Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Mise Meciarért

Vladimir Meciarért, a Néppárt a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom első emberéért imádkoztak vasárnap a főként magyarok lakta szlovákiai Somorja–Gutoron. A misét megrendelő Meciar-szimpatizáns hölgy azért cselekedett így, hogy „a politikus isteni hátszéllel húzhassa ki a csávából Szlovákiát”. A hírt a magyar ajkú lakosság megdöbbenéssel fogadta.
Vladimir Meciar szlovák exkormányfőnek rendelt szentmisét egy szlovák nemzetiségű helyi lakos múlt szombatra a magyar határtól néhány kilométerre fekvő Somorja–Gutoron. A Pozsonyhoz közeli, döntően magyar többségű falu XIV. századi templomában Istenhez fohászkodtak azért, hogy segítse Meciart az államfői székbe.

A bősi erőmű tározója partján fekvő faluban élő magyar hívők soraiban nagy megrökönyödést keltett, amikor a múlt vasárnapi szentmisén a káplán kihirdette, hogy egy helyi lakos, Terézia Buchalíková szombatra a magyarellenes szónoklatairól elhíresült politikusért rendelt misét. Az egyház nem utasíthatta el a kérést, bár a káplán Meciar helyett inkább csak Vladimirért imádkozott volna. Így aztán az indulatok felkorbácsolásától tartva arra kérte a megrendelőt, hogy szenteljék a misét egyszerűen csak Vladimirnak.

A hölgy azonban ragaszkodott hozzá, hogy a szertartást Vladimir Meciar teljes nevével hirdesse meg. „Szentmisét minden hívőnek joga van rendelni, az egyház pedig nem tehet megkülönböztetést, minden esetben a jó szándék vélelméből indul ki és nem firtathatja az elhatározás hátterét" – mondta Barcsek Sándor, Somorja esperese.

Időközben az is kiderült, hogy egy másik községben, Bártfán, ahol szintén jó néhány magyar anyanyelvű él – egy mise keretein belül, melyen a pártelnök maga is részt vett – egy hölgy Meciar életéért és eddigi munkásságáért való imádságra szólította fel az egybegyűlteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két éven belül lezárják a halászi hidat

Közel tizenkét éve egy rönkszállító teherautó leszakította a halászi hidat. A helyére beállított… Tovább olvasom