogy a búza árát egységesen négyezer forinttal számolják el. A szerződés kimondja: a bérlő a termőföld használatáért évente aranykoronánként 30 kilogramm búzát ad, vagy annak ellenértékét fizeti ki bérleti díjként a bérbeadónak. Magyarán: itt egy aranykorona 1200 forintot ér. Várföldi Lajos ügyvezető a gazdáknak kiküldött értesítésében úgy fogalmaz: gazdaságuk igyekszik lépést tartani a környező gazdaságok bérleti díjaival.

Földeken: A bérbe adott területek után aranykoronánként 1000–1500 forintot kaphatnak a gazdák. A földek hektárja a Szigetközben 16–20 aranykoronát ér.

Azonban az átlagos aranykoronák a településen alacsonyak, ami az idei aszályos évben érezhető volt. Horváth József is bérbe adja földjét Dunaszentpálon a kft.-nek. Szerinte a 30 kilogrammra való emelés időszerű volt, ám „nem tudja elfogadni az önhatalmúlag megállapított mázsánkénti négyezer forintos búzaárat". Szerinte a bérleti díjat a szerződő feleknek közösen kellene megállapítaniuk: úgy véli, 4500 forintos ár lenne reális.

Dunakilitin az Agrár-, Mezőgazdasági, Termelő- és Kereskedelmi Rt. 660 gazdától összesen 1100 hektár földet bérel. Ott tízéves bérleti szerződés esetén egy aranykorona után 1300 forintot fizetnek, ötéves, nem felmondható szerződés esetén 1100 forintot, felmondhatónál 950 forintot adnak a tulajdonosoknak.

A halászi Zöldmező Termelő- és Szolgáltató Szövetkezet vezetője, Szerencsi Péter elmondta: tízéves szerződés esetén 35 kilogramm, ötévesnél 30 kilogramm búzát fizetnek aranykoronánként. Ennek értékét az intervenciós árban határozták meg, ami most 101 euró hektáronként, vagyis 25 ezer 654 forint. Ez számításaink szerint annyit jelent, hogy aki a termény ellenértékét kéri, annak 1300 forint körüli árat fizetnek aranykoronánként. Darnózselin is hasonló a helyzet: a szerződés idejétől függően 1200 és 1500 forintot juttat a gazdáknak aranykoronánként bérbe adott földje után a helyi Béke szövetkezet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitát hozó kistérségi bölcsődeforintok

Mosonmagyaróvár - A mosonmagyaróvári kistérségi társulás a térségi bölcsődei együttműködés… Tovább olvasom